Slēpošanas kūrorts ģimenēm — Ruka Somijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no labākajiem slēpošanas kūrortiem Somijā ir Ruka, kas atrodas netālu no Polārā loka.

No Rīgas to šķir tikai 1300 kilometri jeb aptuveni 14 stundas nepārtraukta brauciena ar auto un divas stundas uz prāmja Tallina–Helsinki klāja. Svaru kausus par labu zemajiem somu pakalniem (tunturiem), nevis diženajiem Alpiem nosvēra arī pieredzes trūkums tālu pārbraucienu veikšanā pie auto stūres. Lai gan attālums līdz Rukai tikai nedaudz mazāks kā līdz Alpiem, tomēr ceļš nesalīdzināmi mierīgāks un braucēji disciplinētāki.

Somijā ceļi ir ļoti labas kvalitātes, visur norādes zīmes un ik pa gabalam var piestāt plašos, moderni iekārtotos ceļmalas bistro ABC. Braukšanas kultūru šajā ziemeļzemē nevar salīdzināt ar Latvijas neprognozējamo, brīžiem histērisko braukšanas stilu, kuru par visbiedējošāko faktoru mūsu zemē atzinuši arī ārvalstu tūristi. Somijā nav nepieciešamības steigties. Uz galvenajiem ceļiem ārpus maģistrālēm ir izveidotas regulāras ap kilometru garas joslas, pa kurām lēnāk braucošos var apsteigt bez apdzīšanas riska, jo ir paredzētas divas braukšanas joslas vienā virzienā. Apsteigšanas zonai beidzoties, tāda pati iespēja tiek dota pretim braucošajiem. Turklāt karstasinīgos atvēsina arī ceļu videonovērošana. Tikai pāris reizes garā brauciena laikā gadījās sastapt «skrējējus», un tie paši izrādījās igauņu bāleliņi.

Ruka ir ideāla atpūtas vieta ģimenēm un iesācējiem. Dziļās kupenās iesnigušās guļbūves mājiņas ar apartamentiem atgādina pasaku. Turklāt tajās ir viss patstāvīgai saimniekošanai nepieciešamais: plaša viesistaba un virtuve ar ledusskapi, mikroviļņu krāsni, modernu elektrisko plīti un pilnu trauku komplektu. Slēpošanas apģērba un zābaku žāvējamais skapis, veļasmašīna, sauna, divas dušas, kamīns, televizors, CD un DVD atskaņotājs, interneta pieslēgums — viss, lai radītu mājas sajūtu.

Tā kā Rukā slēpošanas trases no kalna iet uz visām debesu pusēm, arī sliktos laika apstākļos var atrast aizvēju un ēnu nomainīt pret saulīti. Mūsu apartamenti atradās tieši blakus pacēlājam — uzvelc slēpes, pašļūc dažus metrus, un aiziet, bet vakarā pusotrā minūtē esi jau atkal lejā. Ruka ir lieliska vieta, lai mācītos slēpot, jo diezgan daudz te ir zilo un sarkano trašu, kuras nav pārāk stāvas. Ne velti šis ir viens no vadošajiem Somijas slēpošanas kūrortiem, kur notiek pasaules čempionāts snovbordā un pasaules kausa izcīņa frīstailā. Tādēļ Rukā būs ko darīt arī snoveriem. Te ir ļoti laba instruktoru skola, kurā tiek apmācīti arī Latvijas slēpošanas instruktori. Bērnu apmācībai paredzētas vairākas īpaši lēzenas nogāzes. Pie nosacītiem mīnusiem varētu minēt diezgan neitrālo apkalpojošā personāla attieksmi pret slēpotājiem un minimālās burziņu iespējas vakaros. Taču to noteikti var kompensēt ar vizināšanos suņu pajūgos vai helikopterā virs apsnigušajiem ezeriem un mežu masīviem.

Rindas pie pacēlājiem tikpat kā neveidojās. Trases vienmēr bija labi sagatavotas un, neskatoties uz dziļo dabisko sniegu, ik vakaru tika darbināti arī sniega lielgabali.

Rukā sniega pietiks vēl ilgam laikam, jo marta vidū dienā temperatūra turējās 3–4 grādus zem nulles, naktīs noslīdot līdz mīnus 10. Visas dienas spīdēja saule, brīžiem tikai nedaudz paslēpjoties augstajos spalvu mākoņos. Oficiālā slēpošanas sezona Rukā turpinās līdz maija vidum, reizēm pat ilgāk. Turklāt aprīļa beigās apartamentu cenas sāk kristies. Kopumā trīsarpus dienu slēpošana un dzīvošana Rukā, apdrošināšana, naktsmītnes turp un atpakaļceļā, pārtika, prāmju biļetes un auto degviela četru cilvēku ģimenei izmaksāja nedaudz vairāk par tūkstoš latiem.

Ruka (492 m v.j.l.)

  • Trases: 29, no tām 26 apgaismotas; garākā — 1300 m; augstuma starpība — 201 m; darbojas no 9.00 līdz 19.00, piektdienās arī no 19.00 līdz 23.00 (ar 3 dienu pacēlāju karti — bez papildu maksas)
  • Pacēlāji: 19, no tiem 5 krēslu un 1 sešvietīgs ātrgaitas ar aizsargstiklu; kopējā jauda — 23 600 cilv./stundā
  • Pacēlāju karte: 3 dienas — 84,50 eiro (pieaugušajiem), 72 eiro (12–17 g. v. pusaudžiem); 1.10.–20.12. un 21.04.–15.05. 3 dienas attiecīgi 8,5 un 7,5 eiro lētāk. Bērniem līdz 7 g. v. (ar ķiverēm) — par brīvu.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu