Par breketēm un mutes dobuma kopšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ne visiem zobi ir ideāli taisni, tāpēc dažreiz zobus nepieciešams sakārtot ar ortodontiskām ierīcēm. Tās var būt fiksētas vai izņemamas zobu breketes, kas regulē jaunu zobu augšanas virzienu un/vai sakārto pastāvīgos zobus. Mūsdienās lielākā daļa zobārstu izmanto uz laiku fiksētas breketes ātrai un drošai zobu pārvirzīšanai. Tā kā breketes ir būtisks zobu aplikuma avots, mutes higiēna breketu valkāšanas laikā ir ļoti svarīga.

Kā darbojas breketes?

Zobus var lēnām kustināt un pārvietot pareizajā vietā, izdarot spiedienu noteiktos virzienos. Lai zobus pārvietotu pareizajā virzienā, uz tiem tiek uzliktas lentes, stieples un elastīgi materiāli. Tas notiek lēnām un rūpīgi ilgā laika periodā. Šis process var ilgt vairākus mēnešus vai gadus.

Veiksmīgai ārstēšanai breketes vai ortodontiskās ierīces nepieciešams valkāt tik ilgi, cik to iesaka zobārsts. Ja jūs kādā ārstēšanās brīdī to pārtrauksiet, zobi var pārvietoties atpakaļ iepriekšējā pozīcijā ātrāk, nekā valkājot breketes visu noteikto laiku.

Pareizais vecums breketēm

Jūsu zobārsts vai ortodonts izlems, vai jums nepieciešamas breketes un kad tās jāsāk valkāt. Kaut tas ir bieži sastopams bērnībā un pusaudža vecumā, mūsdienās arī arvien vairāk pieaugušo izvēlas breketes.

Tāpat kā breketes uzlabo jūsu zobu izskatu, tās uzlabo arī jūsu spējas tos efektīvi tīrīt. Tās samazinās nevienmērīgas zoba virsmas nolietošanās risku un grūti aizsniedzamo vietu skaitu, kur viegli uzkrājas aplikums. Tādēļ, valkājot breketes, atcerieties, ka šīs ārstēšanas veiksme atkarīga no tā, cik labi jūs rūpējaties par saviem zobiem un smaganām.

Mutes veselība ar breketēm

Breketes ļoti viegli uzkrāj pārtikas paliekas un zobu aplikumu. Ja brekešu valkāšanas laikā netiek ievērota atbilstoša higiēna, jums ir lielāks risks, ka viegli radīsies zobu bojājumi un smaganu slimības. Tātad atslēga uz veselīgiem zobiem un smaganām ir pareiza aplikuma notīrīšana katru dienu.

Tīriet zobus un breketes divreiz dienā. Izmantojiet elektrisko zobu birsti, jo īpaši pēc ēšanas, jo ēdiens var palikt skavās. Mēs ieteiktu lietot «Oral-B®» elektriskās zobu birstes ar rotējošām svārstveida kustībām, kas notīra vairāk aplikuma nekā parastās manuālās zobu birstes. Dažām jaunajām elektriskajām zobu birstēm ir īpaši breketēm paredzēti uzgaļi.
Nomainiet zobu birsti vai uzgali ik pēc trim mēnešiem. Iztīriet zobu starpas ar zobu diegu vai ar birstītēm zobu starpu tīrīšanai vismaz reizi dienā.

Lietojiet zobu pastu ar fluoru, jo fluors palīdz novērst turpmāku kariesa veidošanos. Jūsu zobārsts var jums ieteikt lietot arī mutes skalojamo līdzekli, lai vēl vairāk samazinātu kariesa veidošanās risku.

www.blendamedinstituts.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu