Latvijā atgriezušies baltie stārķi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā atgriezušies pirmie baltie stārķi, aģentūru LETA informēja aculiecinieki.

Pirmie divi stārķi vakar pēcpusdienā novēroti Bauskas rajona Iecavas pagastā.

Kāda Iecavas iedzīvotāja aģentūrai LETA pavēstīja, ka ligzdošanas vietā ieradušies divi putni. Neesot gan īsti skaidrs, vai tas ir ligzdojošais pāris. Citugad pie ligzdas atgriezies tur iepriekš izperētais stārķēns, kurš pēc strīda ar vecākiem bija spiests doties meklēt sev citu ligzdas vietu.

Jau ziņots, ka siltā ziema un agrais pavasaris pasteidzinājis gājputnu atgriešanos. Šogad daudzu putnu sugu pārstāvji atgriezušies agrāk nekā citus gadus. Lieldienu nedēļā uznākušais sals un sniegs nedaudz aizkavēja migrantu atgriešanos, taču, iestājoties siltākam laikam, gājputni atgriežas ar jaunu sparu.

www.putniem.lv

LETA jau ziņoja, ka šodien Ķemeru nacionālajā parkā (ĶNP) tiek rīkoti gājputnu sagaidīšanas svētki, aģentūru LETA informēja Ķemeru nacionālā parka Dabas izglītības un tūrisma daļā.

Tā ir iespēja redzēt klātienē putnus, pat tādus, kuri nekad dzīvē nav sastapti, mācīties atšķirt to balsis, kārtīgi izstaigāties pa svaigu gaisu un, iespējams, atklāt sev jaunu aizraušanos — putnu vērošanu. Šajā dienā jebkurš interesents varēs apgūt gan praktiskas, gan teorētiskas zināšanas par putniem, kā arī vienkārši pavadīt laiku dabā.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) sagatavojusi izzinošu lekciju par putnu atgriešanos. Savukārt ornitologi aicinās ĶNP apmeklētājus izstaigāt putnu vērošanas maršrutus parka teritorijā.

Gājputnu vērotāji varēs praktiski apgūt putnu būrīšu darināšanas un uzstādīšanas iemaņas. Jaunākajiem svētku dalībniekiem pasākuma organizētāji sola rīkot spēles un rotaļas, kā arī iesaistīt radošajās darbnīcās.

ĶNP teritorijā novērotas 255 no 336 Latvijā sastopamajām putnu sugām. Tādēļ nacionālais parks putnu vērošanas iespēju izkopšanu savā teritorijā izvirza par prioritāti. Putnu vērošanas pasākumi jau tradicionāli tiek rīkoti pavasaros un rudeņos.

Lai maksimāli izbaudītu gājputnu sagaidīšanas svētkus, putnu vērotājiem ieteicams vilkt ērtu, laika apstākļiem atbilstošu apģērbu un apavus un ņemt līdzi binokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu