Tiesībsargs pārbaudīs «Ryanair» pakalpojuma pieejamību nepilsoņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesībsarga birojs sācis pārbaudes lietu par aviokompānijas «Ryanair» pakalpojuma pieejamību klientiem, kas nav Latvijas pilsoņi.

Tiesībsarga birojs ir saņēmis informāciju, ka cilvēkiem, kam nav Latvijas pilsonības, nav iespējas lidojumam reģistrēties elektroniski, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Informācijas un Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Vikmane.

Pārbaude tiks veikta, pamatojoties uz Eiropas Savienības (ES) Direktīvu 2000/43 un Patērētāju tiesību aizsardzības likumu, kas aizliedz netiešo diskrimināciju uz etniskās piederības pamata attiecībā uz piekļuvi precēm un pakalpojumiem.

ES tiesībās nav noteikts diskriminācijas aizliegums pret personām, kas nav ES pilsoņi. Tomēr ES Direktīva 2000/43 nosaka diskriminācijas aizliegumu uz etniskās piederības pamata arī pakalpojumu sniegšanas jomā.

Tā kā personas, kas nav ES pilsoņi, pamatā nepieder pie ES pilsoņu pamata etniskām grupām, tad šeit konstatējama netiešā diskriminācija uz etniskās piederības pamata. Netiešo diskrimināciju gan var attaisnot, ja atšķirīgai attieksmei ir objektīvs pamats, proti, leģitīms mērķis, un izraudzītie līdzekļi ir samērīgi.

Lai gan attiecībā uz ieceļošanu Lielbritānijā un Īrijā pastāv atšķirīgi noteiktumi attiecībā uz ES pilsoņiem un personām, kas nav ES pilsoņi, tomēr šāds apsvērums nevarētu tikt uzskatīts par objektīvu pamatu atšķirīgai pa kalpojumu sniegšanai, jo saskaņā ar Tiesībsarga biroja rīcībā esošo informāciju citas aviokompānijas nodrošina pasažieru pārvadāšanu par vienādiem noteikumiem. Tādēļ, lai «Ryanair» varētu attaisnot šādu netieši diskriminējošu pakalpojuma sniegšanu, ir nepieciešami citi ļoti būtiski argumenti, norāda Tiesībsarga birojā.

Pārbaudes lietas termiņš ir trīs mēneši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu