Vērienīga būvniecības inspicēšanas kampaņa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

2008. gada 19. maijā Valsts darba inspekcija (VDI) visā valstī sāks vērienīgu būvniecības nozares inspicēšanas kampaņu, kuras mērķis ir preventīvi apskatīt būvlaukumus un izvērtēt būvuzņēmēju faktisko darbību drošas darba vides izveidē, portālu «Apollo» informēja Mārtiņš Pozņaks, Valsts darba inspekcijas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists.

«Atšķirībā no pagājušā gada, kad VDI ieguldīja darbu un līdzekļus, informējot darba devējus par darba likumdošanas un darba aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, šogad VDI neinformēs, uz kuriem būvuzņēmumiem inspektori dosies, jo pagājušā gada pieredze liecina, ka ļoti daudzi darba devēji, nesakārtojot darba vidi, aizbildinās ar vārdiem «mēs cerējām, ka jūs neatnāksiet», skaidro Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

VDI arī šogad pastiprināti kontrolēs darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu un piemēros adekvātas soda sankcijas, jo tās sevi attaisno ar statistikas datiem — VDI šogad būvniecības nozarē reģistrējusi 65 nelaimes gadījumus, no kuriem 19 bijuši ar smagām sekām, bet neviens nav bijis letāls. Salīdzinoši 2007. gadā kopumā būvniecības nozarē tika reģistrēts 251 nelaimes gadījums darbā, kuros 21 darbinieks traumu dēļ gājis bojā, bet 75 gadījumos bija gūtas smagas traumas.

Atgādinām, ka saskaņā ar apstiprinātajiem grozījumiem darbuzņēmējam būs jānodrošina, lai būvobjektā atrodas tajā nodarbināto saraksts, kurā norādīts nodarbināto vārds, uzvārds, personas kods vai darba atļaujas numurs Latvijā nodarbinātiem ārzemniekiem, darba vai uzņēmuma līguma noslēgšanas datums un numurs, kā arī darbuzņēmēja nosaukums. Papildus tam darbuzņēmējam vai galvenajam būvuzņēmējam būs pienākums sagatavot katra būvobjektā nodarbinātā apliecību, kurā papildus augstāk minētajai informācijai iekļaus arī strādājošā fotogrāfiju. Pēc apliecību izgatavošanas tās, uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai transportlīdzekļa vadītāja apliecību, saņems ikviens attiecīgajā objektā strādājošais. Nodarbinātajiem būs pienākums glabāt apliecību pieejamā vietā, nepieciešamības gadījumā to uzrādot kontrolējošo institūciju pārstāvjiem.

Savukārt grozījumi Būvniecības likumā paredz, ka būvuzņēmējam par darba izpildi vai pakalpojumu sniegšanu ar darbinieku jāslēdz rakstveida darba vai uzņēmuma līgums, izņemot gadījumus, kad darbinieks ir ģimenes loceklis vai radinieks pirmajā / otrajā radniecības pakāpē.

«Būvniecības inspicēšanas kampaņa sakrīt ar pieņemtajiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumiem, kas paredz būtisku soda sankciju palielinājumu, tāpēc aicinu darba devējus ieguldīt naudu savu darbinieku drošībā, nevis nomaksājot sodus,» uzsvēra Rita Elce.

www.vdi.gov.lv

Kampaņas laikā VDI inspektori būvlaukumos pievērsīs uzmanību šādu Ministru kabineta noteikumu prasību ievērošanai:

25.02.2003. MK noteikumi Nr. 92 «Darba aizsardzības prasības, veicot būvdarbus»;

02.10.2007. MK noteikumi Nr. 660 «Darba vides iekšējās uzraudzības veikšanas kārtība»;

09.12.2002. MK noteikumi Nr. 526 «Darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā»;

17.06.2003. MK noteikumi Nr. 323 «Noteikumi par apmācību darba aizsardzības jautājumos»;

08.06.2004. MK noteikumi Nr. 527 «Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude»;

0.08.2002. MK noteikumi Nr. 372 «Darba aizsardzības prasības, lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus»;

03.09.2002 MK noteikumi Nr. 400 «Darba aizsardzības prasības drošības zīmju lietošanā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu