Lielākā daļa lauksaimniecības zemes pieder ārzemniekiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Lielākā daļa Latvijas lauksaimniecībā izmantojamās zemes pieder ārzemju uzņēmumiem un tikai neliela daļa — vietējiem uzņēmumiem, vēsta laikraksts «Dienas Bizness».

No lielo lauksaimniecības zemes īpašnieku pirmā desmitnieka kompānijām, kurām kopumā pieder nepilni 27,5 tūkstoši hektāru zemes, tikai divās — «Foran Real Estate» un «Projektu konsultāciju tehnoloģijas» — vismaz daļa pieder pašmāju uzņēmējiem. Bet pārējie astoņi uzņēmumi simtprocentīgi pieder ārzemniekiem.

Lauksaimniecības zemes pieder tādiem ārvalstu uzņēmumiem kā dāņu «Artis JP», zviedru «Istra mežs», amerikāņu «Tand Ukri» un «Myrtillus» un vācu «Friedrich Haase».

Pēdējā laikā arī beigušās straujās pārmaiņas lielo lauksaimniecības zemes īpašnieku pulkā. Ja vēl pirms gada no lielāko zemes īpašnieku pirmajiem divdesmitniekiem pazuda astoņi uzņēmēji un 12 kompānijas, šoreiz «pazudušo» — savu zemju pilnīgu vai daļēju pārdevēju — faktiski nav.

Laikraksts arī vēsta par tendenci, kas patlaban vērojama, — lielākā daļa ievērojamāko zemes īpašnieku savas platības turpina palielināt, gadā vidēji klāt iegādājoties no dažiem desmitiem līdz diviem simtiem hektāru zemes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu