Personīgais minku parks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Audzētava nenozīmē tikai nosaukumu un atļauju laist pasaulē dižciltīgus kaķēnus.

Laikā, kad tik ļoti uzplaukusi aizraušanās ar mājdzīvniekiem un modes lieta ir šķirnes dzīvnieciņi, dažiem savs mīlulis iepatīkas tā, ka gribas vēl kādu un galvā sāk rosīties domas par savas audzētavas izveidi. Kādas pūles tā prasa un vai atmaksājas arī naudas ziņā? Pieredzē dalās Baiba Lapinska, kas jau desmit gadus nodarbojas ar Burmas, Devonas reksu un burmillu audzēšanu savā audzētavā ar trāpīgu nosaukumu «Minkuparks».

Izveides nosacījumi

Pirmais darbs — iegādāties šķirnes dzīvnieku, iestāties klubā un sākt apmeklēt izstādes. Audzētavu var sākt ar jebkura dzimuma kaķi, lai gan parasti izvēlas kaķeni. Lai oficiāli reģistrētu audzētavu atbildīgajā starptautiskajā organizācijā, viens no priekšnosacījumiem ir vismaz divi reģistrēti kaķēnu metieni.

Nākamais etaps — iesnieguma rakstīšana izvēlētajam klubam. (Konkrēta audzētavas pieredze kaķu mīļotāju klubā «Rēbuss», kurš ir kaķu mīļotāju klubu asociācijas CFCA biedrs un pārstāv Latviju starptautiskā kaķu mīļotāju federācijā FIFe — Federation International Feline). Iesniegumā jāuzrāda trīs vēlamie audzētavas nosaukumi. Tālāk šo iesniegumu kluba valde sūta uz FIFe audzētavu reģistru apstiprināšanai. Trīs nosaukumi nepieciešami, lai nepieļautu fonētiski līdzīgu nosaukumu izveidi. Kā pirmo raksta ieteicamo nosaukumu, bet pārējos — kā rezerves variantus. Tādēļ viens no drošākajiem veidiem ir izvēlēties audzētavas nosaukumu latviešu valodā. To neiesaka izvēlēties arī pārāk garu, jo pastāv zīmju skaita ierobežojums.

Oficiāli atzītai audzētavai nosaukumu veido burti LV ar * , kas norāda īpašnieka valsti un pašu nosaukumu.

Jebkuram kaķim, kurš paredzēts ciltsdarba turpināšanai, jāpiedalās izstādēs. Lai kaķus drīkstētu legāli pārot un kaķēni saņemtu ciltsrakstus, jābūt vismaz vienai izstāžu atzīmei ar novērtējumu — teicami. Tālāk jau ir paša īpašnieka tiesības izvēlēties, ko viņš darīs turpmāk.

Audzētavas sūtība

Ja cilvēks izveidojis audzētavu, tas nenozīmē tikai nosaukumu un atļauju laist pasaulē dižciltīgus kaķēnus. Nopietns audzētājs izstrādā savas kaķu šķirnes vaislas programmu. Labi, ja izvēlēta pateicīga šķirne ar noturīgu genotipu, piemēram, no Latvijā mazpazīstamajām burmillām nevar iegūt standartiem neatbilstošu kaķi.

Īstens audzētājs ir savas šķirnes attīstības entuziasts, tādēļ, iepazīstoties ar standartu, īpašnieks izvērtē, kā uzlabot izvēlēto šķirni, piemēram — iegūt kaķēnus ar mīkstāku kažoku, platāku purnu un izteikti zaļākām acīm. Šim nolūkam apskata, vai izvēlētais runcis šādi izskatās. Ja kāda īpašība neatbilst, izmanto interneta iespējas, lai izpētītu izvēlētā mājdzīvnieka iepriekšējās paaudzes (iespēja iepazīties ar viņu radurakstiem atsevišķām šķirnēm ir pat desmit un vairāk gadu garumā). Un, ja minkāna vectēva sejas forma atbilst iecerētajam, atliek vien sazināties ar audzētavu. Jāpiebilst — vairākumā gadījumu cerības sadarboties ar citiem, visbiežāk — Eiropas audzētājiem, ir cilvēkiem, kuriem jau kādus piecus, septiņus gadus pastāv sava audzētava, kuri ir piedalījušies izstādēs un kuriem ir atpazīstami dzīvnieki.

Minkānu pasākums darbībā

Parasti audzētavas pamats veidojas no vienas šķirnes kaķenes un runča. Turklāt nopietnām audzētavām nepieciešami vairāki pāri. Pārsvarā runčus cenšas turēt atsevišķi no kaķenēm.

Iegādājoties dzīvnieku, to vēlams apskatīt reālā vidē jeb vārda tiešā nozīmē — nepirkt kaķi maisā. Ieteicams iepazīties ar apstākļiem, kādos dzīvnieki tiek turēti, ar vecākiem un citiem radagabaliem, kā arī novērtēt, kādi kaķi ir pēc rakstura — vai nav pārlieku bailīgi vai mežonīgi. Diemžēl, pērkot kaķi «uz aklo», cilvēks par lielu naudu var iemantot arī lielas problēmas, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Kad sagaidīts pirmais kaķēnu metiens, pārdzīvotas visas mazo kaķa bērnu audzināšanas un auklēšanas problēmas, var sākt meklēt saimniekus. Kaķēnus labāk atdot cilvēkiem, ar kuriem veidojas abpusējs kontakts. Ja kaķis, ieraugot atnācējus, vien nošņaukājas un, asti pagriezis aiziet vai pat aizmūk prom, pastāv varbūtība, ka abas puses nesapratīsies.

Veiksmes formula

Ļoti rūpīgi jāseko pareizai kaķa ēdināšanai un nopietnai veselības aprūpei. Pareiza, sabalansēta barošana paaugstina kaķa organisma aizsargspējas gan ikdienā, gan īpaši izstādēs. Jāatceras, ka kaķi jāpotē regulāri. Savlaicīga un pilnīga vakcinācija pasargā dzīvniekus no smagām saslimšanām, piemēram, izstādēs var saķert infekcijas slimības. Pat ja kaķis ir vesels, tas nenozīmē, ka viņš nevar būt infekcijas pārnēsātājs. Galvenais — kaķi pie ārsta aizgādāt savlaicīgi, līdzko rodas kaut mazākās šaubas par veselību, jo noteikti lētāk ir veikt visas analīzes, lai konstatētu slimību, nekā ārstēt jau ielaistu vainu. Ļoti svarīgi atrast arī savu veterinārārstu un profilakses apskati veikt visas audzētavas minčiem.

Veiksmes formula slēpjas arī rūpīgā līdzi domāšanā, piemēram — pirms pārošanas kaķenes uz izstādi nenes. Tāpat der ielāgot, ka, vedot dzīvnieku pārot uz ārzemēm, ir jāveic analīzes, lai pārliecinātos par dzīvnieku veselības stāvokli, jo kaķenes vai runča saimniekiem ir tiesības pieprasīt šādu informāciju no otra dzīvnieka īpašniekiem. Īpaši neierasti tas varētu šķist runču īpašniekiem, kuri līdz šim savējo raduši pārot, neaizdomājoties par sekām. Šo noteikumu ievērošana izslēdz varbūtību, ka pārošanai izmantots slims dzīvnieks. Citur pasaulē tā jau kļuvusi par ierastu un neapspriežamu procedūru.

***

UZZIŅAI

- Cik varētu izmaksāt paprāva audzētava?

Mēneša izmaksas vienpadsmit pieaugušiem kaķiem un deviņiem kaķēniem, no kuriem četrus vēl baro mamma: zoopreces — Ls 51,70; smiltis tualetei — Ls 12,65; sausā barība un konservi — Ls 44,34; biezpiens, paipalu olas — Ls 1,06; gaļa — Ls 8,80; kaķu piederumi — Ls 1,86; dokumenti un biedru nauda — Ls 60; zāles, potes un ārsta vizītes — Ls 164; trakumsērgas titrs — Ls 60. Ja pieskaita vēl Ls 140, kas šajā mēnesī samaksāti par runča pakalpojumiem, kopējās izmaksas sasniedz Ls 545,01.

- Cik varētu izmaksāt kaķēnu uzturēšana?

Izmaksas, kas saistītas ar četru kaķēnu uzturēšanu: potes — Ls 68; čipi ar Eiropas Savienības pasēm (nav obligāti, bet vēlami) — Ls 40; ārsta vizītes mājās — Ls 30; ciltsraksti — Ls 40; gaļa — Ls 30; sausā barība — Ls 15; biezpiens, jogurts, olas — Ls 15; smiltis tualetei — Ls 15; zāles kaķenei pēc dzemdībām — Ls 11,65; trakumsērgas titra daļa — Ls 10. Kopējās izmaksas ir Ls 274,65. Ienākumi, pārdodot trīs kaķēnus (jo vienu mazuli patur tālākajam ciltsdarbam), ir Ls 630.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu