Saeima pieņem būtiskus grozījumus Pensiju likumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pensiju likumā, kas paredz piemaksas invaliditātes pensijas saņēmējiem un nosaka minimālo piemaksas apmēru par darba stāža gadu. Tāpat grozījumi paredz pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju, kā arī atcelt ierobežojumus pensiju indeksācijai un darba stāža piemaksām.

Grozījumi paredz, ka piemaksa pie vecuma pensijas un invaliditātes pensijas nākamgad nevar būt mazāka par 70 santīmiem par katru līdz 1996. gadam nostrādāto gadu, taču valdība var noteikt lielāku piemaksu. Piemaksas apjomu nosaka ar Ministru kabineta noteikumiem, un patlaban piemaksas apmērs ir 0,4 lati par vienu darba stāža gadu.

No nākamā gada piemaksas par darba stāžu būs ne tikai vecuma, bet arī invaliditātes pensijas saņēmējiem. Likuma grozījumi paredz no nākamā gada piemaksas par darba stāžu maksāt neatkarīgi no pensijas apmēra. Patlaban piemaksas saņem tikai tie vecuma pensijas saņēmēji, kuru pensija nav lielāka par 225 latiem.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ziņām, 2008. gada maijā vecuma pensiju saņēma 467,8 tūkstoši iedzīvotāju, bet invaliditātes pensiju — 67,2 tūkstoši cilvēku. Lai palielinātu pensiju piemaksas un izmaksātu tās arī invalīdiem, nākamā gada budžetā papildus būs vajadzīgi vismaz 73,2 miljoni latu.

Saskaņā ar likuma grozījumiem par trim gadiem tiek pagarināta priekšlaicīga pensionēšanās, saglabājot pirmspensijas vecuma cilvēkiem iespēju doties pelnītā atpūtā divus gadus pirms īstā pensijas vecuma sasniegšanas. Patlaban likums nosaka, ka priekšlaicīgi pensionēties iespējams tikai līdz 2008. gada 1. jūlijam.

Saskaņā ar grozījumiem no 2009. gada, ņemot vērā inflācijas koeficientu, vienu reizi gadā tiks indeksētas arī tās pensijas, kas pārsniedz 225 latus. Tas nodrošinās regulāru pensijas pieaugumu arī tiem 13 tūkstošiem pensionāru, kuriem līdz šim pensijas apmērs bija nemainīgs. Patlaban pensijas līdz 150 latiem indeksē aprīlī un oktobrī, bet pensijas robežās no 150 līdz 225 latiem pārskata vienu reizi gadā — oktobrī.

Grozījumi paredz tiesības politiski represētām personām ar vismaz 30 gadu darba stāžu pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus ātrāk. Šādas tiesības likums patlaban paredz vecākiem, kas izaudzinājuši piecus un vairāk bērnus vai aprūpējuši bērnu invalīdu, kā arī Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu