Uzdiedzē enerģiju pavasarim!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Latvijas Avīze»

Tā vietā, lai aptiekās bundžiņām vien pirktu vitamīnus, varam kļūt nedaudz čaklāki. Uzdiedzēt virtuves skapītī noglabātos zirņus, pupas, graudus un sēklas. «Ekovirtuves» īpašniecei SAN-DRAI STABINGEI gandrīz vienmēr ledusskapī stāv viens vai divi dažādi diedzējumi.

Veģetāriešu ģimenei jo īpaši svarīgi ikdienas ēdienkartē iekļaut pākšaugus, graudus un sēklas, no kurām var uzņemt organismam nepieciešamās olbaltumvielas. No uzdiedzētiem pākšaugiem un graudiem vērtīgās vielas uzsūcas daudz labāk. «Diedzēšanas procesā sēkliņa it kā atdzīvojas. Ieliek visu savu spēku asniņu dzīšanā, jo domā, ka nu ir nokļuvusi zemē un tūlīt varēs augt. Aktivizējas augšanai nepieciešamās vielas, un tāpēc cilvēka organisms tās labāk var izmantot,» skaidro Sandra. Viņa min, ka ciete kviešu graudā dīgšanas laikā sašķeļas un pārvēršas cukuros — kuņģim visvieglāk pārstrādājamās vielas.

Atdzīvināšanas process

Uzdiedzēt var gandrīz jebkurus pākšaugus, graudus un sēklas, pārliecinājusies Sandra. Zirņus, pupas, lēcas, griķus, saulespuķu sēklas. Tikai pirms tam jāpārliecinās, lai izraudzītais produkts ir negrauzdēts, termiski neapstrādāts, nelobīts un nesašķelts. Ja pārāk ilgi stāvējis, tad arī neuzdīgst.

«Atdzīvināšanai» izraudzītos graudus vai sēklas noskalo, un katru veidu liek atsevišķā traukā. Vienalga, plastmasas vai stikla. Pārlej ar ūdeni — tam jābūt divas trīs reizes vairāk nekā produktam. Citādi pupiņas vai zirņi augšpusē sažūs un nedīgs. «Es daru tā: ielieku uz nakti produktu mirkt, nākamajā rītā nokāšu caur sietiņu. Rūpīgi nomazgāju zem tekoša ūdens. Pārvietoju lēzenā traukā, pārklāju ar mitru papīra salveti un viegli, nepiespiežot uzlieku vāku,» darbību secību nosauc saimniece. Vāciņš uzturēs traukā mitrumu, kas kopā ar siltumu ir divi svarīgākie priekšnosacījumi, lai asniņi varētu izspraukties. Diedzēšanai sagatavotos produktus tur istabas temperatūrā, vakaros un rītos skalo tekošā ūdenī, kamēr parādās asniņi. «Skalošana neļaus produktiem sākt pūt,» saka Sandra.

Uzdīgušos graudus glabā ledusskapī. Vēsumā asni turpina stiepties, taču daudz lēnākā tempā. Diedzējumus uzturā var lietot vēl aptuveni trīs četras dienas vai pat nedēļu, bet, ja asniņš tiem kļuvis zaļš un saknītei parādījušās spurgaliņas, tos lietot vairs nevajadzētu. Katram pākšaugam vai graudu veidam ir atšķirīgs dīgšanas temps.

Ko gatavot no diedzējumiem?

Pākšaugus, izņemot Ķīnas pupiņas, Sandra neiesaka lietot svaigā veidā — var uzpūsties un sākt sāpēt vēders. Nevārīti tie turklāt nav gardi. Pupiņas un zirņus viņa lielākoties liek zupās. Dīgšanas gaitā mīksti kļuvušie produkti ēdienam jāpievieno tikai pašās beigās. Sevišķi labas zupām ir cūku pupas, kas padarīs ēdienu sātīgāku. Vēlams gan uzdiedzētajām pupām noņemt cieto mizu. No zirņiem un lēcām gatavo mērces, kas varētu būt laba alternatīva gaļas mērcēm tiem, kuri vēl trīs nedēļas ievēro gavēni.

Zaļo lēcu mērcei olīveļļā sasautē sīpolu un burkānu gabaliņus, tad pieliek vārītas lēcas (vāra aptuveni piecas minūtes) un garšvielas, skābu krējumu. Austrumniecisku niansi mērcei piešķir ar ananasu gabaliņiem, sojas mērci, svaigu rīvētu ingveru. Iebiezina ar kartupeļu cieti vai krējumu. Lēcu mērci gatavo arī šādi: uz pannas eļļā pagrauzdē ķiplokus un karsē kopā ar tomātu pastu un vārītām lēcām, svaigu baziliku. Turku zirņu mērcei uz pannas sviestā karsē garšvielas kumīnu, čili, kurkumu, kokosriekstu skaidiņas. Apmaisa ar kokosriekstu krēmu vai saldo krējumu un apvārītiem turku zirņiem.

Diedzētus kviešu graudus, kā arī saulespuķu sēkliņas var likt jebkuros svaigajos salātos, pievienot zupām. Uzdiedzētus graudus Sandra mēdz iejaukt pankūku mīklās un putrās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu