Par grozījumiem Satversmē var parakstīties vien neizdevīgos laikos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) saņēmusi vairākas sūdzības no iedzīvotājiem, kurās tiek norādīts, ka par grozījumiem Satversmē noteikti ļoti neizdevīgi parakstīšanās laiki — laika posms, kad lielākā daļa iedzīvotāju atrodas darbā, tādējādi viņiem tiek būtiski ierobežota iespēja parakstīties.

LBAS portālu «Apollo» informēja, ka arodbiedrību savienība izsūtīja 19 vēstules uz pašvaldībām, kurās parakstu vākšanu vietu darba laiki ir noteikti tikai rīta stundās, lai rosinātu tos mainīt, bet atbildi saņēmusi tikai no vienas. Šādi, strādājošiem cilvēkiem neizdevīgi, parakstīšanās laiki ir noteikti Aizputē, Dagdā, Kandavā, Kārsavā, Līvānos, Madonā, Ogrē, Priekulē, Rūjienā, Salacgrīvā, Saulkrastos, Sedā, Strenčos, Tukumā, Valkā, Valmierā, Varakļānos un Viļānos.

LBAS ir saņēmusi vēstuli no Līgatnes pagasta vēlēšanu komisijas, kas, pēc LBAS lūguma, grozījusi parakstu vākšanas laiku. Tagad tas ir izdevīgs arī tiem cilvēkiem, kam darbs beidzas vakarā, jo paraksti vienreiz nedēļā tiek vākti laikā no plkst. 16.00 līdz 20.00.

Vēstulē LBAS vērš uzmanību, ka, piemēram, Rīgā parakstu vākšana tiek organizēta divos laikos — no pulksten 9 līdz 13 un no pulksten 16 līdz 20. Šādi organizējot darba laiku, tiek nodrošināta iespēja parakstīties lielākajai iedzīvotāju daļai, kuru darba laiks beidzas pulksten 17.

Kopš 5. marta saskaņā ar likuma «Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu» 7. panta ceturto daļu «ne vēlāk kā trīs dienas pirms šā panta pirmajā daļā noteiktā parakstu vākšanas termiņa sākuma pilsētu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijas nosaka savu darba laiku, kad vēlētāji attiecīgās domes (padomes) noteiktajās vietās varēs parakstīties parakstu vākšanas lapās. Darba laiks nosakāms ne īsāks kā četras stundas dienā, turklāt arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās.»

Saskaņā ar likumprojekta anotāciju grozījumi likumā bija vajadzīgi, lai personas varētu īstenot savas Satversmē noteiktās tiesības, tā realizējot iespēju piedalīties politiskajos procesos.

Norādām, ka likumdevējs ir vēlējies, lai personai tiktu radīti maksimāli ērti un izdevīgi nosacījumi, lai varētu izteikt savu viedokli par tautai nozīmīgiem jautājumiem. Piemēram, likuma 15. pantā, kas regulē balsošanas norisi, noteikts, ka «balsošana notiek no pulksten 7 rītā līdz pulksten 10 vakarā pēc vietējā laika».

Nosakot vienīgo iespēju parakstīties darba laikā, iedzīvotājiem tiek būtiski ierobežotas Satversmē noteiktās tiesības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu