Der zināt, pirms bērnu sūta uz nometni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) aicina vecākus būt atbildīgiem un, pirms apstiprināt savu bērnu līdzdalību kādā no vasaras nometnēm, rūpīgi iepazīties ar nometnes vietu, rīkotājiem un programmu, portālu «Apollo» informēja Evija Sokolova-Jurševska, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste.

VBTAI veiktās pārbaudes iepriekšējos gados liecina, ka ne visi nometņu organizatori ir uzņēmušies pilnu atbildību par nometnes kvalitāti un nometnes dalībnieku — bērnu — drošību.

Valsts bērna tiesību aizsardzības inspektori 2007. gadā veikuši 76 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes bērnu vasaras nometnēs, no tām pārkāpumi konstatēti 26 nometnēs. Turklāt lielākoties vienlaikus konstatēti vairāki pārkāpumi. Biežāk konstatētie:

  • nav noslēgts līgums ar nometnes dalībnieka vecākiem par uzturēšanos nometnē — tātad organizatori nav vienojušies ar vecākiem, ko tieši viņi nodrošina bērniem nometnes laikā, kā arī nav vienojušies, kā sadalīti pienākumi un atbildība par bērna tiesību nodrošināšanu nometnes laikā;
  • nometnes darbība nav saskaņota ar pašvaldību, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī Sabiedrības veselības aģentūru — tas nozīmē, ka organizatori nav izvērtējuši iespējamos riskus bērnu drošībai nometnes teritorijā, kā arī nav uzņēmušies atbildību par bērnu drošību nometnes laikā;
  • nometnē redzamā vietā nav izvietota informācija par operatīvo dienestu izsaukšanas iespējām, par nometnes vadītāja, ārstniecības personas tālruņu numuriem un atrašanās vietu — tātad iespējamos nelaimes gadījumos pastāv risks, ka nebūtu nodrošināta koordinēta un tūlītēja palīdzība.

«Nometņu organizatori, neievērojot noteiktās prasības nometņu organizēšanā, faktiski nav uzņēmušies atbildību par bērniem, kuri atrodas nometnē, līdz ar to visa atbildība par nometnē notiekošo (tai skaitā, ja notiek kāds starpgadījums vai nelaime ar bērnu) būs pašu vecāku ziņā, kaut arī viņi fiziski nav bijuši klāt nometnē,» skaidro VBTAI Uzraudzības nodaļas vadītāja Daina Upīte.

Jāpiebilst, ka 2007. gadā Bauskas rajonā VBTAI konstatēja nometni, kuras organizatoram vecāki savus 7–12 gadus vecos bērnus uzticējuši vien uz mutvārdu vienošanās pamata. Šai nometnei nebija neviena saskaņojuma — ne ar ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, ne pašvaldību, ne citām atbilstošām institūcijām. Fiziskā persona, kas organizēja nometni, oficiāli nebija uzņēmusies nekādu atbildību par bērniem. Par konkrēto gadījumu VBTAI informēja atbilstošo pašvaldību, kā arī nosūtīja vēstuli ar lūgumu slēgt šo nometni, pirms tam informējot par to bērnu vecākus.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektori lūdz vecākus būt atbildīgiem un pirms bērna sūtīšanas uz kādu no nometnēm pārbaudīt šīs nometnes kvalitāti.

Kam noteikti jāpievērš uzmanība, pirms sūtāt savu bērnu uz kādu no nometnēm:

  • Nometnes vadītājam obligāti vajadzīga apliecība, ka viņš ir apguvis Izglītības un zinātnes ministrijas akreditētu bērnu un jauniešu nometņu vadītāju kursu programmu un saņēmis attiecīgu apliecību.
  • Nometnes organizētājam jāsaskaņo nometnes darbība ar vietējo pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā nometne tiks organizēta. Ja nometne noris bez šāda saskaņojuma, tā ir nelikumīga. Pašvaldība var anulēt nometnes organizēšanas saskaņojumu. Zaudējumus, kas radušies, ja nometnes darbība pārtraukta, sedz nometnes organizētājs.
  • Nometnes vadītāja pieredze darbā ar bērniem un jauniešiem.
  • Nometnes vadītājam jāiepazīstina vecāki ar nometnes programmu un plānojumu pa dienām.

Lai jūsu bērns varētu piedalīties nometnē:

  • Jums jāslēdz līgums divos eksemplāros ar nometnes organizētāju par dalībnieka uzņemšanu nometnē. Viens eksemplārs paliek pie jums.
  • Primārās veselības aprūpes ārstam jāizsniedz izziņa par dalībnieka veselības stāvokli (ne ātrāk kā 10 dienas pirms nometnes sākuma), kurā norādītas veiktās vakcinācijas, pārbaude uz pedikulozi, kā arī informācija par kontaktu ar infekcijas slimniekiem, ja tāds ir bijis.
  • Jums būs jāaizpilda aptaujas anketa, kurā jānorāda patiesa rakstveida informācija par dalībnieku (vārds, uzvārds, iepriekšējā dalība nometnēs, peldēšanas prasme, īpašas rakstura īpatnības, kontakttelefoni u. tml.), kā arī bērna psiholoģisko, veselības un fizisko sagatavotību nometnes darbam.

Informācija, ko būtu vēlams noskaidrot pirms nometnes:

  • Informācija par nometnes dalībniekam līdzi ņemamām lietām, lai realizētu nometni (naudu, apģērbu u. tml).
  • Kā tiks organizēta dalībnieku nokļūšana nometnes vietā un atpakaļ.
  • Kā tiks organizēta dalībnieku apciemošana nometnes laikā, vai būs vecāku dienas.
  • Noskaidrojiet nometnes adresi un kontakttelefonus nometnes laikā.
  • Noskaidrojiet, kādi būs sadzīves apstākļi nometnē.
  • Nometnes izmaksas atkarīgas no nometnes atrašanās vietas, plānotajām aktivitātēm, ēdināšanas un sadzīves apstākļiem. Noskaidrojiet, cik izmaksā nometne, kādas izmaksas sedzat jūs, ko sedz kāda cita iestāde vai sponsors. Tomēr ne vienmēr dārgā nometne ir labāka un kvalitatīvāka.

Papildu informācija:

Tālrunis: 7359144

Fakss: 7359159

Mobilais: 26809598

Evija.Sokolova@bti.gov.lv

www.bti.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu