Cietumnieks Boldāns turpina saņemt daļu deputāta amatalgas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Par 9. Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu apsūdzētais 9. Saeimas deputāts Juris Boldāns, kam tiesa piemērojusi reālu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem, katru mēnesi saņem pusi no deputāta amatalgas Ls 616.

Boldāns kopš pērnā gada nogales vairs nesaņem naudu reprezentācijas līdzekļiem, jo saskaņā ar pērn decembrī pieņemtajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, deputātam kompensācija vairs nepienākas.

Februārī Saeima deputātu algām tērējusi Ls 173 626.

Vislabāk februārī atalgota bijusi Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece (TP), kas saņēmusi 2865 latus pirms nodokļu nomaksas. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) nopelnījis 2400 latus pirms nodokļu nomaksas.

Vissliktāk februārī atalgots ārpusfrakciju deputātu Aigara Štokenberga un Arta Pabrika darbs, kuri saņēmuši nedaudz vairāk kā 1300 latu pirms nodokļu nomaksas.

Savukārt pašvaldībā algu Boldāns nesaņem kopš viņa atstādināšanas no Balvu mēra amata, aģentūrai LETA pastāstīja Kubulu pagasta padomes priekšsēdētājs Ivars Šmats.

«Pāris reižu Boldāns pēc skandāla ar 9. Saeimas vēlēšanu biļetenu viltošanu bija iegriezies pagasta padomē, taču ne padomes sēdēs, ne komiteju sēdēs nepiedalījās,» sacīja Šmats un piebilda, ka nezina viņa viesošanās iemeslus pašvaldībā.

Šmats sacīja, ka, pateicoties Boldānam, par Kubulu pagastu uzzinājusi visa Latvija, «diemžēl ar negatīvu nokrāsu». «Savā ziņā esam slaveni, esam pievērsuši sabiedrības uzmanību, lai gan būtībā ne ar ko neatšķiramies no citiem valsts mazajiem pagastiem. Izcelties ar kādu labu darbu turpmāk būs grūtāk,» sacīja Šmats.

2005. gada pašvaldību vēlēšanās Kubulu pagasta padomē tika ievēlēti septiņi deputāti — lielāko vēlētāju balsu skaitu ieguva Juris Boldāns, Vitālijs Bogdans, Lija Bukovska, Inta Kaļva, Mārīte Petrova, Tekla Supe un Artis Zelčs.

Kā liecina informācija interneta portālos, pēc deputāta Vitālija Bogdana nāves, pašvaldības deputāta krēslu ieņēma Ivars Šmats no saraksta «Kubuli». Pēc Boldāna atstādināšanas iztrūkstošā deputāta vietā stājās jaunais deputāts Ainārs Supe, bet par pagasta priekšsēdētāju kļuva TB/LNNK izvirzītais Šmats.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta 13. martā par 9. Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā apsūdzētajam 9. Saeimas deputātam Jurim Boldānam piemēroja reālu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Iepriekš Latgales apgabaltiesa Boldānam bija piemērojusi astoņu mēnešu brīvības atņemšanu, līdz ar to viņam cietumsods samazināts par diviem mēnešiem. Tā kā Boldāns tika apcietināts pērn 9. oktobrī, viņam ieslodzījuma vietā izciešamā soda termiņš beigsies šā gada 9. aprīlī.

Pārējā daļā AT pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Prokurors Andrejs Andrejevs debatēs lūdza atstāt spēkā Boldānam un viņa dēlam Igoram Boldānam iepriekš piespriestos sodus, taču advokāte Valentīna Oļhova lūdza abus apsūdzētos pilnībā attaisnot, uzsverot, ka Kubulu iedzīvotāji sava pagasta padomes bijušo priekšsēdētāju raksturojuši kā labu vadītāju.

Abi apsūdzētie savu vainu tiesā noliedza.

Apsūdzētais J. Boldāns savā pēdējā vārdā tiesai uzsvēra, ka vienmēr esot godīgi un kārtīgi kalpojis savai valstij. «Man pat nav ienācis prātā nekad neko nelikumīgu darīt,» sacīja J. Boldāns.

Kā ziņots, J. Boldānam atstāts spēkā arī iepriekš piemērotais aizliegums divus gadus kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, pilsētas Domes, novada Domes un pagasta padomes vēlēšanās.

Arī viņa dēlam I. Boldānam AT atstāja spēkā pirmās instances piemēroto sodu — naudassodu septiņu minimālo mēnešalgu jeb 840 latu apmērā.

Prokurors pēc AT sprieduma pasludināšanas žurnālistiem atklāja, ka nav īpaši lielas starpības — astoņi vai seši mēneši cietumsoda, jo galvenais, viņaprāt, esot, ka tiesa joprojām atzinusi abus Boldānus par vainīgiem. Prokuroram Andrejevam gan pagaidām nav saprotams, kāpēc tiesa lēmusi tieši tādu sodu, bet ne citādu, lai gan šai motivācijai vajadzētu atklāties pilnā sprieduma tekstā, kas tiesā būs iegūstams 10. aprīlī.

Pēc 10. aprīļa desmit dienu laikā pasludināto spriedumu būs iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā. «Patlaban neredzu īpašu iemeslu to darīt,» pēc tiesas sēdes pauda prokurors, piebilzdams, ka izņēmums varētu būt vienīgi tad, ja pilnajā sprieduma tekstā atklātos kādi īpaši sensacionāli fakti.

Kā ziņots, apelācijas sūdzības par Latgales apgabaltiesas spriedumu tiesā iesniedza abu Boldānu advokāti.

Latgales apgabaltiesa J. Boldānu atzina par vainīgu apsūdzībās par 9. Saeimas vēlēšanu biļetenu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā un piemēroja viņam reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem. Kā papildsods viņam tika piemērots aizliegums divus gadus kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, pilsētas Domes, novada Domes un pagasta padomes vēlēšanās. 2007. gada 9. oktobrī Boldānu apcietināja tiesas zālē.

Prokurore Ingrīda Maļkova toreiz bija lūgusi Boldānam piemērot divu gadu cietumsodu ar aizliegumu trīs gadus kandidēt vēlēšanās.

Boldānam sods piemērots pēc Krimināllikuma (KL) 20. panta 2. un 3. daļas — par nozieguma organizēšanu un uzkūdīšanu izdarīt noziegumu, kā arī par 92. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu — vēlēšanu dokumentu viltošanu, nepareizu balsu skaitīšanu un aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Aizliegums kandidēt vēlēšanās viņam piemērots pēc KL 44. panta.

Boldāns Saeimas deputāta amatu zaudēs tikai līdz ar notiesājoša sprieduma spēkā stāšanos, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Kriminālvajāšana aizdomās par līdzdalību biļetenu viltošanā tika sākta arī pret četriem Kubulu pagasta vēlēšanu iecirkņa locekļiem: vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Marutu Apini, komisijas locekļiem Veru Litviņecu, Ainu Stahovsku, Ligitu Trupovnieci, kā arī J. Boldāna dēlu I. Boldānu.

I. Boldānam pirmās instances tiesa piesprieda naudassodu septiņu mēnešalgu jeb 840 latu apmērā, Apinei — piecu minimālo mēnešalgu jeb 600 latu apmērā, bet pārējiem apsūdzētajiem kriminālsods netika piespriests.

Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai Apinei prokurore lūdza piemērot naudassodu 15 minimālo mēnešalgu apmērā, vēlēšanu komisijas locekļiem Litviņecai un Stahovskai — astoņu minimālo algu apmērā, Trupovniecei — piecu minimālo mēnešalgu apmērā, Jura Boldāna dēlam Igoram Boldānam — septiņu minimālo mēnešalgu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu