Eksperti pieļauj nepieciešamā balsu skaita savākšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāv liela iespēja, ka referendumā par Satversmes grozījumiem tiks savākts nepieciešamais balsu skaits, proti, 50% no balsstiesīgo skaita, aģentūrai LETA atzina aptaujātie eksperti.

Tomēr gan sociologs Arnis Kaktiņš, gan politologs Ivars Ijabs atzina, ka joprojām iespējami divi scenāriji. Kaktiņš uzsvēra, ka viennozīmīgas prognozes nevar izteikt. Arī Ijabs norādīja, ka, iespējams, lielākais balsotāju pieplūdums bija pēc plkst.10, savukārt vakarpusē tas var sarukt.

Pirmajās piecās stundās jeb līdz plkst.12 tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem visā Latvijā piedalījušies 263 280 vēlētāji jeb 17,8% no balsstiesīgo kopskaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Kaktiņš norādīja, ka vēlētāju aktivitāte bijusi augsta. Ijabs atzina, ka vēlētāju aktivitāte nav pārsteigums, jo par pilsoņu neapmierinātību un gatavību piedalīties referendumā liecināja vairākas pirms tam veiktas aptaujas. Pēc Ijaba domām, šis skaitlis - jau nobalsojušo skaits - varētu stimulēt arī tos, kas "sēž mājās", arī piedalīties referendumā.

Abi eksperti atzina, ka referenduma rezultātu nedaudz varētu ietekmēt siltais laiks - šādā laikā iedzīvotāji atpūšas un arī noskaņojums ir pozitīvāks, nekā, piemēram, rudenī, kad ir drēgns laiks un drūms noskaņojums. Tomēr gan Kaktiņš, gan Ijabs uzsvēra, ka tie, kas patiešām vēlas piedalīties, to arī dara neatkarīgi no laika apstākļiem un atrašanās vietas. "Katrā ziņā silto laiku nevarēs vainot, ja referendums neizdosies," piebilda Ijabs.

Politologs Valts Kalniņš uzskata, ka līdz dienas beigām savākt nepieciešamo balsu skaitu varētu būt pagrūti, taču aktivitāte līdz pēcpusdienai ir bijusi augsta un šādu iespēju nevar izslēgt.

Viņš norādīja, ka lielā vēlētāju aktivitāte Vidzemes jūrmalā nozīmē, ka cilvēki šajā saulainajā dienā brauc ārpus pilsētas, tāpēc var atšķirties vēlētāju aktivitāte dažādos Latvijas reģionos.

Arī politologs Andris Runcis uzsvēra, ka balsotāju augstā aktivitāte Vidzemes jūrmalā un zemā aktivitāte pilsētās ir saistīta ar to, ka cilvēki brauc atpūsties ārpus pilsētas. Viņš cer, ka izdosies savākt 50% balsstiesīgo balsu, uz ko norāda arī pašreizējā aktivitāte.

Runcis piebilda, ka zema aktivitāte Latgalē ir tradicionāla parādība. Pēc viņa teiktā, Latgale ir atstāta novārtā un tās iedzīvotājiem zūd interese ietekmēt politiskos lēmumus valstī.

Kā ziņots, šodien referendumā iedzīvotājiem jābalso par vai pret Satversmes grozījumu projektu, kas paredz grozīt 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Pēc jaunākās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtās informācijas, balsstiesības šodien ir 1 515 562 vēlētājiem. Lai grozījumi Satversmē stātos spēkā, par tiem jānobalso pusei jeb 757 781 vēlētājam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu