Bruņoto spēku karavīri dosies uz Nepālu kāpt Himalajos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Piektdien deviņi Sauszemes spēku (SzS) Kājnieku brigādes 1.kājnieku bataljona karavīri dosies uz Nepālu, lai apgūtu iemaņas, kas nepieciešamas sekmīgai uzdevumu izpildei kalnainā apvidū, tostarp arī Afganistānā, kur mūsu karavīri pilda dienesta pienākumus NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos.

Nepālas Himalajos karavīri veiks 16 dienu pārgājienu apkārt Annapurnai, 5417 metru augstumā šķērsojot «Thorong La» pārēju. Pārgājienā karavīri iepazīs augstkalnu klimatu, dzīves apstākļus un šim rajonam raksturīgās īpatnības, kā arī gūs pieredzi komunikācijā ar vietējiem iedzīvotājiem, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.

Šis būs jau trešais posms karavīru apmācībā. Pirmās iemaņas karavīri apguva pērn jūnijā teorētiskās un praktiskās nodarbībās tepat Latvijā, bet jau septembrī 20 karavīru grupa no SzS Kājnieku brigādes 1. un 2.kājnieku bataljona devās uz Slovākiju, kur speciāli ierīkotā treniņnometnē pilnveidoja mājās iegūtās zināšanas. Tās viņi lietoja pārgājienā Austrijā, uzkāpjot 3798 metrus augstā Alpu virsotnē Grosglokerā.

Iegūtās zināšanas alpīnismā ne tikai ļaus karavīriem pildīt dienesta pienākumus kalnainā apvidū, bet arī ļaus piedalīties NATO dalībvalstu organizētajos taktiskajos kursos, kas notiek kalnainos apvidos. Stafeckis piebilda, ka iepriekšējas zināšanas alpīnismā ir viena no prasībām, lai varētu piedalīties šādos kursos. Šīs zināšanas tiks nodotas arī tiem Latvijas karavīriem, kuriem uzdevumu veikšanai būs nepieciešamas zināšanas par darbību kalnainā apvidū.

Karavīru apmācība alpīnismā notiek sadarbībā ar Latvijas Alpīnistu un ceļotāju asociāciju. Bruņotie spēki sadarbības līgumu noslēdza 2007.gada jūnijā.

Līgums paredz, ka karavīri zināšanas un iemaņas darbībai kalnainā apvidū augstumā līdz 4000 metru apgūs šīs asociācijas pārziņā esošajā Kalnu skolā atbilstoši tās izstrādātajam apmācību plānam, izsniedzot starptautiski atzītu apliecību, kas apliecina nodarbību cikla pabeigšanu, uzkāpšanu noteiktas grūtības kategorijas kalna virsotnē un teorijas eksāmena nokārtošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu