Filadelfijas siera kūka

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Latvijas Avīze»

Līga Vasiļūna, pēc profesijas fotogrāfe, pašlaik mājās auklē divus mēnešus jauno dēliņu Gustavu. Kad ciemos atbrauc māsīca Laura ar mazo Adrianu, abas nododas kopīgai saimniekošanai virtuvē – cep dažādas kūkas. Viena no mīļākajām ir Filadelfijas siera kūka.

"Siers man vienmēr ir garšojis, un pirmos našķus no tā es cepu jau pamatskolas laikā. Esmu mēģinājusi dažādus, līdz atklāju, ka vislabāk man garšo konditorejas izstrādājumi ar mīksto sieru," stāsta Līga. Viņai nepatīk izteikti saldas ēdamlietas, siera kūku viņa raksturo kā saldeni sāļu. Tā garšo arī Līgas trīs gadus vecajai meitiņai Alisei. Vīrs Gundars gan šajos našķošanās svētkos nepiedalās, jo viņam saldumi negaršo.

Kūku viegli pagatavot stundas laikā, un izejvielas maksā aptuveni Ls 8.

***

Recepte

Kūkai nepieciešams 70 līdz 100 g lazdu vai valriekstu, 400 g Filadelfijas siera (divi iepakojumi), 20 g kakao, 70 g sviesta, 500 līdz 600 g skābā krējuma, 3 olas, 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes vai miltu, 100 g rīvmaizes (tās vietā var izmantot sadrupinātus cepumus "Selga", tad jāpievieno mazāk cukura), 100 g tumšās šokolādes, 200 g cukura, šķipsniņa vaniļas.

Mērcei: cidoniju sīrups, ķirši.

Pamatnei cepeškrāsnī apgrauzdē riekstus, sasmalcina kafijas dzirnaviņās vai blenderī un samaisa ar sviestu, rīvmaizi un kakao viendabīgā masā. Izklāj formā cepampapīru vai foliju un gatavo cepeškrāsnī 180 līdz 200 0C apmēram 10 minūtes. Pamatni atdzesē, apsmērē ar kausētu šokolādi. Liek ledusskapī atdzesēties.

Gatavo virskārtu: sieru blenderī saputo ar olām, miltiem vai cieti, krējumu, cukuru, vaniļu. Virskārtai var pievienot arī ķiršus no kompota. Mīklu izberž caur sietu un uzliek pamatnei. Gatavo cepeškrāsnī aptuveni 40 minūtes 160 līdz 1800 C temperatūrā.

Pasniedzot kūkas gabaliņus pārlej ar mērci, ko gatavo, sajaucot cidoniju sīrupu ar konservētiem ķiršiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu