Kāda specialitāte būtu īstā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Labklājības ministrija interesējas par specialitātēm, kuras būs populāras nākotnē.

Tuvāko gadu perspektīvākās nozares, kurās studējošie veiksmīgi iekļausies darba tirgū, ir inženierzinātnes, informāciju tehnoloģijas, ekonomika un finanšu starpniecība, transports un sakari, pārvadājumi, loģistika, veselības un sociālā aprūpe, mārketings un farmācija, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija.

«Ņemot vērā sabiedrības novecošanos, skolēniem un absolventiem ļoti rūpīgi jāpārdomā savas turpmākās profesijas izvēle. Tā, no vienas puses, būs iespēja realizēt savus personīgos mērķus un veiksmīgi iekļauties darba tirgū, bet, no otras puses, kā augsti kvalificētiem speciālistiem strādāt perspektīvās nozarēs un profesijās, neizjūtot vilšanos par  nepārdomāti izdarītu profesijas izvēli,» uzskata LM speciālisti.

Arī 2007. gadā veiktā pētījuma «Darbaspēka profesionālā mobilitāte» rezultāti liecina, ka tuvākajos gados būs pieprasījums pēc kvalificētiem speciālistiem. Tas saistīts ar to, ka daudzās profesijās (būvniecībā — apmetēji, mūrnieki, flīzētāji, rūpniecībā — mehāniķi, atslēdznieki, transporta nozarē — kravas automašīnu un autobusu vadītāji) strādājošie ir 40–59 gadu vecumā, portālu «Apollo» informēja Marika Kupče, Labklājības ministrijas Komunikācijas departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste.

Savukārt, pēc Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) datiem, 2008. gadā ir vairākas profesijas, kurās darba devēju pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Tā, piemēram, darba devējiem šogad ir vajadzīgi apsargi (nodrošinājums 62%), datu ievades un apstrādes operatori (53%), pavāri (50%), krāsotāji būvniecībā (41%), autoelektriķi (38%) u. c.

Vienlaikus, lai profesijas izvēle būtu pārdomāta, speciālisti aicina pirms darba gaitu sākšanas pievērst uzmanību prasmēm un iemaņām, kuras ir būtiskas veiksmīgas karjeras veidošanā, piemēram, valsts, angļu un krievu valodu zināšanām, datorzināšanām, savas specialitātes pārzināšanai u.c.

http://www.lm.gov.lv/text/480

http://www.lm.gov.lv/text/663

http://www.lm.gov.lv/text/674

http://80.232.229.54/

http://80.232.229.54/profesijas.aspx

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu