Ar Satiksmes ministrijas atbalstu platjoslu sakari pieejami jau 80 procentos Latvijas teritorijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ERAF

Sekmīgam noslēgumam tuvojas Satiksmes ministrijas (SM) īstenotais projekts «Platjoslas sakaru infrastruktūras attīstība lauku apvidos». Kopējais platjoslu infrastruktūras pārklājums Latvijā sasniegs 95% no valsts teritorijas, taču pašlaik platjoslu infrastruktūras pārklājums pieejams jau 80% Latvijas teritorijas.

Kā atzīst elektronisko sakaru nozares komersanti, tad komerciāli izdevīgu infrastruktūru būtu iespējams izveidot tikai valsts lielākajās pilsētās un to tuvākajā apkaimē, t.i., aptuveni 15% no teritorijas. Tikmēr interneta pieejamība reģionos, ja tai nebūtu valsts atbalsta, paliktu tikai tālas un visai neskaidras nākotnes jautājums.

Turpretī SM projekts «Platjoslas sakaru infrastruktūras attīstība lauku apvidos» nodrošinās to, ka jebkurš elektronisko sakaru komersants jeb interneta pakalpojumu sniedzējs varēs izmantot šo tīklu, lai piedāvātu galapatērētājam interneta pakalpojumus jeb nodrošinātu tā saukto pēdējo jūdzi.

Šo projektu tehniski īsteno telekomunikāciju operators A/S «Telekom Baltija» (strādā ar preču zīmi «Triatel»), kas šādas tiesības ieguva SM izsludinātā atklātajā konkursā. Šī uzņēmuma speciālisti uzsver, ka patlaban uzstādītas 128 modernās EV DO1 bāzes stacijas no kopskaitā paredzētajām 168, turklāt negaidīti aktīvā pieprasījuma dēļ vairākās pilsētās, piemēram, Jelgavā, nācies pat uzstādīt papildu stacijas.

15 miljonus latu vērtā projekta īstenošanai piesaistīts privātais kapitāls, kā arī Eiropas Savienības un valsts budžeta līdzekļi. Aptuveni 11 miljonus latu projektā iegulda A/S «Telekom Baltija», 3.9 miljonus latu – Eiropas Reģionālās attīstības fonds, savukārt aptuveni miljonu un pievienotās vērtības nodokli sedz valsts budžets.

www.sam.gov.lv

Projektu «Platjoslu sakaru infrastruktūras attīstība lauku apvidos» finansē Eiropas Savienība un valsts budžets.

Informāciju sagatavoja Satiksmes ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu