Turpinās skatīt prasību par 100 000 latu piedziņu no bijušā žurnālista

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta trešdien paredzējusi turpināt izskatīt bijušā Lauksaimniecības ministrijas Ārējo sakaru departamenta direktora Gata Krūzes prasību pret laikraksta «Vakara Ziņas» kādreizējo žurnālistu Edmundu Vanagu par 100 000 latu morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu.

Krūzes prasību 2007.gada maijā noraidīja Rīgas apgabaltiesa. Viņš spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, kas februāra sākumā uzsāka strīdu izskatīt. Tiesas sēdē tika pasludināts pārtraukums, lai izprasītu spriedumu krimināllietā.

LETA jau ziņoja, ka Krūze savulaik tika tiesāts tā dēvētajā SIA «Lata International» krimināllietā, kurā 2005.gada jūnijā tika pasludināts spriedums, kas patlaban ir stājies spēkā, viņš tika atzīts par vainīgu pēc Kriminālkodeksa 162.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un viņam tika piespriesta piecu gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu policijas kontroli.

Krūze tika notiesāts par to, ka viņš, ieņemot SIA «Agroinvest Consulting» pārvaldnieka vietas izpildītāja amatu, laikā no 1993.gada 1.aprīļa līdz 13.jūlijam novedis uzņēmumu līdz faktiskai likvidācijai. Uzņēmums bijis saistīts ar Lauksaimniecības ministriju un toreizējo ministru Daini Ģēģeri, kurš arī bija apsūdzēts lietā, bet viņu pirmās un otrās instances tiesa attaisnoja. Krimināllietā tiesātas astoņas personas.

Prasību pret Vanagu Krūze Rīgas apgabaltiesā iesniedza 2006.gada aprīlī. Prasībā tika lūgts piedzīt naudas kompensāciju, kā arī atsaukt, viņaprāt, nepatiesas, godu un cieņu aizskarošas ziņas, kas publicētas laikā no 1998.gada 30.septembra līdz 8.decembrim «Vakara Ziņās». 1998.gada nogalē bijušas astoņas publikācijas, kurās, pēc prasītāja domām, atspoguļota sagrozīta, nepatiesa un apvainojoša informācija.

Krūzes advokāte Iveta Vietniece aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka publikācijas bijušas vērstas pret Krūzi gan kā pret fizisku personu, gan kā pret amatpersonu. Tajās aprakstīta krimināllietas gaita, kā arī bijušas norādes uz viņa varbūtējo homoseksualitāti. Sīkāk konkretizēt apstrīdēto publikāciju raksturu Vietniece atturējās.

No prasības pieteikuma secināms: Krūze uzskata, ka «Vakara Ziņu» publikāciju virsrakstiem izraudzīta izteiksmes forma, kas jau pati par sevi ir aizvainojoša, tendencioza un vērsta uz viņa vērtējuma samazināšanu sabiedrības acīs. Piemēram, «Skandalozajam Gatim Krūzem draud vēl viena krimināllieta» un «Afēristu Gati Krūzi aizstāv apmuļķotie sportisti», kā arī «Ar gejiem saistītais Krūze Vācijā pircis dzīvokli» un «Afērists Gatis Krūze piedalījies homoseksuālistu orģijās».

Krūze uzskata, ka publikāciju saturs ietverts izsmejošā un neslēpti nievājošā izteiksmes formā un stilā. Daļa publikācijās ietverto apvainojumu tieši vai netieši izteikti atstāstījuma formā, izvairoties publikācijā ietvert jebkādu sniegto ziņu patiesuma pamatojumu. Liela daļa informācijas publicēta, nenorādot ziņu avotu, rakstā ietverta tikai vispārīga atsauce uz laikraksta rīcībā esošo informāciju.

Publikācijās gan esot minētas norādes uz informācijas avotiem, taču šie avoti izvēlēti vienpusīgi, uzskata Krūze. Viņš norādīja, ka jau publikāciju virsrakstos un ievadā skaidri pausta negatīva un noniecinoša attieksme. Viņš pieļāva iespēju, ka tas darīts mērķtiecīgi, lai «publikāciju autori varētu izvairīties no likumā paredzētās atbildības par savu prettiesisko rīcību».

Krūze pieteikumā norādīja, ka laikraksta «Vakara Ziņas» izdevējs SIA «BMMC», kuram pēc likuma būtu jāuzņemas solidāra atbildība par kompensācijas izmaksāšanu, jau 1999.gadā atzīts par maksātnespējīgu un sākta likvidācija. Likumā noteiktajā termiņā Krūze neesot pieteicis administratoram kreditora pretenziju, tāpēc naudu prasa piedzīt tikai no Vanaga.

Vanags aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka pret viņu vērsto prasību uzskata par «baltiem diegiem šūtu». Viņš sacīja, ka raksti «Vakara Ziņās» publicēti pirms astoņiem gadiem, turklāt tos rakstījuši arī citi viņa kolēģi. Vanags pieļāva iespēju, ka, pirms šogad iesniegt prasību tiesā par kompensācijas piedziņu, Krūze izpētījis informāciju par publikāciju autoru mantisko stāvokli un konstatējis, ka viņam pieder tādi īpašumi, ko iespējams apķīlāt.

Par strīdus publikācijām savulaik ierosinātas lietas, kurās pārbaudīti varbūtējie kriminālie pārkāpumi, taču lietas izbeigtas, sacīja Vanags.

Viņš arī pauda neizpratni par to, ka prasības nodrošināšanai Rīgas apgabaltiesa apķīlājusi viņa īpašumus, jo prasības nodrošinājums būtu piemērojams tad, ja starp Krūzi un viņu būtu, piemēram, kredītu attiecības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu