Bijušie «Google» speciālisti atklāj jaunu meklētāju «Cuil.com»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušie ASV interneta kompānijas «Google Inc.» galvenie inženieri - kompānijas «Cuil Inc» dibinātāji un vadītāji svētdien ieviesa jaunāko tīmekļa meklētāju.

http://www.cuil.com

Iespējamais «Google» konkurents uzsvēra, ka «Cuil.com» izmantotās tehnoloģijas atšķiras no pašlaik populārākām sistēmām, kuras galvenokārt koncentrējas uz tīmekļa vietņu un apmeklētāju plūsmu. Savukārt jaunākais meklētājs analizē katras interneta lapas saturu, kā arī izvērtē katrā pieprasījumā ietvertos jēdzienus.

Informācijas tehnoloģijām (IT) veltītās vietnes «Search Engine Land» interneta meklēšanas sistēmu galvenais redaktors un analītiķis Denijs Salivans uzskata, ka «Cuil» varētu izpētīt iespējamus lietotāju neapmierinātības iemeslus par «Google», galvenokārt to, ka pašlaik populārākais meklētājs dara pārāk daudz, jo tā atlasītajos rezultātos lielākoties tiek uzrādītas populārākās lapas, turklāt «Google» ir lielā mērā atkarīgs no ietekmīgiem resursiem, kā, piemēram, Vikipēdija.

«Pārdrošai komandai varētu būt pienācis īstais laiks,» sacīja Salivans, tajā pašā laikā norādot: «Un tomēr «Google» izkonkurēšana ir ļoti sarežģīts uzdevums, un «Microsoft» to varētu apstiprināt.«

ASV informācijas tehnoloģiju (IT) korporācija - trešā populārākā meklētāja operators «Microsoft Corp» līdz šim mēģināja pārspēt «Google», pārņemot interneta kompāniju «Yahoo Inc.», kurai pieder otrais populārākais meklētājs. Tomēr «Microsoft» centieni apvienot spēkus ar «Yahoo» nevainagojās ar panākumiem.

Kompāniju «Cuil» dibināja meklēšanas sistēmu pionieri.

Uzņēmuma izpilddirektors Toms Kostelo izveidoja «Web Fountain» prototipu, ASV informācijas tehnoloģiju kompānijas «International Business Machines Corp.» (IBM) tīmekļa meklējumu analīzes rīku. Savukārt Kostelo sieva Anna Pētersone piedalījās «TeraGoogle» veidošanā, kā arī izstrādāja meklēšanas sistēmu Austrālijas loģistikas kompānijas «Brambles Ltd» starptautiskajam korporatīvo dokumentu uzglabāšanas meitasuzņēmumam «Recal».

Šai komandai pievienojās divi bijušie «Google» kolēģi - Rasels Povers un Luiss Monjērs.

Monjērs iepriekš bija atbildīgais par interneta izsoļu kompānijas «eBay Inc» meklēšanas sistēmas modernizāciju, kā arī ieņēma pirmā tehnoloģiju direktora amatu divās pagājušā gada deviņdesmito gadu interneta nozīmīgākajās vietnēs - meklēšanas servisā «AltaVista» un pirmajā tulkošanas vietnē «Yahoo! BabelFish».

«Viņiem patiešām ir lielu un spēcīgu meklēšanas sistēmu veidošanas talants,» «Cuil» komandu raksturo Salivans.

«Cuil» grupē katra meklējuma rezultātus pēc saistītām interneta vietnēm un kārto pēc kategorijām, kā arī piedāvā dažādus rīkus temata atpazīšanai, kas savukārt ļauj lietotājam ātri atjaunot meklējumu.

Vienlaikus «Cuil» pievērsis lielu uzmanību lietotāju privātumam, norādīja kompānijas pārstāvji.

Šīs sistēmas pamatā ir vietņu saturs, nevis klikšķu vēsture, tādējādi «Cuil» nav nepieciešamības saglabāt lietotāju personisko informāciju par viņu veiktajiem meklējumiem.

«Mēs pievēršam lielāko uzmanību sistēmanalīzei. Mēs pārskatām korpusu (interneta lapas) 12 reizes pirms indeksēšanas,» sacīja Petersona.

«Cuil» sarakstā ir iekļauti 120 miljardi interneta lapu, kas ir trīskārt vairāk salīdzinājumā ar «Google» indeksu sarakstu, pavēstīja Petersone.

Projektā tika ieguldīti pieci miljoni dolāru (2,2 miljoni latu).

Salivans apšauba «Cuil» apgalvojumus par indeksu skaita nozīmi, jo šīs rādītājs netiešā veidā ietekmē tīmekļa meklējumu efektivitāti.

Tajā pašā laikā «Cuil» privātums arī ir pārspīlēts, uzskata eksperts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu