Jaunas iespējas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Lai novērstu kvalificēta darbaspēka trūkumu un veicinātu jauniešu piesaisti profesionālajai izglītībai tādās valsts tautsaimniecībai nozīmīgās nozarēs kā inženierzinātnēs, tehnoloģijās, arhitektūrā un būvniecībā, ar Eiropas Savienības (ES) Sociālā fonda finansējumu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodrošinās mērķstipendiju fondu visām akreditētām profesionālās izglītības iestādēm, kuras īsteno profesionālās izglītības programmas šajās tematiskajās jomās.

To vakar atbalstīja Ministru kabinetā, pieņemot  noteikumus, kas nosaka kārtību, kā tiks īstenota IZM pārziņā esošā ES Sociālā fonda atbalstīta aktivitāte «Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana».

Līdz ar to profesionālās izglītības iestādēm, izvērtējot audzēkņu sekmību un mācību procesa apmeklētību, jau nākamajā mācību gadā būs iespējams piešķirt papildu mērķstipendiju līdz 50 latiem mēnesī (pamatstipendija pašlaik ir 20 latu mēnesī) tiem audzēkņiem, kas mācās šajās profesionālās izglītības tematiskajās jomās un iesaistās profesionālās izglītības iestādes aktivitātēs ārpus mācību procesa. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka mērķstipendiju profesionālās izglītības iestāde audzēknim var piešķirt līdz 10 mēnešiem kārtējā mācību gadā. 

Aktivitātes īstenošanai laika posmā no 2008. līdz 2013. gadam plānots izlietot 10,5 miljonus latu, no tiem ES Sociālā fonda līdzfinansējums — 8,9 miljoni latu, bet valsts budžeta finansējums — 1,6 miljoni latu. Kopumā aktivitātē ES Sociālā fonda atbalsts mērķstipendijas veidā paredzēts 10 000 jauniešiem.

Palielinot jauniešu interesi par profesionālo izglītību, Latvijas izglītības sistēma kļūs tuvāka Eiropas izglītības telpai, kas vērsta uz to, lai nodrošinātu laikmetīgu, kvalitatīvu izglītību, atbilstošu katras valsts un globālā darba tirgus prasībām. Profesionālās izglītības nostiprināšanai ir būtiska loma arī katra Latvijas reģiona ekonomikas un sociālajā attīstībā. Latvijā pastāv augošas prasības pēc kvalificētiem strādniekiem būvniecībā, pārstrādes nozarē, ražošanā un mehāniskajās inženierzinātnēs, enerģētikā, elektronikā un automātikā, transporta nozarē, informācijas tehnoloģijās, ķīmijas tehnoloģijās. 

Līdztekus papildu mērķstipendijas nodrošināšanai  profesionālās izglītības audzēkņiem IZM rūpējusies, lai ES struktūrfondu līdzekļi tiek piešķirti gan profesionālo izglītības iestāžu infrastruktūras modernizēšanai, gan  profesionālās izglītības pedagogu kompetences paaugstināšanai un profesionālajai pilnveidei, kā arī studiju programmu modernizēšanai un prakses vietu nodrošināšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu