Apģērbs dīvānam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Laimīgā Māja»

Vēl pavisam nesen jautājums par dīvāna tapsējumu tika izlemts pavisam vienkārši: nepatika tapsējums — to noslēpa zem pārklāja. Par to, kā mūsdienās mainījusies situācija, var spriest pēc mīksto mēbeļu modeļu daudzuma un dažādības. Patlaban katram modelim piedāvā iespēju izvēlēties vismaz no pieciem mēbeļu tapsējuma auduma variantiem.

Tapsējuma audums — īpašs mēbeļu audums, ar kuru pārklāj izstrādājuma redzamo daļu. Tieši tas ir jūsu izvēlētā dīvāna savdabīgais «apģērbs». Pamatmateriāli, kurus izmanto mēbeļu izgatavošanai, ir gobelēns, floks, žakards, nubuks, šinils, mikrofibra (jaguārs), āda. Esot ar atšķirīgu ķīmisko sastāvu, tiem atbilstoši piemīt dažādas īpašības. Tāpēc pareizai izvēlei jums pamatā jāizvirza prioritātes sev: kādas no tapsējuma lietojuma īpašībām jums visvairāk nepieciešamas. 

Dažādos tapsējuma modeļos izmanto divu audumu kombināciju. Tie parasti tiek izvēlēti pēc auduma krāsu toņiem. Krāsu paraugos tie tiek piedāvāti pa pāriem. Spilvenu un pārvalku audumu sauc par pamataudumu, bet audumu, ar kuru apvel korpusu, — par partneri.

Gobelēns — viens no dabiskajiem, īstajiem tapsējuma audumiem, kurš vienmēr izraisījis pircēju masveida un pastāvīgu interesi. Savu nosaukumu ieguvis no franču tekstilfabrikantu Gobelēnu ģimenes vārda. Tā ir 100% kokvilna. Tas atšķiras ar pareizo ornamenta vai figūras kompozīcijas vērpšanas vijumu un izceļas ar daudzveidīgu tonējumu un krāsojumu. Drīkst mazgāt.  

Floks (samta aizstājējs) — tapsējuma audums, kura pamatā ir poliesters un kokvilna (parasti 35% kokvilnas, 65% sintētikas), kuram ar elektrostatisko metodi piešķir plūksnojumu. Tas flokam piedod samtainas virsmas noskaņu. Floks atbilst visām pamatprasībām, kuras tiek izvirzītas mēbeļu audumiem. Ārējais izskats pietiekami iespaidīgs. Floks spēj izturēt jebkuru slodzi, kas saistīta ar mitruma un netīrumu necaurlaidīgo piesūcinājumu. Neizdeg, mazgājams ar parastajiem līdzekļiem.

Žakarda auduma (tautā saukts — mākslīgais zīds) sastāvs — 50% kokvilna, 50% sintētika. Vairāki desmiti slotiņu, kuras skrien dažādos virzienos un zem dažādiem leņķiem, veido detaļas akurātu zīmējumu. Audums blīvs un ciets. Cilpas nosietas, savelkot neatlaižas.

Šinšils — no franču valodas «kāpurs». Daudzveidīgs sastāvs (dabīgā un sintētiskā šķiedra), apmēram 50% kokvilna, 50% sintētika. Plūksnainās pūkas brīvi vijas starp auduma pamatu, no kurienes arī cēlies nosaukums. Ļoti blīvs un izturīgs audums. Tam ir ļoti augsta pretizdilšanas izturība, jo iestrādāta sintētiskā šķiedra. Pēc ekoloģiskajām prasībām ļoti līdzīgs gobelēnam, jo tajā ir dabīgās šķiedras.   

Nubuks — mākslīgā āda, daudz lētāka par dabīgo. Pārliecinošs atdarinājums ar lieliskām lietojamības īpašībām.

Svarīgi zināt! 

Tapsējuma audumam piemīt tādas īpašības kā augsts izturīgums pret izdilšanu, blīvums, mitruma un netīrumu necaurlaidīgs piesūcinājums. Tos tīra ar sūkli vai mīkstu birstīti. Var mazgāt ar vāju ziepju šķidrumu, riņķveidīgi apļojot. Pārvalku mazgāt neiesaka, jo ir iespējama aizsargājošā auduma saraušanās, kam sekos pārklāja deformēšanās. 

Mikrofibra pieder pie visizturīgākajiem mēbeļu pārklājumiem. Materiāls neuzsūc mitrumu un netīrumus, taču tas laiž cauri gaisu. Atbilstoši kopjot, saglabā savu skaistumu un samtainumu daudzus gadus. Lai iztīrītu putekļus un uzturētu materiāla zīdaini spīdošo krāsu, audums sistemātiski jāapstrādā ar putekļsūcēju, kā arī ar sūkli vai mīkstu drēbju birstīti. Neiznēsājas, neplīst, neplūk, neprasa sevišķu uzmanību, neizbalē. 

Āda — dabīgs produkts, tā elpo un pielāgojas temperatūras izmaiņām, kas ļauj tai būt ērtai jebkurā gadalaikā. No laika neatkarīgs materiāls, kurš ar gadiem kļūst vēl pilnīgāks. Ādas apstrādes procesā to krāso ar anilīna krāsvielām. Izceļ divus ādas paveidus: tīrais anilīns un pusanilīns. Ja jums vajadzīgas mēbeles telpā, kur dzīvo bērni un dzīvnieki, izvēlieties pusanilīnu — tāda āda ir aizsargātāka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu