Ierēdņi taisnojas, ka ar rīkojumu vēlējušies palielināt vietu skaitu Rīgas bērnudārzos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta rīkojums turpmāk četrās pirmskolas izglītības iestādēs uzņemt mazuļus no trīs gadu vecuma tapis, lai tajos varētu palielināt vietu skaitu, ceturtdien departamenta pārstāvji apgalvoja pašvaldības Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas deputātiem.

Veidojot jaukta vecuma grupas, grupā maksimālais bērnu skaits ir 14, bet, ja veido grupu ar viena vecuma bērniem no trīs gadu vecuma, grupā var būt jau 24 bērni.

Veidojot viena vecuma grupas, katru gadu no rindas var uzņemt 24 bērnus, bet jaukta vecuma grupas gadījumā tikai četrus pusotra gada vecuma bērnus, gadījumā, ja tiek ievērota proporcija, ka grupā ir pieci trīs gadus veci bērni, pieci divus gadus veci bērni un četri pusotru gadu veci mazuļi.

Jaukta vecuma grupās, kurās ir bērni vecumā no pusotra līdz četriem gadiem, neesot iespējams pilnvērtīgi īstenot pirmsskolas izglītības programmu un ievērot Ministru kabineta noteikumos noteiktās higiēnas prasības, apgalvoja departamenta pārstāvji.

Departamenta Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas galvenā speciāliste Gundega Puķīte apgalvoja, ka tikai četrus bērnudārzus - 79., 112., 126. un 148.Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs - šīs izmaiņas radīs būtiskas pārmaiņas. Situāciju pasliktina fakts, ka visi šie bērnudārzi atrodas Vidzemes priekšpilsētā. Pārējos sarakstā minētajos dārziņos garo rindu un audzinātāju trūkuma dēļ grupiņas pusotru gadu veciem bērniem netika atvērtas arī iepriekš.

Izglītības pārvaldes Pirmsskolas nodaļas vadītāja Iveta Nagla uzsvēra, ka bērnudārzi nereti saņem pārmetumus no skolām un vecākiem, ka bērni nav pietiekami sagatavoti skolai. «Pagājušā gada pavasarī mēs veicām aptauju, kurā pārbaudījām bērnu zināšanas. Statistikas dati pierāda, ka bērni jaukta vecuma grupās ir vājāk sagatavoti skolai nekā tīri sava vecuma grupas bērni,» skaidro Nagla. Šādas atšķirības pastāv tādēļ, ka dažādu vecumu grupās dienas režīmiem ir jābūt atšķirīgiem, taču mācību plānā apvienot divgadīgo un četrgadīgo bērnu vajadzības nav iespējams.

Komitejas deputāti, diskutējot par šo jautājumu, atzina, ka ir būtiski palielināt vietu skaitu pirmskolas mācību iestādēs. Taču vienlaikus tika izteikti aizrādījumi, ka jaunā kārtība nedrīkstēja ierobežot tiesības tiem bērnu vecākiem, kam bija solīta vieta pirmsskolas izglītības iestādēs no pusotra gada vecuma.

Komitejas deputāti sekos līdzi departamenta darbībai šī jautājuma sakārtošanā.

Kā ziņots, departamenta Izglītības pārvalde pagājušā gada 18.decembrī izdeva rīkojumu «Par grupu komplektēšanas kārtību pirmsskolas izglītības iestādēs».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu