NASA datoriem uzbrūk «trakās skudras»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teksasu terorizē jauna skudru suga, kas bojā datoru aprīkojumu. To izcelsme nav zināma, taču uzskata, ka tās ieklīdušas no Kolumbijas vai Karību jūras baseina zemēm, kur dzīvo līdzīgas «trakās skudras», vēsta «Associated Press».

Jaunā suga nosaukta par «Rasberija trakajām skudrām» — par godu entomologam Tomam Rasberijam, kas ir viens no galvenajiem cīnītājiem ar šīm skudrām. Skudras uzbrūk datoriem, sūkņu stacijām, kondicionētājiem un signalizācijas sistēmām. Bojājot izolāciju, skudras izraisa aparatūras īssavienojumu. Cietusi arī viena ķīmiskā rūpnīca — tur skudras «izslēgušas» trīs datorus, kas kontrolē ķimikāliju plūsmu cauruļvados.

Izbadējušās skudras, kas uzbrūk elektroniskajām ierīcēm, jau tikušas līdz Hjūstonas lidostai un NASA kosmiskajam centram, uz kurieni apmēram pirms mēneša izsauca Tomu Rasberiju. Bet bija jau par vēlu — Rasberijs noskaidroja, ka NASA centrā jau ir trīs tādu skudru kolonijas. Aktīvā skudru barošanās sezona nupat tikai sākusies, un tās kulminācija būs vasarā.

«Tās var iznīcināt NASA centru, ja te tiks izmantoti tādi paši datori kā tagad. Es kukaiņus apkaroju jau 32 gadus, bet kaut ko tādu vēl neesmu redzējis. Varat sapulcināt entomologus no visiem štatiem un tad paskatīties, kādā šokā viņi būs,» Rasberijs saka intervijā izdevumam «ComputerWorld».

Pagaidām zinātnieki nemāk teikt, kādēļ elektroniskās ierīces tik ļoti piesaista skudras. Teksasas Universitātes pētnieki gan noskaidrojuši, ka skudrām līdzstrāva patīk labāk nekā maiņstrāva, bet iemesls nav zināms.

Cīņā ar jauno skudru sugu nelīdz klasiskie paņēmieni, piemēram, saindētas ēsmas izlikšana. Savu noindēto sugasbrāļu ķermeņus šīs skudras izmanto racionāli — no tiem būvē tiltu, lai šķērsotu ar pesticīdiem saindēto teritoriju!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu