KNAB sāk pārbaudi par Vīķes-Freibergas pazudušajām dāvanām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kopēju pārbaudi par visām dāvanām, ko bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga bija saņēmusi savas prezidentūras laikā un kas īsi pirms viņas pilnvaru beigām pēkšņi tika atzītas par «tālākai ekspluatācijai nederīgām» un norakstāmām.

«Par iesniegumos minētajiem faktiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ir sākta pārbaude un pieprasīta nepieciešamā informācija. Informējam, ka lietderības apsvērumu dēļ iesniegumos norādītie apstākļi tiks pārbaudīti un izvērtēti vienas pārbaudes ietvaros,» — tā pašreizējo pārbaudes stāvokli raksturo KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Līdz ar to KNAB veic pārbaudi par vismaz trim V. Vīķes-Freibergas saņemtām un pagājušā gada jūlija sākumā viņas kancelejas toreizējā vadītāja par «ekspluatācijai nederīgām» atzītām dāvanām. Šīs dāvanas ir 300 latu vērts Šveices prezidenta dāvināts pulkstenis, kurš pirms V. Vīķes-Freibergas pilnvaru beigām pēkšņi izrādījās mitruma skarts un nederīgs, ar tādu pašu summu novērtēts eksprezidentes valsts vizītē Marokā saņemts portrets, kas tajā pašā laikā tika pārkvalificēts par «privātu dāvinājumu», un nepilnus tūkstoš latus vērts «Rado» markas rokaspulkstenis.

«Rado» rokaspulkstenis, ko V. Vīķe-Freiberga izmantoja visu prezidentūras laiku, divas dienas pirms viņas pilnvaru beigām pēkšņi tika atzīts par galēji nolietotu un ieguvušu vairākus neatgriezeniskus defektus: keramikas korpusa bojājumu, stikla virsmas plīsumu un sprādzes aizdares darbības traucējumu. Ņemot vērā ražotāja raksturojumu, šādu bojājumu iegūšana šķita ļoti mazticama, turklāt, kā apliecināja arī fotoattēli, vēl šogad V. Vīķe-Freiberga publiskos pasākumos bija redzēta ar tieši šādu laikrādi uz rokas.

Gaidāms, ka tikai KNAB pārbaude varēs viest skaidrību par eksprezidentes saņemto dāvanu norakstīšanas pamatotību un to tālāko likteni, jo oficiāli tās ir pazudušas bez pēdām. Kā jau ziņots, galvenajam norakstītājam — bijušajam Valsts prezidenta kancelejas direktora vietniekam Jurim Ruško — tagad piemeties atmiņas zudums, bet norakstīšanas apstiprinātājs — bijušais kancelejas direktors, tagad Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs — pēc jautājumu saņemšanas par pulksteņa norakstīšanu nekavējoties devies ilgstošā atvaļinājumā. Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļas vadītāja Diāna Eglīte informēja, ka A. Pildegoviča atvaļinājums esot plānots laikus un izņemts par visu periodu līdz pat nākamā gada jūlijam.

Tikmēr paši eksperti vairs nav tik kategoriski pārliecībā par pulksteņu smagajiem defektiem: kā jau ziņots, eksperte Inese Sakne tagad pavēstījusi — ekspertu atzinumā noteikti neesot bijis teikts, ka «pulkstenim ir nulles vērtība un tas ir norakstāms». Savukārt pati V. Vīķe-Freiberga pēc pretrunīgām viņas sekretāres sniegtām atbildēm un pašas sākotnējā izteikuma, ka «pulksteņu lieta» esot viņas politisko konkurentu sveiciens, tagad paziņojusi, ka nekādas atbildes uz šai saistībā uzdotiem jautājumiem vispār nesniegšot: «Par cik šis jautājums ir nonācis tiesībsargājošajās iestādēs, lai šīs iestādes tad arī izskata šo lietu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu