Veic kratīšanu divos ar Oļegu Stepanovu saistītos uzņēmumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ekonomikas policija patlaban veic kratīšanu divos uzņēmumos - «SSF Logistic» un «Naftaship», kas ir saistīti ar Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentu, uzņēmēju Oļegu Stepanovu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Advokāte Jeļena Sīpola aģentūrai LETA apliecināja, ka uzņēmumi patlaban nestrādā, tajos atrodas policijas darbinieki. Aktīvas kratīšanas darbības vēl nav uzsāktas, tādēļ pagaidām advokāte nekādus komentārus par notiekošo uzņēmumā nevar sniegt.

Abu uzņēmumu līdzīpašnieces SIA «SSF Group» sabiedrisko attiecību konsultants Aleksandrs Niklass aģentūrai LETA norādīja, ka, pēc kompānijas domām, kratīšana ir saistīta ar šīs nedēļas beigās gaidāmo AS «Latvijas kuģniecība» (LK) akcionāru sapulci un Ekonomikas policija darbojas LK lielākā akcionāra AS «Ventspils nafta» (VN) pastarpināti īstenotās reklāmas kampaņas aizsegā.

Policijas un VN saskaņotu rīcību, pēc SSF domām, apliecina arī fakts, ka Ekonomikas policija pagājušajā pirmdienā ir arestējusi iepriekš divām ārzonas kompānijām «Eastgate» un «Ojay» piederējušās 28% LK akcijas. Šīs akcijas gan jau pārgājušas «International Baltic Investments» īpašumā.

Niklass norādīja, ka jebkādi apgalvojumi par šo akciju nelikumīgu iegūšanu ir absurdi, jo tās likumīgi iegūtas privatizācijas ceļā.

Stepanovs ir vienīgais «SSF Group» īpašnieks, savukārt šim uzņēmumam pieder 90% SIA «SSF Logistic» daļu un 55% SIA «Naftaship» daļu.

Niklass sacīja, uzņēmuma vadība neizslēdz iespēju, ka pretējā puse varētu censties arī fiziski vērsties pret uzņēmējiem, aizturot kādus ar uzņēmumiem saistītus cilvēkus. Viņaprāt, tas varētu tikt darīts, lai LK sapulcē neievēlētu citas amatpersonas, kas varētu izmeklēt aizdomas par iespējamām nelikumībām LK un tās finanšu darbībās.

Lūgumu tiesai sankcionēt kratīšanu parakstījis Ekonomikas policijas izmeklētājs, par kuru Lemberga oponenti jau iepriekš sūdzējušies, norādot uz viņa atrašanos interešu konfliktā. Šim Ekonomikas policijas darbiniekam piederot VN akcijas.

Savukārt VN aizdomas kategoriski noliedz, uzsverot, ka šādu izteikumu mērķis esot īstenot sakāmvārda «ķeriet zagli» principu, un norāda, ka vērsīsies Uzņēmumu reģistrā, pie tieslietu ministra un premjera, lai novērstu iespēju, ka pretēji izsludinātajai LK akcionāru sapulces oficiālajai darba kārtībai kāds to varētu noturēt, «piemēram, trepju telpā, un tad mēģināt reģistrēt tās lēmumus».

VN pārstāve Gundega Vārpa aģentūrai LETA šodien teica, ka ir pierādījies, ka VN iepriekš bijusi taisnība, pieļaujot, ka abas ārzonu, kas «iesaistītas vairāku miljonu latu izkrāpšanas shēmās no LK», neilgi pirms kopsapulces īstenotās aktivitātes ir tā saucamais princips «ķeriet zagli!».

«Izskatās, ka tie, kas šajās krāpnieciskajās shēmām bijuši iesaistīti, ir sapratuši, ka to atklāšana ir kļuvusi nenovēršama,» sacīja Vārpa.

Pēc viņas teiktā, fakts, ka abiem ošoriem piederošās LK akcijas nu pārrakstītas uz kādas Latvijas kompānijas vārda, nemaina lietas būtību, jo acīmredzama ir visu šo trīs kompāniju pārstāvošo amatpersonu saistība.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Kristīne Mežaraupe aģentūru LETA teica, ka policija nekādus komentārus saistībā ar kratīšanu nesniedz.

Kā LETA jau ziņoja, «Eastgate» un «Ojay» iepriekš pauda satraukumu par iespējamām pretdarbībām no LK lielākā akcionāra VN puses, liedzot tām dalību gaidāmajā akcionāru sapulcē. Kompānijas atsaucas uz 2005.gada pavasara notikumiem, kad īsi pirms LK akcionāru sapulces uzsāktās tiesvedības dēļ tām liegta dalība LK akcionāru sapulcē.

LETA jau ziņoja, ka LK saņēmusi Ekonomikas policijas lēmumu par LK atzīšanu par cietušo kriminālprocesā par laika posmā no 2003. līdz 2005.gadam, iespējams, neizdevīgi slēgtiem kuģa fraktu līgumiem, kuru dēļ uzņēmumam varētu būt nodarīti vairāk nekā 36 miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 17 miljonus latu lieli zaudējumi. Par to aģentūru LETA informēja LK Sabiedrisko attiecību dienestā.

Kā ziņots, pirms gaidāmās LK akcionāru sapulces kompānijas padome rosinājusi reklāmas kampaņu, kurā stāstīts par iepriekš notikušām iespējamām nelikumībām uzņēmumā un to saistību ar bijušajām uzņēmuma amatpersonām. Reklāmā arī norādīts: esot pamats domāt, ka par ofšoru kompāniju bankas kontu stāvokli tiekot informēts arī bijušais LK padomes loceklis, ««pagrīdes oligarhs» Oļegs Stepanovs».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu