PIAA: «Latvenergo» elektrības tarifus paaugstina nepamatoti un nelikumīgi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau vairākkārt Patērētāju interešu aizstāvības asociācija (PIAA) izteikusi savus iebildumus un protestus pret elektrības tarifu pieauguma apstiprināšanu, arī publiski aicinot nodrošināt kontroli un pārbaudīt AS «Latvenergo» izdevumu lietderību un efektivitāti, atklātā vēstulē uzņēmumam «Latvenergo» norāda PIAA.

«Latvenergo» pagājušā gada nogalē iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunu projektu, paredzot būtisku tarifu pieaugumu, kas dažās pozīcijās, piemēram, iedzīvotājiem, pat sasniedz 33%. Šā gada sākumā «Latvenergo» iesniedza SPRK jau tā ievērojamā elektrības tarifu pieauguma projekta precizējumus, lūdzot apstiprināt vēl lielāku tarifu pieaugumu.

Publiski izskanējusi arī informācija, ka patlaban iesniegtajā elektrības tarifu pieauguma projektā viena no tarifu pieaugumu pamatojošām izdevumu pozīcijām ir AS «Liepājas metalurgs» (LM) energoapgādes uzlabošanas projekts aptuveni 20 miljonu latu apmērā, ko šā uzņēmuma interesēs īstenos un finansēs «Latvenergo».

Lai gan atsevišķas valsts amatpersonas apgalvo, ka tas ir valsts tautsaimniecībai nozīmīgs projekts, lai gan īpaši šim nolūkam pat pieņemti atsevišķi Ministru kabineta noteikumi, kas paredz par šo speciālo pieslēgumu LM maksāt tikai «Latvenergo», PIAA uzskata, ka šo izmaksu aptuveni 20 miljonu latu apmērā iekļaušana vispārējā elektrības tarifā ir netaisnīga, nepamatota un nelikumīga.

LM energoapgādes uzlabošanas projekta finansēšanas uzlikšana tikai «Latvenergo» ir ekonomiski pilnīgi nepamatota. LM 2006. gadu noslēdza ar gandrīz 10 miljonu latu tīro peļņu. 2007. gada trīs ceturkšņos LM uzrāda jau 15 miljonu latu tīro peļņu. Ir acīmredzams, ka LM bez problēmām spēj pats apmaksāt sava biznesa attīstībai vajadzīgo energoapgādes uzlabošanas projektu. Tādēļ pilnīgi nesaprotams un neadekvāti privātīpašnieku intereses lobējošs esošajā valsts ekonomiskajā situācijā ir Ministru kabineta lēmums apstiprināt noteikumus, kuros noteikts, ka privātam uzņēmumam LM par tikai tā biznesa attīstībai nepieciešamo projektu nekas nav jāmaksā, bet par to 20 miljonus latu maksās valstij piederošais «Latvenergo».

Nepamatotas ir arī runas par tautsaimniecības interesēm, kuras šādi tiekot aizsargātas. LM bez jebkādām grūtībām spēj pats segt energoapgādes uzlabošanas projekta izmaksas, iespējams, pat tikai no 2007. gada tīrās peļņas. Turklāt šis projekts paredzēts tikai LM biznesa attīstībai, tātad vēl lielākas peļņas gūšanas iespēju nodrošināšanai, kas šādas LM investīcijas padara pašsaprotamas. Citi uzņēmumi par šādu savam biznesa nepieciešamu projektu maksātu paši no saviem līdzekļiem, taču viens no rentablākajiem uzņēmumiem — LM — tiek nostādīts neadekvāti priviliģētā stāvoklī — tā biznesa attīstības projektu finansēs valsts uzņēmums, kas tam iztērēto naudu pašlaik plāno iekasēt no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Faktiski tādējādi LM biznesa attīstības investīcijas 20 miljonu latu apmērā tiek plānots uzlikt uz visu Latvijas iedzīvotāju pleciem, ar to būtiski palielinot LM īpašniekiem sagaidāmo peļņu.

Latvijas iedzīvotāji neizmantos un nemaz nevarēs izmantot tikai LM vajadzībām izveidoto elektroenerģijas pieslēgumu. Līdz ar to, lai kādi būtu «Latvenergo» iekšējie aprēķini un lai kādi Ministru kabineta noteikumi būtu pieņemti par šā pieslēguma finansēšanu, PIAA ir pilnīgi pārliecināta, ka šo tikai LM vajadzīgā pieslēguma izbūves izmaksu iekļaušana vispārējā tarifā ir netaisnīga un prettiesiska. Tiesiskā valstī nevar visiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem likt maksāt par to, ko tie nekad nevarēs izmantot un neizmantos, respektīvi, iedzīvotājiem un uzņēmējiem nevar likt maksāt par projektu, kas tiek īstenots un finansēts tikai viena privātuzņēmuma interesēs un nekādā veidā pozitīvi neietekmēs iedzīvotāju un citu uzņēmumu saņemamo elektrības piegādes pakalpojumu.

Attiecībā uz patērētājiem, kas skaitliski ir vislielākā «Latvenergo» klientu daļa un kam elektrības tarifa pieaugums paredzēts viens no vislielākajiem, šāda situācijā ir pretrunā Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteiktajam pienākumam respektēt patērētāja izvēli un gribu, kā arī ir netaisnīgs pakalpojumu sniegšanas nosacījums, nostāda patērētāju neizdevīgā stāvoklī un ir pretrunā labticīguma prasībām. Esam pārliecināti, ka vairākums patērētāju nevēlēsies maksāt lielāku elektrības tarifu, lai tādējādi apmaksātu vienam privātuzņēmumam nepieciešamu biznesa attīstības projektu un palielinātu šā uzņēmuma īpašniekiem peļņu. Savukārt attiecībā uz visiem elektrības izmantotājiem kopumā PIAA uzskata, ka šāda situācija pārkāpj LR Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu, jo būtībā visām personām, arī uzņēmumiem un organizācijām Latvijā, kuras izmanto «Latvenergo» piegādāto elektrību, uzliktu par pienākumu apmaksāt tikai vienam privātuzņēmumam nepieciešamu biznesa attīstības projektu 20 miljonu latu apmērā.

Lai novērstu situāciju, ka varētu tikt pieņemti un stāties spēkā šādi netaisnīgi, nepamatoti un prettiesiski elektrības tarifi, kas aizskartu visu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu tiesiskās un mantiskās intereses, lūdzam neapstiprināt elektrības tarifus, kuru pieauguma ekonomiskajā pamatojumā būs ietvertas LM interesēs īstenojamā energoapgādes uzlabošanas projekta izmaksas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu