Daļa strādājošo pusdienu maltīti neietur

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma Latvijā «Lido» veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju maltītes ieturēšanas paradumiem parāda, ka 13% strādājošo cilvēku darbdienās neietur pusdienas.

Sestā daļa aptaujāto attaisno neēšanu ar laika trūkumu, savukārt 5% nepusdieno, jo ievērojot diētu. Attīstoties atbilstoši esošo un potenciālo klientu prasībām, «Lido» jau tagad vairāku ēdienu grupām norāda kilokaloriju daudzumu, kā arī sāk informēt sabiedrību par regulāras maltītes ieturēšanas nepieciešamību, portāls «Apollo» uzzināja uzņēmumā.

«Pasūtot pētījumu, vēlējāmies noskaidrot, kādi ēdieni vislabāk garšo mūsu apmeklētājiem, taču izrādījās, ka daudziem problēma ir ne vien izvēlēties, kādu ēdienu baudīt pusdienās, bet arī vispār doties pusdienās un ieturēt maltīti,» saka «Lido» saimnieks Gunārs Ķirsons.

Lai šo situāciju mainītu, «Lido» saucis talkā palīgus: aktrise Baiba Indriksone, kas kļuvusi par «Lido» namamāti Lidijas tanti, aicina cilvēkus neizlaist ēdienreizes, diētas ārste Lolita Neimane palīdz ar kaloriju sarēķināšanu, savukārt Eiropas čempions svarcelšanā Viktors Ščerbatihs labprāt dalās pieredzē par veselīgas uztura lietošanas nozīmi sportistiem.

««Lido» nav vienaldzīga sabiedrības vispārējā veselība, tāpēc mēs iestājamies par pusdienu ēšanu un atjaunojam pusdienas pārtraukumu, piedāvājot katram izvēlēties sev tīkamāko veselīgo ēdienu no plašā «Lido» pusdienu komplektu klāsta dažādās cenu kategorijās,» saka Ķirsons.

Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents Dr. habil. med. Anatolijs Danilāns atzinīgi vērtē «Lido» jauninājumu. «Ar katru gadu aizvien pieaug cilvēku ar lieko svaru skaits. ASV rādītājus, kur pēc statistikas aptuveni 60% iedzīvotāju cieš no liekā svara, gan vēl neesam sasnieguši, taču mani aprēķini liecina, ka Latvijā vismaz piektajai daļai iedzīvotāju svars pārsniedz normas rādītājus,» norāda A. Danilāns. «Tendence pieņemties svarā ir plaši vērojama tieši pusmūža vecuma sievietēm, taču kopējā «tukluma vecuma robeža» samazinās — aizvien vairāk Latvijas jauniešu saskaras ar liekā svara problēmu,» uzsver Danilāns.

Uztura speciāliste Lolita Neimane norāda, ka ēdiena enerģētiskā vērtība ir ne vien informācija, bet arī izvēles iespēja. «Nepieciešams izglītot sabiedrību par to, kas ir pareizs un veselīgs uzturs, jo, lai gadu garumā saglabātu «slaido līniju», ar ciparu vien nepietiek — jāzina, ko tieši nozīmē simts vai tūkstotis kilokaloriju, kādu ļaunumu vai labumu tās nodara katram konkrētam cilvēkam,» skaidro Neimane. Cilvēkam katru dienu jāuzņem daudzveidīgs uzturs, tam jāsatur gan olbaltumvielas un ogļhidrāti, gan «labie» tauki. «Prieks, ka «Lido» parūpējies par patiesi plašu ēdienu klāstu, piedāvājot daudz veselīgu ēdienu,» atzīst Neimane.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu