Saistībā ar kukuļošanu RD, aizdomās tur sešas personas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Februārī sāktajā kriminālprocesā par vairākiem iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar Rīgas Domes un to struktūrvienību pieņemtiem lēmumiem pašlaik par aizdomās turētām ir atzītas sešas personas, portālu «Apollo» informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Diāna Kurpniece.

Saistībā ar kukuļošanu par aizdomās turētām atzītas divas esošās un viena bijusī Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta amatpersona. Viena persona tiek turēta aizdomas par kukuļa izspiešanu vai kukuļņemšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai valsts amatpersona. Otra par starpniecību kukuļošanā, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi valsts amatpersona. Trešā — par kukuļa izspiešanu vai kukuļņemšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kā arī par starpniecību kukuļošanā, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi valsts amatpersona

Par aizdomās turētiem kukuļdošanā atzīti arī divi uzņēmēji. Tāpat aizdomās tiek turēta vēl viena privātpersona — par kukuļdošanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Patlaban aizdomās turētām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, Rīgas Domes esošajām un bijušajai amatpersonai piemērots aizliegums ieņemt amatu Rīgas Domē un tās struktūrvienībās, teikts KNAB paziņojumā.

Kā ziņots, aizdomās par koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem KNAB februārī aizturēja bijušo Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un administrācijas vadītāju Raimondu Janitu, savukārt martā — Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Pēteri Stranci.

Par būvniecību atbildīgo Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanas lietā KNAB darbinieki martā aizturēja arī bijušo Rīgas un Jūrmalas pilsētas mēru, toreizējo AS «Eldikrija» padomes priekšsēdētāju Andreju Inkuli, kā statuss lietā nav skaidrs, bet, ja arī viņam piemērots kāds drošības līdzeklis, tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Neoficiāli izskanējis, ka kukuļdošana notikusi saistībā ar uzņēmuma «NCC Spilve Development» būvniecības plāniem Spilvē. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu atstājis saistībā ar kukuļdošanas skandālu minētais Prīts Tomings. KNAB ir apstiprinājis, ka starp aizdomās turētajiem ir arī kāda privātpersona — Igaunijas pilsonis.

Iespējams, KNAB piemērojis aizdomās turamā statusu arī Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča šķirtajai sievai Inārai Vilkastei. Liecības par Vilkastes darbībām vērienīgajā Rīgas Domes korupcijas skandālā esot devis apsūdzētais Raimonds Štālbergs un, iespējams, Janita.

17. jūnijā KNAB veica kratīšanu toreizējā Rīgas Domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Edmunda Krastiņa (TP) kabinetā. Tā esot veikta saistībā ar krimināllietu, kurā uz aizdomu pamata par kukuļņemšanu aizturēts Štrams. Krastiņš pēc kratīšanas aizturēts netika, taču dažas dienas vēlāk paziņoja par atkāpšanos no amata.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs, taču pierādījumi tam nekad netika sniegti. Departamenta direktora amatu Štrams 2007. gada 1. maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu