Neveicot ceļojuma apdrošināšanu, Latvijas iedzīvotāji pakļauj sevi lielam finanšu riskam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar katru gadu pieaug Latvijas iedzīvotāju ceļojumu skaits — salīdzinot ar 2006. gadu, pērn Latvijas ceļotāju skaits, kuri, atgriežoties no ārzemēm, šķērsojuši Latvijas robežu, palielinājies par 261,9 tūkstošiem jeb aptuveni 8%.

Tajā pašā laikā liela daļa, pēc AAS «Balta» aplēsēm, teju puse, Latvijas iedzīvotāju joprojām neveic ceļojuma apdrošināšanu, tādējādi sevi pakļaujot lielam finanšu riskam, kas mērāms  dažu simtu un tūkstošu latu apmērā.

Tādēļ, aicinot rūpēties par savu un savu finanšu veselību, Naudas plānošanas centra (NPC) eksperti atgādina, ka ceļošana ne tikai sniedz iespēju atpūsties, bet traumu gadījumā var arī radīt pamatīgu robu ģimenes budžetā, no kura iespējams izvairīties, atbilstoši apdrošinoties.

Ziemas sezonā ceļojumu apdrošināšana ir sevišķi būtiska. Ceļotājiem jāatceras — ja ceļojumā plānots nodarboties ar sporta aktivitātēm, tas noteikti jānorāda, jau iegādājoties ceļojumu apdrošināšanas polisi, kas segs tos zaudējumus, kas, iespējams, radīsies sporta aktivitāšu dēļ.

Ārzemēs ir atšķirīga veselības aprūpes sistēma, tāpēc var gadīties, ka, maksājot pat par vienkāršiem medicīniskiem pakalpojumiem, jāšķiras no krietnas naudas summas. Piemēram, lielākā «Baltas» atlīdzība, kas tikusi samaksāta par slēpošanas traumu, ir 9000 latu. Ja ceļotājs nav veicis apdrošināšanu, šī naudas summa viņam jāsedz no saviem līdzekļiem.

«Lielākoties apdrošināšanas sabiedrības sniedz apdrošināšanu konkrētiem ziemas sporta veidiem. Saraksts ir plašs, taču katram ceļotājam, kas nodarbojas ar specifisku ziemas sporta veidu, iesaku izpētīt apdrošināto sporta veidu sarakstu, lai pārliecinātos, ka tas sarakstā ir iekļauts. Ja apdrošināšanas sabiedrība nav publiskojusi konkrētu ceļotāja izvēlēto sporta veidu, būtu ieteicams par to painteresēties konkrētajā apdrošināšanas sabiedrībā,» stāsta Inese Švarca, NPC eksperte, AAS «Balta» ceļojumu un nelaimes gadījumu apdrošināšanas produktu vadītāja.

Viņa norāda: «Tā kā esam Eiropas Savienības pilsoņi, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā iespējams nokārtot Eiropas veselības apdrošināšanas karti. Tā paredz, ka Latvijas iedzīvotājs var saņemt valsts garantētu neatliekamo vai nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. Tomēr mūsu pieredze rāda, ka kalnu rajonos darbojas lielākoties nevis valsts, bet privātas medicīnas iestādes, un tādēļ šīs kartes iespējas nedarbojas.»

Arī NPC eksperts, AS «GE Money» valdes loceklis Viktors Toropovs norāda, ka, «atbildīgi plānojot savu personīgo budžetu un ceļojumu, noteikti jāparedz līdzekļi arī apdrošināšanas polises iegādei. Turklāt šādi jārīkojas neatkarīgi no tā, vai ceļojuma izmaksas tiek segtas no personīgajiem līdzekļiem vai ar patēriņa kredīta palīdzību. Būtībā apdrošināšana ir visai simboliska samaksa attiecībā pret potenciālo zaudējumu finanšu apmēriem. Ir nepieciešams jau iepriekš parūpēties par to, lai ceļojums sagādā baudu un drošības sajūtu, nevis liekas rūpes un nepieciešamību meklēt līdzekļus neplānotu izdevumu segšanai».

Apdrošinoties noteikti jāņem vērā, kādus riskus polise ietver. Kā liecina statistika, vislielākie izdevumi ceļotājiem var rasties par medicīniskajiem izdevumiem un repatriāciju, tāpēc šis risks jāapdrošina obligāti. Ziemas sporta veidu cienītājiem jāiekļauj arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas sedz nodarītos zaudējumus trešās personas veselībai, dzīvībai, mantai. Polisē noteikti jāiekļauj arī palīdzības apdrošināšana, kas nozīmē, ka tiks segti zaudējumi nozagtas naudas vai pases gadījumā. Ceļotājiem bieži aizkavējas bagāža, tāpēc, ja ceļojumā dodas ar lidmašīnu, polisē jāiekļauj bagāžas apdrošināšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu