Šlesers: VK revīzijas ziņojuma secinājumi ir nepamatoti un nekorekti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Satiksmes ministrija (SM) nepiekrīt [s:18368], norādot, ka tie ir nepamatoti un nekorekti, portālu «Apollo» informēja Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida.

«VK pārmetumi par konkurences trūkumu ceļu būves nozarē ir nekorekti. SM un «Latvijas Valsts ceļus» nevar vainot par to, ka būvniecības firmas pietiekami aktīvi nepiedalās izsludinātajos konkursos. Visas šīs firmas ir privātas, un es kā ministrs nevaru regulēt privāto sektoru. Es varu tikai aicināt veidot jaunus ceļu būves uzņēmumus un piedalīties publisko iepirkumu konkursos. Savukārt «Latvijas Valsts ceļu» tiešā atbildība ir publisko iepirkumu veikšana. Tie visi ir likumīgi, un to atzinusi arī VK,» pauž satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

Komentējot VK secinājumu, ka «valsts autoceļu uzturēšanas jomā konkurence ir faktiski likvidēta», Šlesers skaidro: «Ja kāds vēlas konkurēt tieši šajā biznesā — ceļu uzturēšanā —, lai dibina savu uzņēmumu un investē līdzekļus tehnikā. Turklāt «Latvijas Autoceļu uzturētājs» (LAU) ir kā armijas vienība, kuru var izsaukt jebkurā diennakts laikā. Pieļauju, ka ar privātajiem uzņēmumiem varētu rasties problēmas.» Ministrs uzskata, ka lēmums neprivatizēt LAU ir pareizs.

VK arī pārmet SM, ka tā nav izstrādājusi kārtību par iepirkumu plānošanu, veikšanu un uzraudzību. Publisko iepirkumu likums un ne arī kāds cits normatīvais akts neparedz pienākumu tādu izstrādāt. Šādas kārtības neesamība nepierāda, ka SM nav nodrošinājusi likumam atbilstošu publiskā iepirkuma veikšanu, norāda SM. Atsevišķas un nesistemātiskas nepilnības iepirkumu procesā nepierāda, ka valsts budžeta līdzekļi iepirkuma procesā tiek izlietoti nelikumīgi un neefektīvi, uzskata SM.

Ministrija arī atzīmē, ka no šā gada 19. februāra SM spēkā ir «Kārtība, kādā tiek organizēts publiskais iepirkums SM». Publisko iepirkumu plānošanu SM nodrošina Stratēģiskās plānošanas departamenta Budžeta plānošanas nodaļa un Administratīvā departamenta Darbības nodrošināšanas nodaļa.

SM atzīst, ka personāla politikas īstenošanai īrēja telpas sporta aktivitātēm, bet no 2008. gada šāda aktivitāte iekļauta ierēdņu un darbinieku veselības apdrošināšanas polisēs un telpas sporta nodarbībām vairs netiek īrētas.

VK ziņojumā pārmet SM «nesamērīgi dārgo» Reģionālās sakaru sadraudzības organizācijas (RSS) Sakaru administrāciju vadītāju padomes 37. sēdes un Informatizācijas koordinācijas padomes 11. sēdes organizēšanu. SM noraida pārmetumus, jo ministrija piešķirto finansējumu izlietojusi atbilstoši Ministru kabineta lēmumiem un Finanšu ministrijas rīkojumos paredzētajiem mērķiem un noteiktajos apmēros.

Šlesers norāda, ka uz RSS sēdēm ieradās sakaru ministri no 12 Neatkarīgo Valstu Savienības valstīm un Latvijā kopā ar nozares uzņēmumiem diskutēja par nākotnes perspektīvām valstu sadarbībai. «Esmu gandarīts, ka mums pirmo reizi bija iespēja atvest šos cilvēkus uz Latviju,» uzsver ministrs un piebilst, ka Latvija kā novērotāja šajā organizācijā ir jau vairākus gadus. «Ja man par to pārmet, tad man vienkārši nav komentāru. Turklāt, ja Latvijai būs sliktas attiecības ar Krieviju, tad mums būs problēmas ar tranzītu, un tā ir mana kā satiksmes ministra atbildība,» skaidro ministrs.

Komentējot gleznu nomu reprezentācijas vajadzībām, SM norāda, ka šī maksa tiek segta no piešķirtajā budžetā reprezentācijas izdevumiem paredzētajiem līdzekļiem. Turklāt gleznu noma ir izdevīgāka nekā to pirkšana. Gleznas ir satiksmes ministra un SM valsts sekretāra kabinetos.

Attiecībā uz lekciju cikla organizēšanu Latvijas skolās par Eiropas struktūrfondu apguvi, SM norāda, ka darbu pieņemšanas un nodošanas akts netika sagatavots atbilstoši notikušajam faktam — astoņu lekciju vietā 2006. gada 19. decembrī viesu namā «Pūku priedītes» tika noorganizēts viens pasākums. SM un satiksmes ministrs atzīst, ka ir pieļauta kļūda dokumentu noformēšanā, bet par šo gadījumu atbildīgais darbinieks vairs nestrādā SM. Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, ministrijā tiks izveidota līgumu izstrādāšanas, saskaņošanas un grozīšanas kārtība.

SM uzsver, ka līdz šim brīdim četri no desmit trūkumiem jau ir novērsti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu