Pekinā Baltijas valstis pārstāvēs tikai Zatlers

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Lietuvas prezidents Valds Adamkus nepiedalīsies Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, otrdien paziņoja prezidenta preses dienests.

Līdz ar to Latvijas prezidents Valdis Zatlers būs vienīgais Baltijas valstu prezidents un viens no nedaudzajiem Eiropas Savienības (ES) valstu prezidentiem, kas piedalīsies olimpiādes atklāšanas ceremonijā.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess par lēmumu ceremonijā nepiedalīties paziņoja jau martā.

Cilvēktiesību aktīvisti aicinājuši pasaules līderus boikotēt olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju 8. augustā, lai protestētu pret cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā. Aicinājumi boikotēt olimpiskās spēles vai vismaz atklāšanas ceremoniju sākās pēc nesenās vardarbības Tibetā.

Pagaidām zināms, ka ceremonijā no ES līderiem piedalīsies arī Horvātijas prezidents Stjepans Mesičs, Somijas premjerministrs Mati Vanhanens, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Nīderlandes premjerministrs Jans Balkenende. Sarkozī līdz ar Franciju ceremonijā pārstāvēs arī ES, jo Francija rotācijas kārtībā ir 27 valstu bloka prezidējošā valsts.

Atklāšanas ceremonijā piedalīsies arī ASV prezidents Džordžs Bušs.

Adamkus tostarp novēlējis veiksmi olimpiādē Lietuvas olimpiešiem. «Mēs kaislīgi jūs atbalstīsim, priecājoties arī par citu sportistu panākumiem un godīgu sacensību sporta arēnās,» paziņoja Lietuvas prezidents.

Adamkus novēlēja Ķīnai veiksmi pasaules sporta festivāla sagatavošanas darbos un pauda cerību, ka olimpiāde palīdzēs pasaulei uzzināt vēl vairāk par šīs valsts bagāto vēsturi, kultūru un tās cilvēkiem.

«Ir liels gods un atbildība katrai valstij, kas kļūst par olimpisko spēļu mājvietu, jo tai ir jāsaglabā un jāgodā olimpiādes gars un principi. Es ceru, ka Ķīnas atvēršana pasaulei, valstī attīstītais dialogs un progress sekmīgi turpināsies arī pēc šī sporta pasākuma,» uzsvēra Adamkus.

Lietuvas prezidents rudenī Ķīnā piedalīsies ASEM (Asia Europe Meeting) samitā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu