SAB direktora vēlēšanas var atbalsoties valdībā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pēc pēdējo nedēļu nesaskaņām starp Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un Tautas partiju pašvaldību reformas jautājumā, kas nebūt vēl nav beigušās, no valdības iekšējā klimata pārzinātājiem par draudiem koalīcijai tiek teikts: ««zaļajiem zemniekiem» — varbūt, valdībai kā tādai — diez vai». Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) sevi esot pierādījis kā principiāls un dažkārt spītīgs, bet pret koalīcijas partneriem godīgs, tāpēc no viņa puses neesot nekādas atsaucības TP uzsāktajai balsu rēķināšanai, lai ZZS valdībā nomainītu ar «Jauno laiku», kas koalīciju atstātu faktiski ar 49 balsīm. Kā neoficiālā sarunā «Neatkarīgajai» teica kāds premjera cilvēks, «Godmanis tādā matemātikā vispār neiesaistās». «Nu nevar tā mehāniski vienus paņemt, otrus izmest. Šajā brīdī tas viennozīmīgi būs atkarīgs no premjera, vismaz juridiski formāli. Tā ka tās intrigas viņi var pīt, cik uziet, bet Godmanis ir parādījis, ka nav šo intrigu vērpējs un tajās nepiedalās.»

Citi, ar abiem strīdniekiem TP un ZZS nesaistīti, koalīcijas partneri runā par «zaļo zemnieku» taktiku «ļauni populistiski bliezt pa TP», kur pašu «tautpartijiešu» rīcība vien esot lielā mērā vainojama. Šajā sakarā tiek atstāstīta ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa garāmejot izmesta frāze: «Mēs izdomāsim vēl virkni jautājumu, kurā esam pret Tautas partiju.» Tieši šādā kontekstā politikas kuluāros uztverts ZZS steidzīgi paustais atbalsts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Jāņa Kažociņa pārvēlēšanai uz otru termiņu. Neoficiālās sarunās «Neatkarīgā» no ietekmīgiem TP politiķiem dzirdējusi cietu nostāju, ka J. Kažociņa pārvēlēšanu partija nepieļaus. Bet tieši TP ar visvairāk — četriem — locekļiem pārstāvēta Nacionālās drošības padomē (NDP), kura Saeimai maijā liks priekšā SAB direktora kandidātu. «Brigmanis par atbalstu Kažociņam tik brīvi runā tāpēc, ka lieliski apzinās — «zemnieki» ar savu vienu balsi NDP nemaz nevar Kažociņam palīdzēt, bet runāt par to, kaitinot TP, viņi var,» šajā sakarā «Neatkarīgajai» izteicās kāds koalīcijas cilvēks. Proti, ZZS NDP pārstāv tikai Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Premjera aprindās šajā sakarā valda neitrāls noskaņojums, apzinoties, ka LPP/LC ar divām — I. Godmaņa un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Dzintara Jaundžeikara — balsīm NDP nespēlēs izšķirošo nozīmi. «Nav jau māksla nomainīt, māksla ir piedāvāt kandidatūru, kas gūst pilnīgu vai vismaz vairākuma atbalstu NDP, un vēl nodrošināt viņam Saeimas vairākumu. Strīds jau būs nevis par to, kas ir pret Kažociņu, bet kas ir par to citu kandidātu, kuru neviens vēl nav galdā licis,» bija nostāja, ko «Neatkarīgajai» neoficiāli pauda valdības ēkā.

Tomēr uz SAB direktora pārvēlēšanu koalīcijā raugās ar aizturētu elpu, jo tieši tas var kalpot par signālu tam, cik patiesībā auglīga un tālejoša bijusi TP un JL saspēle, kas vērojama pašvaldību reformas sakarā. Lai gan JL politiķi publiski izteikušies, ka J. Kažociņa nomaiņai nav pamata, uz jautājumu par iespējamām alternatīvām kandidatūrām atbilde līdz šim nav bijusi bezierunu «nē». «Ja JL un TP nobalsos par personu X, ar ko uz Saeimu nāks NDP, bet «zaļie zemnieki» nobalsos pret, tad tas jau būs simptomātiski,» sprieda kāds «Neatkarīgās» sarunbiedrs, šādā gadījumā prognozējot drošas pārmaiņas koalīcijas sastāvā.

NDP sastāvā pēc amata tiek iekļauti astoņi locekļi, kas apveltīti ar balsstiesībām, un šobrīd puse jeb četri no viņiem pārstāv TP — aizsardzības ministrs Vinets Veldre, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš. Ar vienu — Saeimas priekšsēdētāja G. Daudzes — balsi NDP ir pārstāvēta ZZS, divām balsīm LPP/LC — ar premjeru I. Godmani un Dz. Jaundžeikaru. Valsts prezidents Valdis Zatlers, kura kompetencē saskaņā ar Nacionālās drošības likumu ir NDP sēžu sasaukšana, līdz šim radījis iespaidu, ka I. Godmanis viņam šābrīža Latvijas politikā ir lielākā autoritāte, tāpēc premjera viedoklis arī SAB direktora jautājumā prezidentam varētu būt nozīmīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu