Virtuves vietu mainīt nedrīkst

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Laimīgā māja»

Atcerieties trīs slavenos vācu sieviešu «K»: Kinder, Küchen, Kirche? Vismaz divi no tiem vistiešāk saistīti ar atrašanos virtuvē. Laiki mainās, un stingro vācu filozofiju reti kurš ievēro. Bet virtuve, tāpat kā agrāk, ieņem ievērojamu vietu ne tikai sievietes, bet arī visas ģimenes dzīvē. Taču tas nozīmē...

Tas nozīmē, ka, veidojot virtuves iekšējo māksliniecisko noformējumu, vajadzīga īpaša pieeja. Te visam jābūt skaistam, ērtam un praktiskam neatkarīgi no tā, cik daudz laika un ar kādu mērķi jūs te pavadāt. Stili dažādi: no klasiska līdz laikmetīgam. Taču, jo modernāks virtuves skats, jo lielākas iespējas ātrāk iziet no modes un pat apnikt. Likumsakarīgi, nekas tāds nenotiek ar klasiskā stilā veidotajām virtuvēm no masīva koka.

Protams, klasika!

Virtuve no ozola koka masīva – drošības un pastāvības simbols, kur iespējamas skaidras līnijas
bez mākslinieciskās projektēšanas nabadzības. Pašu mūsdienīgāko tehnoloģiju lietošana saistībā ar tradīcijām pieļauj augstas kvalitātes izturīgais un ļoti stiprais, dabīgais ozols – augstvērtīgu īpašību un liela ilgmūžīguma materiāls ar lieliskām lietošanas īpašībām. Ozola koksnes dažādās krāsas (no gaiši dzeltenās un zaļganpelēkās līdz sarkani brūnganai) ļauj virtuves krāsas izvēlēties pēc katra personīgajām mākslinieciskā noformējuma prasībām. Jebkurā gadījumā tā virsmai būs skaista tekstūra ar izceltu šķiedras zīmējumu. Ne mazāk skaista ir virtuves apdare ar dižskābārdi, tādu pat cietu un izturīgu, tas labi padodas apstrādei un jebkuras krāsas tonējumam ar raksturīgu sīku gaiši iesārtu tekstūru.

Uz koksnes viendabīga sastāva pamata tādas virtuves iekšējais mākslinieciskais noformējums piešķirs tai rāmumu, siltu un maigu gaismu. Koksni var pakļaut īpašai siltajai apstrādei, kas izlīdzina tās nokrāsu un izstumj uz malām vairāk sarkanos toņus (tā saucamais dūmakainais dižskābārdis).

Virtuvēs no oša koka masīva pareizās līnijas un stingri klasiskais durtiņu zīmējums izcels materiāla labdabīgumu un skaistumu un dos iespēju izcelties oša koka raksturīgajam gaišumam, enerģijai un svaigumam, bet apdare tikai pasvītros šī materiāla izsmalcinātību. Pateicoties koksnes krāsu lielajai daudzveidībai (no gaiši iesārtās līdz tumši brūnganai), ļoti lielajai izturībai, elastīgumam un plastiskumam, osis lieliski iederas virtuves masīvo mēbeļu izgatavošanai. Labi rūpējoties par virtuves apdari no oša masīva, tā kalpos ļoti ilgi. Virtuve no dabīgā ķiršu koka masīva saistās ar rāmu, ritmisku dzīvi. Dekoratīvajā, ļoti skaistā sārti brūnā ķiršu koksnes krāsas toņa dēļ to var nepārslogot ar liekajām detaļām un piederumiem, bet mīkstais grieztais zīmējums uz durtiņām, stikla vitrāžas ar tradicionālajiem ornamentiem un noapaļotajām formām būs ļoti laikā un piešķirs eleganci. Ķiršu koks ir ievērojami mīkstāks nekā iepriekšējās sugas un labi padodas visiem apstrādes veidiem.

Mākslinieciskās apdares noslēpumi

Lielisku saskaņu virtuvē var iegūt ar īstajiem dabas materiālu «savijumiem» – koku, akmeni, metālu. Ozols un meža ķirši, gaišais un krāsainais smilšakmens, pulētais un kaltais marmors un granīts, bronza, varš un misiņš – šie visi materiāli padarīs jūsu virtuvi tādu, kura nelīdzināsies nevienai citai virtuvei. Vismūsdienīgāko plīti var tā apdarināt ar akmeņiem, ka tā izskatīsies pēc akmeņu vai veclaiku krāsns, bet ledusskapi, izmantojot mazliet fantāzijas un labu māksliniecisko projektētāju, viegli pārveidot par vecu mantas glabātavu.

Ja virtuves klasiskajām mēbelēm no koksnes masīva raksturīgs liels daudzums skapīšu, plauktiņu, durtiņu un dekoratīvo elementu pārpilnība, tad pretējā polā – ērtas virtuves no koka masīva «kantri» stilā ar tā vienkāršo, juteklisko izskatu, vai virtuves «modern» – ar to vienkāršotajām līnijām un formām, darbīgumu, praktiskumu un pilnīgu rotājumu iztrūkumu, kā arī ar apdares tehnoloģiskajiem meklējumiem un materiālu stiprināšanu. Šeit pirmajā vietā nav mēbeļu skaistums, bet ērtības to izmantošanā.

Lietošanas smalkumi

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu