Aiz durvīm

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Laimīgā māja»

Durvis vienmēr ir bijušas kaut kas vairāk nekā vienkārši līdzeklis, lai pārdalītu telpu mājās. Mēs izvēlamies starpistabu durvis kā spilgtu detaļu iekštelpu izkārtojumā, kā līdzekli, lai parādītu savu neatkārtojamību mākslinieciskajā noformēšanā. Tāpēc dažbrīd ielikt starpistabu durvis izrādās vienkāršāk, nekā tās izvēlēties.

Viens, divi, trīs, četri, pieci... sākam izvēli. Starpistabu durvis pirmām kārtām atšķiras pēc to uzbūves veida. To ražošanas un pārdošanas sabiedrību portālos patlaban pietiekami sīki iepazīstina ar pārskatiem, kuri palīdzēs jums izdarīt pareizu izvēli. Klasiskais starpistabu durvju veids — pildiņa. Tā sastāv no rāmja, kurā ievieto pildiņus (uz karkasa nostiprinātus plānus saplākšņus). Savienojums var būt bez līmes un uz īpašās uzbūves pamata, pat pie izžūšanas durvju detaļas nemaina formu. Saplākšņu durvīm ir gluda virsma. To pildījums var būt visdažādākais — finieris, koka līstītes, DCP. Par vislabāko dzīvojamo telpu durvju izvēli uzskata durvis ar pildījumu pēc auduma veidojuma: tās ir vieglas un izturīgas.

Nākamais izvēles solis: durvju atvēršanas veids. Visbiežāk izmanto veramās durvis (vienviru vai divviru), bet noteiktām iekštelpām var būt neparastas izbīdāmās un saliekamās durvis.

Tālāk — krāsa un stils. Starpistabu durvis — tā ir ļoti svarīga dekoratīvās apdares detaļa. Atlasītas atbilstoši mājas iekārtojumam, tās spēj spilgti izpaust vides mākslinieciskās projektēšanas veidu. Te svarīgs ir viss: krāsas, materiāla virsmas īpašību kopums, izteiksmes veids, kurā tiek izpildītas durvis, it īpaši to apdare. Labi izskatās ar minimālu daudzumu dekoratīvās apdares detaļām plašās telpās gaišie toņi. Tie lieliski papildina klasiskā stila iekšējo apdari un saskanīgi iekļaujas iekšējās apdares jaunākā virziena risinājumos. Durvis baltos toņos palīdzēs radīt viegluma, brīvības izjūtu. Tās redzami paplašina platību, tāpēc ir lielisks risinājums mazām telpām. Īpaši iedarbīgi klasiskajā iekštelpu apdarē skatāmi dabīgo koku vērtīgu sugu dažādie toņi, kurus izmanto mēbeļu un starpistabu apdarē: zelta ozols, sarkankoks, dižskābardis, skābardis. Pašu sarežģītāko mēs atstājām, tā sakot, vēlākam. Par materiālu tiešām nāksies palauzīt galvu. Finiera skaidas, masīvs, lamināts, MDF, metāls, stikls — plaša izvēle.

Lēti un droši

Bet tagad iesim no pretējā. Durvis, kuras būs jūsu iekšējās apdares svarīgākā detaļa, vēl pilda arī ļoti praktisku darbību — atdala telpu, diendienā tiek pakļautas dažādām slodzēm. Tātad tām jābūt ne tikai skaistām, bet arī drošām. Un ne vienmēr — dārgām. Vislabākais risinājums tiem, kuri neplāno lielus izdevumus, ir laminētās durvis.

Laminētās durvis atšķiras no cita veida durvīm ar ārējās apdares paveidu. No ārpuses tās noklātas ar īpašu mākslīgu materiālu un pēc ārējā izskata gandrīz neatšķiras no durvīm, kuras gatavotas no finiera skaidām. Lamināts pārstāv ļoti bagātu krāsu paleti, pēc zīmējuma tas var sakrist ar dažādu sugu koksnes griezuma zīmējumu vai arī tam var būt viena toņa klājums. Citiem vārdiem, laminēto durvju ražošanas tehnoloģijas ļauj iegūt izturīgus un ilgmūžīgus praktiski jebkuru toņu izstrādājumus.

Laminētajām starpistabu durvīm ir virkne priekšrocību. Par durvju lētumu jau runājām. Turklāt lamināts, kuru ražo pēc mūsdienu tehnoloģijām, daudz mazāk jutīgs pret mitruma un temperatūras svārstībām. Tas laika gaitā nepadodas izmaiņām un ir izturīgs pret ārējo mehānisko bojāšanu — ieskrambājumiem, nošķēlumiem, triecieniem utt. Salīdzinot ar citu materiālu klājumu, laminātu var viegli notīrīt. Tam piemīt augstas ugunsdrošības īpašības. Un tas vēl nav pilns visu priekšrocību saraksts.

Durvju izvēles likumi

1. Izmēri. Patiešām, tas nav tik sarežģīti — veikt vajadzīgos mērījumus. Bet pēc tam salīdzināt tos ar noteiktu parauga lielumiem.

2. Durvju aizvēršanas un atvēršanas iekārta. Vai nu jūsu jaunās durvis ir klasiski atveramās, vai uz ritentiņiem ērti izbīdamās — izlemt tikai jums, vadoties pēc saviem ieskatiem par telpas ekonomiju un starpistabu teritorijas ērtu sadalīšanu.

3. Mākslinieciskā apdare. Jaunās durvis nekādā gadījumā nedrīkst būt klīrīgi kliedzoša detaļa. Vajag parūpēties, lai jaunais elements saskaņoti iekļautos kopējā ēkas apdares pamatidejā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu