Bērnudārzos, iespējams, strādā audzinātāji bez atbilstošas kvalifikācijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valsts kontrole (VK) norāda uz pastāvošo risku, ka pirmsskolas izglītības iestādēs strādā pedagogi bez atbilstošas profesionālās kvalifikācijas.

Pirmsskolas izglītības sistēmas revīzijā par pagājušo gadu VK konstatējusi, ka Izglītības un zinātnes ministrija ( IZM) neveic pedagogu profesionālās kvalifikācijas vērtēšanu, lai gan tas esot ministrijas uzdevums. Līdz ar to pastāv risks, ka bērnudārzos strādā pasniedzēji bez profesionālās kvalifikācijas, portālu «Apollo» informēja VK pārstāvis Valters Grīnvalds.

Tāpat pastāv risks, ka netiek realizēti pirmsskolas izglītības uzdevumi — netiek panākta apmācāmā garīgā, fiziskā un sociālā attīstība un individualitātes veidošana, iniciatīvas, zinātkāres, patstāvības un radošās darbības attīstība, psiholoģiskā sagatavošana pamatizglītības ieguves sākšanai un valsts valodas lietošanas pamatiemaņu apguve.

VK norāda, ka pretēji Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredzētajam pedagogu darba samaksa valsts vai pašvaldību izglītības iestādēs piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācībai tiek nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem (mērķdotācijām), līdz 2006. gada 1. septembrim tādā veidā tika finansēti tikai 75% no piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācībā iesaistīto pedagogu darba samaksas, savukārt līdz 2007. gada 1. septembri — 76%.

IZM pagājušajā gadā arī nav sniegusi pašvaldību izglītības pārvaldēm informāciju par obligāto izglītības vecumu sasniegušiem bērniem, kuri neapmeklē izglītības iestādes. Pastāv risks, ka nav apzināti visi noteikto vecumu sasniegušie bērni, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, un ka viņiem netiek nodrošināta iespēja sagatavoties pamatizglītības apguvei, norāda VK.

VK izstrādātos 16 ieteikumus ministrija apņēmusies ieviest līdz nākamā gada decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu