Visu laiku garākie basketbolisti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Basketbolu spēlē galvenokārt cilvēki virs vidējā auguma, tomēr sastopami arī īpaši raženi spēlētāji. Pasaules basketbola vēsturē bijuši vairāki milži, tomēr izveidot karjeru izdevies tikai retajam no viņiem. Šajā aprakstā nevaram garantēt pilnībā precīzus datus vai šo basketbolistu atbilstību profesionāļu statusam, tomēr viens ir skaidrs - šie ir augumā garākie cilvēki, kuri jebkad spēlējuši basketbolu.

8. Manute Bols (Sudāna) - 2,31
Sudānā dzimušais jaunietis uz ASV pārcēlās 18 gadu vecumā, lai gan precīzi viņa dzimšanas dati nav zināmi. 1983. gadā viņu piektajā kārtā draftēja NBA klubs Sandjēgo «Clippers», tomēr vēlāk līgas vadība atzina, ka viņam nav tikusi dota atļauja tikt izvēlētam. Bols turpināja spēlēt universitātes komandā, bet 1985. gadā viņu otrajā kārtā nodraftēja Vašingtonas «Bullets». NBA viņš aizvadīja desmit sezonas, pārstāvot «Bullets», Goldensteitas «Warriors», Filadelfijas «76ers» un Maiami «Heat». Lai gan uzbrukumā viņa iespējas bija minimālas, aizsardzībā viņš kļuva par draudu jebkuram spēlētājam. Bolam pieder vairāki NBA rekordi metienu bloķēšanā (piemēram, 11 bloki puslaikā un četri viena pretinieku uzbrukuma laikā), turklāt ar vidēji mačā bloķētiem 3,34 metieniem viņš šajā rādītājā ir otrs visu laiku labākais līgas vēsturē, atpaliekot tikai no Marka Ītona. Pēc NBA karjeras beigām Bols uzspēlēja arī Itālijā un Katarā, līdz beidzot reimatisms piespieda viņam beigt basketbolista gaitas.

7. Džordžs Bells (ASV) - 2,34
Bells spēlēja basketbolu koledžas gados, bet pēc tam pārstāvēja šova komandas Hārlemas «Wizards» un Hārlemas «Globetrotters». Pērn intervijā «The Associated Press» 50 gadus vecais Bells atzina: «Man nav izvēles, tādēļ man jāpatīk tam, ka esmu tik garš. Esmu pieradis pie tā, ka visapkārt cilvēki ir mazāki par mani. Tā tas ir jau kopš bērnības,» norāda bijušais basketbolists, kurš patlaban pilsētas parkā rūpejas par apmeklētāju drošību.

6. Sun Minmins (Ķīna) - 2,35
24 gadus vecais ķīniešu basketbolists 2005. gadā devās uz ASV, kur cerēja tikt nodraftēts kādā no NBA komandām. Lai gan pirms drafta viņu pārbaudīja Losandželosas «Lakers», tomēr draftēts viņš netika. Tā paša gada vasarā viņam tika konstatēts smadzeņu audzējs, kurš stimulēja augšanas hormonu pārprodukciju. Sun Minminam nebija nedz veselības apdrošināšanas, nedz nepieciešamo 100 000 ASV dolāru operācijai. Viņa aģents izveidoja fondu, ar kura palīdzību tika savākta vajadzīgā naudas summa, un septembrī ķīniešu basketbolistam tika izdarīta veiksmīga operācija. Pēc tās Sun Minmins spēlējis Amerikas Basketbola asociācijas un Starptautiskās Basketbola līgas komandās, bet pērn parakstīja līgumu ar Meksikas klubu Monterejas «Fuerza Regia».

5. Ri Mjonhuns (Ziemeļkoreja) - 2,35
Lai gan viņu nevar uzskatīt par profesionālu basketbolistu, tomēr viņš regulāri spēlēja Ziemeļkorejas izlasē. Rietumu pasaules un Ziemeļkorejas sarežģīto attiecību dēļ reti kurš Ri Mjonhunu vispār bija redzējis, nemaz nerunājot par viņa spēju novērtēšanu basketbola laukumā. Nostāstos par Ri Mjonhunu dominēja tikai un vienīgi baumas par viņa talantu, tomēr 1998. gadā viņam beidzot tika dota Ziemeļkorejas puses atļauja izmēģināt spēkus NBA. Tolaik Ri Mjonhunam bija 29 gadi un NBA skauti paredzēja, ka viņš nekļūs par līgas zvaigzni, tomēr varētu būt labs papildinājums jebkurai komandai otrā centra postenī, kurš 10-15 minūšu laikā varētu parādīt produktīvu sniegumu. Tomēr ASV noteiktā embargo dēļ ziemeļkorejietim tika liegta iespēja debitēt NBA. 2000. gadā šāda iespēja parādījās, tomēr ar Ri Mjonhunu sazināties vairs neizdevās.

4. Jasutaka Okajama (Japāna) - 2,36
1954. gadā dzimušais basketbolists ir visu laiku garākais spēlētājs, kāds jebkad izvēlēts NBA draftā. 1981. gada jauno spēlētāju izvēles ceremonijā viņu astotajā kārtā draftēja Goldensteitas «Warriors», taču līgums ar Okajamu netika parakstīts. Interesanti, ka vidusskolas gados viņš trenējās džudo un pat ieguva otrā līmeņa melno jostu, bet basketbolam pievērsās tikai 18 gadu vecumā Osakas universitātē. Pēc augstskolas absolvēšanas viņš pievienojās «Sumitomo Metal Industries» komandai, bet laika posmā no 1979. līdz 1990. gadam pārstāvēja Japānas valstsvienību. 1990. gadā Okajama beidza spēlētāju karjeru, taču no basketbola neaizgāja, uzsākot trenera karjeru un pat izdodot grāmatu jaunajiem basketbolistiem.

3. Aleksandrs Sizoņenko (Krievija) - 2,41
80-to gadu sākumā ar Sizoņenko lepojās visa valsts. Viņš spēlēja Ļeņingradas «Spartak» un Kuibiševas «Stroiteļ» komandās, bet laukumā nevis skrēja, bet gan mērīja laukumu ar saviem milzīgajiem soļiem. Savas karjeras laikā viņš turpināja augt neticami ātri, tomēr tas radīja arvien lielākas veselības problēmas. Ja nebūtu šo likstu, viņš būtu iekļuvis CSKA komanda, spēlētu PSRS izlasē un kļūtu par zvaigzni. Tomēr plaukstas savainojums un hormonālie traucējumi piespieda viņu beigt karjeru. Sizoņenko 80-jos gados atzina, ka vēlas sasniegt basketbola pilnību, taču tagad var vienīgi secināt: «Varēju, bet nekļuvu.»

2. Sultans Kosens (Turcija) - 2,42
1983. gadā dzimušajam Kosenam bija muguras problēmas, kuru dēļ viņš nevarēja nostāvēt pilnīgi taisns. Stambulas «Galatasaray» treneris viņu atrada mazā pilsētiņā netālu no Turcijas un Irākas robežas. Atsevišķi avoti apgalvo, ka pēc muguras operācijas viņa augums bija 2,47 metri, tādēļ, iespējams, tieši viņu var uzskatīt par visu laiku garāko basketbolistu. Ārsti paredzēja, ka pēc ceļgalu operācijām viņš varētu kustēties brīvāk, tomēr ne vairāk par 15 minūtēm spēlē. Vismaz līdz šim par Kosena kā basketbolista kerjeru vairāk nekas nav dzirdēts.

1. Suleimans Ali Našnušs (Lībija) - 2,45
Viņš ir tikai viens no 12 cilvēkiem medicīnas vēsturē, kurš sasniedzis astoņu pēdu garumu. Ali Našnušs bija basketbolists un aktieris, kurš 1960. gadā veiksmīgi pārcieta operāciju, lai apstādinātu viņa pārmērīgo augšanu. Karjeras laikā viņš spēlēja Lībijas valstsvienībā, turklāt piedalījās arī slavenā režisora Federiko Fellīni filmā «Satyricon», kur tēloja Trifaenas pavadoni. Ali Našnušs nomira 1991. gada 25. februārī 47 gadu vecumā.

Pieminēšanas vērti:

9. Džons Hariss (Itālija) - 2,31
10. Pols Stardžess (Anglija) - 2,31
11. Mu Tježū (Ķīna) - 2,30
12. George Murešanu (Rumānija) - 2,30
13. Nīls Fingltons (ASV/Anglija) - 2,29
14. Maliks Sidibe (Senegāla) - 2,29
15. Slavko Vranješs (Serbija) - 2,29
16. Saads Kaiše (Alžīrija) - 2,29
17. Kenijs Džordžs (ASV) - 2,29
18. Šons Bredlijs (Vācija/ASV) - 2,28
19. Maikls Lanjē (ASV) - 2,27
20. Džeimss Lanjē (ASV) - 2,27
21. Džerijs Sokoloskis (Kanāda/Polija) - 2,27
22. Endijs van Volkenburgs (ASV) - 2,27
23. Pāvels Podkoļzins (Krievija) - 2,26
24. Martins Miklošiks (Slovākija) - 2,26
25. Jao Mins (Ķīna) - 2,25
26. Čaks Nevits (ASV) - 2,25
27. Marks Ītons (ASV) - 2,25
28. Rings Ajuels (Sudāna) - 2,25
29. Ivans Hogers (Čehija) - 2,25
30. Aleksandrs Rindins (Azerbaidžāna) - 2,25
... 41. Jānis Krūmiņš (Latvija) - 2,23
... 49. Arvīds Sabonis (Lietuva) - 2,22

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu