LSDSP: referenduma izdošanās gadījumā Saeima jāatlaiž

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) aicina Latvijas pilsoņus sestdien, 2. augustā, doties uz tautas nobalsošanas iecirkņiem, lai nobalsotu par Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) ierosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas paredz tiesības ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ierosināt Saeimas atlaišanu, informē LSDP birojā. 

LSDSP uzskata: ja cilvēku protesti pērn Doma laukumā un šogad pie Saeimas nespēja ietekmēt valdošās koalīcijas politiķu rīcību, kas mūsu valsti jau noveduši gan ekonomiska, gan politiska kraha priekšā, tautai ir jābūt tiesībām pašai lemt — ir vajadzīga tāda Saeima, vai arī tā ir jāatlaiž un jāizsludina ārkārtas vēlēšanas.

«Vēlētājiem jābūt tiesībām atlaist parlamentu, ja tā darbība kļuvusi destruktīva vai sabiedrības interesēm neatbilstoša. Valdošās koalīcijas politiskās partijas, kas ir koncentrējušas varu savās rokās un vada valsti kā savu privāto uzņēmumu, ir kļuvušas par šauriem, elitāriem klubiem, kas, pateicoties lielbudžeta veiksmīgām priekšvēlēšanu kampaņām, iegūst varu, lai realizētu tādu valsts politiku, kas atbilst partiju naudas devēju interesēm. Pēdējos gados ir skaidri redzama bīstama tendence, ka varas partijas visiem spēkiem mēģina savas pozīcijas nostiprināt, atbilstoši savām savtīgajām interesēm pielāgojot likumus un, kas visbīstamāk, arī tos likumus, kas skar tiesībaizsardzības jomu,» uzsver LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

LSDSP uzskata, ka vienīgā iespēja, kā saglabāt Latvijā demokrātiju un tiesiskumu, ir iespēja dot tautai tiesības atlaist Saeimu, ja tā pievīlusi savus vēlētājus un strādā pretēji sabiedrības un valsts interesēm. «Šādā situācijā esam nonākuši tādēļ, ka labējo partiju politiķi melo tautai un nepilda savus solījumus. Tas īpaši raksturīgs 9. Saeimai un šodien pie varas esošo partiju politiķiem. Ja reiz valdošā koalīcija uzskata, ka viss ir kārtībā un Saeimas varas partijas kopā ar valdību strādā labi, tad taču tauta Saeimu neatlaidīs, pat ja tai būtu tādas tiesības. Kāpēc tik izmisīgas bailes pārņēmušās valdošo koalīciju? Acīmredzot arī varas elite ir sapratusi, ka savos pašlabuma tīkojumos, sabiedrības interešu ignorancē un demokrātijas apdraudēšanā ir aizgājusi tiktāl, ka tauta vairs ar to nevēlas samierināties. Un, ja tiks pieņemti ierosinātie grozījumi Satversmē, tauta ātri vien pašreizējo varas kliķi patrieks un ievēlēs tādu nākamo Saeimu, kas kalpos sabiedrības interesēm. Šī ir vienīgā iespēja sabiedrībai paust savu viedokli par notiekošo valstī, pateikt valdošajai koalīcijai, ka pietiks spēlēties ar tautu un valsti, ka pietiks iedzīvoties uz tautas rēķina. Ja referendums izgāžas, otras iespējas vairs var nebūt,» uzsver LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis.

Savukārt Jānis Dinevičs norāda: ja tautas nobalsošanā tiks savākts nepieciešamais balsu skaits vai arī referendumā piedalīsies ļoti liels iedzīvotāju skaits, Valsts prezidentam būtu jāizšķiras par Saeimas atlaišanu uzreiz pēc referenduma. Šāds referenduma iznākums skaidri apliecinātu, ka parlamenta vairākums ir zaudējis jebkādu tautas atbalstu un nekalpo tās interesēm. Ja referendums izdosies un prezidents neizšķirsies par parlamenta atlaišanu, LSDSP sadarbībā ar citām politiskajām organizācijām ir gatava panākt 9. Saeimas atlaišanu.

«Tas neprasa daudz — paust savu viedokli tautas nobalsošanā. Aicinu katru 2. augustā paņemt līdzi pasi un rast dažas minūtes laika, lai iegrieztos vēlēšanu iecirknī un piedalītos referendumā. Tas nav daudz — ziedot dažas minūtes tautas un valsts labā, lai beidzot varas kliķei parādītu, ka tās ciniskajai patvaļai ir pienākušas beigas,» uzsver Ansis Dobelis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu