Mūžam uzticamais parketa dēlītis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Laimīgā Māja»

Parketa dēlītis, kurš parādījās pagājušā gadsimta 50.gados, kļuva par brīnišķīgu izvēli dārgajam un salikšanā sarežģītajam stiķētajam parketam. Tas palīdzēja cilvēkiem ar pieticīgu turību izmantot savā mājā dabīgo un salīdzinoši lēto grīdas klājumu no dārgu koka sugu kokmateriāla.   

Parketa dēlīša montāža ir vienkārša, tas ir daudz vieglāks un plānāks nekā daudzi citi pierastie materiāli un – kas nav mazsvarīgi! – lētāks. Tas ir universāls materiāls, kurš derīgs lietošanai ne tikai dzīvojamajās mājās, bet arī birojos. 

Svarīgi zināt!

Vidējais parketa dēlīša kalpošanas ilgums mājas apstākļos ir 30 – 40 gadi. Tā remonts neprasa pieaicināt augstas klases, līdz ar to arī dārgus, meistarus. Dēlītis iztur līdz 8 – 9 slīpējumus.

Trīs vienā

Šķērsgriezumā parketa dēlītis ir trīsslāņains, līmēts no dabīgas koksnes. Iekšējais slānis, izgatavots no viegla skuju koka materiāla, ne tikai nodrošina konstrukcijas stabilitāti, bet arī neitralizē dabīgo koksnes «elpošanu» ārējo faktoru, piemēram, gaisa mitruma iedarbībā. Palielinoties gaisa mitrumam, koksne izplešas, bet apkures sezonā, mitrumam telpā samazinoties, tieši otrādi – saraujas.     

Parketa dēlīša augšējais – «darba» – slānis, tiek izgatavots no dārgu kokšņu finierskaidām, noslīpēts un noklāts ar apdares materiālu ražošanas apstākļos, ievērojot visas nepieciešamās tehnoloģiskās prasības. Darba slāņa dēlis – lamelis, tiek izvietotas no vienas līdz vairākām rindām t.i., parketa dēlītis var būt vienjoslains un vairāk joslains (klāja noklājums), kaut gan iespējami arī daudz īpatnējāki lameļa klāšanas paņēmieni. Uz koksnes stiprumu, ilgmūžību un izdiluma izturību bez apdares vēl iedarbojas arī ārējās apdares slāņa biezums un, jo biezāks tas, jo vairāk slīpēšanas daudzuma tā izturēs lietošanas laikā.Parketa dēlīša vidējais slānis sastāv no gareniski savā starpā salīmētiem egles vai priedes dēlīšiem, kas novietoti perpendikulāri apakšējā slāņa šķiedrām. Tas veidojumam dod izturību pret fiziskām slodzēm un ļauj izvairīties no materiāla «griešanās» ārējo faktoru iedarbībā. Tāpat vidējā slānī ir izfrēzētas gropes un rievas, kas nepieciešamas, lai savienotu parketa dēlīšus savā starpā, tos klājot.      Stabilizējošais apakšējais slānis tiek izgatavots no divus milimetrus bieza egles finiera, un tas nepieciešams, lai aizsargātu no izliekšanās un citiem deformācijas veidiem.  

Izvēles un klāšanas noteikumi

Dažas parketa dēlīšu priekšrocības, salīdzinot ar citu materiālu, ļauj uzskatīt to par vienu no vislabākajām grīdas klāšanas iespējām. Kā jau teikts, tā augšējais slānis, kurš tiek izgatavots no vērtīgām kokšņu sugām, tiek noslīpēts un pārklāts ar laku rūpnīcas apstākļos. Piesūcinot ar eļļu, zīmējums un dabīgās koksnes skaistums izceļas vēl spēcīgāk.  Izvēloties parketa dēlīšus, vajag ievērot dažus īpatnības. Vispirms nepieciešams vizuāli novērtēt materiāla kvalitāti: tā virsmai jābūt ideāli nolakotai un ar rūpīgi apstrādātām malām.   

Otrkārt, jāņem vērā, ka gaišs grīdas klājums vizuāli palielina telpu, un tas lieliski der mazām telpām, bet tumšās krāsas vislabāk der plašām viesistabām un zālēm.  Izvēloties palīdzēs arī zināšanas par dažādām koku šķirnes kokmateriāla īpatnībām. Piemēram, parketa dēlīši no ozola, oša vai bērza praktiski universāli. Pēdējā laikā modē nākuši lapegles – skuju koku dēlīši, un pēc savas paaugstinātās elastības piekāpjas ozolam vienīgi cietības ziņā, bet tiem piemīt viena nozīmīga priekšrocība – tā kā tie satur paaugstināta satura dabiskās vielas, tie praktiski nav pakļauti pūšanai.   

Pēc standarta

Parketa dēlīša standarta izmēri ir no 2 līdz 2,5 metriem garumā, līdz 20 cm platumā un no 7 līdz 26 mm biezumā. Izvēloties dēlīšus, jāņem vērā, jo tas ir biezāks, jo ekspluatācijas laiks ilgāks.   Patstāvīga parketa dēlīšu noklāšana nav sevišķi sarežģīta un neprasa īpašas zināšanas un speciālus instrumentus, turklāt vairums ražotāju apgādā savu produkciju ar detalizētu klāšanas instrukciju. Ieklāt var līdz piecām reizēm, neietekmējot klājuma kvalitāti, tāpēc dēlīšus var viegli demontēt. Parketa dēlīši neprasa stingru piedzīšanu un ciklēšanu.  Parketa dēlīši lieliski der, lai tos izmantotu dažāda izmēra telpās, tie derīgi nobeiguma klājumam, ierīkojot siltās grīdas un vienkārši lietošanai. Apvienotā krāsu palete ļauj izveidot iekštelpas jebkurā veidolā, un pareizi piemeklēts klājums spēj izmainīt jebkuras telpas ārējo izskatu.  

Parketa dēlīši, parkets  un lamināts

Ja pareizi tos uzklāj un lieto, grīdai no parketa dēlīšiem neveidojas plaisas, kuras noteikti parādīsies grīdai, kas klāta ar parasto stiķējošo parketu, un arī prasības pret pamata sagatavošanu parketa dēlīšiem ir daudz demokrātiskākas. Stiķējošais parkets pēc lakošanas var nedaudz mainīt krāsu, kas nekad nenotiks ar parketa dēlīšiem.  Atšķirībā no lamināta parketa dēlīši ir visīstākā dēļu grīda, ekoloģiski tīra un spēj radīt telpā veselīgus apstākļus, turklāt sagādā lielisku siltuma – skaņas izolāciju.   

Taču nevajag aizmirst, ka parketa dēlīši nav mitrumizturīgs materiāls un pēc spēcīgas mitruma ietekmes var deformēties. Šajā gadījumā remonts vai atjaunošana ir neiespējama.  

Un tomēr pie vislielākās dažādības parketa dēlīši zaudē laminātam un stiķētajam parketam pēc dekora variantu bagātības. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu