Liepājnieki siltina mājas, lai ietaupītu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Štāls

Nozīmīgu projektu Liepājā 70 dzīvokļu mājā O. Kalpaka ielā 107 realizējusi dzīvokļu īpašnieku izveidotā apsaimniekošanas biedrība «Septiņi vēji».

Tagad mājas fasāde ir siltināta no visām pusēm, nomainītas ieejas durvis, nomainīti koplietošanas telpu logi, sakārtoti apkures un karstā ūdens apgādes, kā arī kanalizācijas pievadi un mezgli. Dzīvokļu īpašnieki cer, ka šo pārmaiņu un ieguldījumu dēļ jauno apkures sezonu varēs sākt vismaz divas nedēļas vēlāk nekā kaimiņu mājās, kur šādi remontdarbi nav veikti.

Apsaimniekošanas biedrības «Septiņi vēji» valdes priekšsēdētājs Juris Drēviņš atzīst, ka pašlaik redzams vien estētiskais efekts, jo māja acīmredzami izceļas uz apkārtējā mikrorajona fona — tā izskatās gluži kā jauna. Par ekonomiskajiem ieguvumiem varēs spriest tikai pēc nākamās apkures sezonas beigām, kas, pēc Jura Drēviņa domām, pavasarī varētu beigties par divām nedēļām agrāk nekā citviet, līdz ar to ietaupījums par apkuri varētu sasniegt viena mēneša izmaksas.

Darbs pie ēkas pabeigts divu gadu laikā. Pašlaik tajā ieguldīti Ls 120 000. Šī summa ir bankas aizdevums uz 15 gadiem. 

O. Kalpaka ielā 107 apsaimniekošanas maksa patlaban ir Ls 0,45 par vienu kvadrātmetru. Tātad vienam divistabu dzīvoklim (50 kv.m) mēnesī jāmaksā Ls 22,50, plus vēl maksa par patērēto elektrību, silto un karsto ūdeni, gāzi, sakaru un citiem individuāli saņemtajiem pakalpojumiem, kā arī par apkuri. 

Pagājušajā apkures sezonā šajā mājā apkures izmaksas vidēji bija Ls 0,80 par kvadrātmetru, tātad šādam divistabu dzīvoklim — Ls 40 mēnesī. J. Drēviņš rēķina, ka apkures izmaksas par kvadrātmetru nākamajā apkures sezonā tomēr nebūšot zemākas, jo ir paaugstināts apkures tarifs, taču ietaupījums varētu rasties no īsākas apkures sezonas. Turklāt ieguvums noteikti būs paveiktie apjomīgie fasādes un ūdens sistēmu siltināšanas darbi. J. Drēviņš rēķina, ka apkures izmaksas tomēr nepieaugs, un tas iedzīvotājiem ir ļoti svarīgi pašreizējā ekonomiskajā situācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu