No kriminālatbildības nevarēs izbēgt šoferi, kas reibumā nodarījuši miesas bojājumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Autovadītāji, kuri sēdušies pie stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu reibumā un šādā stāvoklī izraisījuši avārijas, kurās cietušajiem ir nodarīti miesas bojājumi, turpmāk vairs nevarēs izbēgt no kriminālatbildības, jo minētajā gadījumā vadītāja rīcība tiks kvalificēta kā smags noziedzīgs nodarījums, līdz ar to avāriju izraisījušajai personai vairs nebūs tiesības likumā noteiktajā kārtībā noslēgt izlīgumu ar cietušo un panākt, ka pret šoferi sāktais kriminālprocess tiek izbeigts.

To paredz šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Krimināllikuma (KL) grozījumi, kurus izstrādājusi Tieslietu ministrijā (TM) izveidotā pastāvīgā KL darba grupa.

Pašreiz spēkā esošajā KL redakcijā ir paredzēta kriminālatbildība par ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē un ja tā rezultātā cietušajai personai ir nodarīti miesas bojājumi. Tomēr iepriekšminētais noziedzīgais nodarījums patlaban tiek kvalificēts kā mazāk smags, jo tas it kā izdarīts aiz neuzmanības. Šādu noziegumu pastrādājušai personai patlaban ir iespēja noslēgt ar cietušo izlīgumu, panākot, ka kriminālprocess pret avārijas izraisītāju tiek izbeigts.

Tostarp personai, kura sēdusies pie stūres reibumā, bet nav izraisījusi avāriju ar miesas bojājumiem, Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēta neizbēgama atbildība: vainīgais autovadītājs tiek sodīts ar arestu un lielu naudas sodu, turklāt viņam tiek atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Taču persona, kura, braucot tādā pašā reibuma stāvoklī, nodarījusi kādam miesas bojājumus un vēlāk izlīgusi ar cietušo, var tikt atbrīvota no kriminālatbildības, pat nezaudējot autovadītāja apliecību.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Laura Pakalne, šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais KL grozījumu projekts izslēdz iepriekšminēto izlīguma iespēju, līdz ar to vairs nav iespējama arī sāktā kriminālprocesa izbeigšana.

Tādā veidā plānots atrisināt situāciju, kad persona, kura braukusi reibumā un nevienam nav nodarījusi miesas bojājumus, tiek sodīta bargāk, nekā autovadītājs, kurš apreibinošo vielu ietekmē nodarījis cietušajam miesas bojājumus un vēlāk panācis ar viņu izlīgumu.

Pastāvīgajā darba grupā, kas izstrādājusi minētos KL grozījumus, piedalās pārstāvji no TM, Ģenerālprokuratūras, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas, Rīgas apgabaltiesas, Latvijas Universitātes, Latvijas Policijas akadēmijas, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes, Iekšlietu ministrijas, Saeimas Juridiskā biroja, Tiesībsarga biroja un organizācijas «Providus».

Likuma grozījumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Bērnu un ģimenes lietu, Iekšlietu un Vides ministrijām, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam, Ģenerālprokuratūrai un Valsts kancelejai.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un pieņemšanas Saeimā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu