Liepājas nekustamā īpašuma tirgus — optimistiskāks nekā Rīgā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.varianti.lv

Viens no Latvijas aktīvākajiem reģioniem joprojām ir Liepāja. Protams, darījumi šeit netiek veikti tik pat strauji, kā pirms pusotra vai diviem gadiem, taču pieredzējušie vietējie mākleri cenšas saglabāt optimismu pat uz pēdējā gada laikā vērojamās cenu lejupslīdes fona: mājokļi pilsētā ir kļuvuši par 30–35% lētāki un 450 latu/kv.m izcenojums dzīvokļiem sērijveida mājās pilsētas labākajos guļamrajonos tagad ir ierasta parādība.

Nekur nesteidzoties

Rīgas un Liepājas dzīves tempi ir absolūti nesalīdzināmi. Kurzemes lielākajā pilsētā viss norisinās daudz nosvērtāk un rāmāk. Pat daudzie auto pa ielām brauc cienīgi un nekur nesteidzoties. Atļautā 50 km/h vietā tie iztur savus 40–45 km/h, kas daudzus pie krietni ātrākas satiksmes kustības pieradušos rīdziniekus mazliet kaitina.

Rāmums dominē absolūti visās šīs piejūras pilsētas dzīves jomās. Pat mākleri, kuru profesija prasa nemitīgu aktivitāti un ašumu, Liepājā ir krietni mierīgāki par viņu galvaspilsētas kolēģiem. Un arī nekustamo īpašumu tirgū notiekošo viņi uztver kaut kā mierīgāk. «Nekustamo īpašumu pārdošana norisinās daudz lēnāk, nekā agrāk. Toties tagad to pērk nevis pārpircējs, bet gan gala lietotājs», — uz darbā ienākušajiem plusiem norāda kompānijas «Arco Real Estate» Liepājas filiāles vadītājs Miervaldis Ķikuts. Ne mazāk filosofiski tirdzniecības rezultātus vērtē arī jaunā daudzdzīvokļu projekta «Rietumu krasts» pardevējs-konsultants Guntis Murēns. «Pamazām tirgojam», viņš paziņoja kataloga «m2» korespondentam.

Interesanti, ka visi mākleri, ar kuriem «m2» izdevās aprunāties Liepājā, ar apmierinājumu atzīmēja, ka stāvoklis viņu nekustamo īpašumu tirgū nav tik dramatisks kā galvaspilsētā — spekulantu daļa kopējā darījumu apjomā nebija tik liela.  Rīgas tautas izklaide ar nosaukumu «pērc un pārdod» uz pilsētu, kur piedzimst vējš, atceļoja daudz vēlāk un tādēļ nepaguva sasniegt lielus mērogus. Tomēr, neapšaubāmi, ir arī tādi, kas cietuši no tirgus lejupslīdes. Pilsētā klīst runas par lielu nekustamā īpašuma portfeļu turētājiem, kas nespēj pārdot savus īpašumus, un arī par attīstītājiem, kas ieguldījuši naudu jaunos projektos.

Ja runājam par vietējā tirgus vaļiem, tad par lieāko spēlētāju tiek uzskatīts Ivars Kesenfelds, kura uzņēmējdarbība nekustamo īpašumu sfērā sniedzas pāri dzimtās pilsētas robežām. Viņam pieder, piemēram, gan Liepājas vismodernākais biroju komplekss, gan arī «Agroprojekta» ēka Rīgā Dzinravu ielā 140. Viņam kopā ar kompānijas «Mēs Liepājai» dibinātājiem Andri Griģi un Aivaru Bruģi pieder ēka Vecrīgā Smilšu ielā 6, kur pagaidām atrodas DnB Nord banka.

Tirgū — 2006. gada vasara

Taču atgriezīsimies pie Liepājas. Pēdējā gada laikā pārdošanai izlikto nekustamā īpašuma objektu apjoms pieaudzis par 30%. Apmēram tādā pat apmērā ir kritušās arī cenas. Un, ja pagājušā gada vasarā dzīvokļu vidējā cena populārākajos mikrorajonos — Ezerkrastā, Dienvidrietumu un Ziemeļu priekšpilsētās — sniedzās līdz 700 latu/kv.m, tad tagad runa ir jau par 450–500 latu/kv.m. Var runāt par to, ka cenas ir atgriezušās 2006. gada vasaras līmenī. Tiesa, ja īpašnieks ir nonācis spiedīgos apstākļos, tad dzīvojamās platības mērvienības cena var noslīdēt arī zem 400 latu/kv.m. Pēdējos mēnešos pat Liepājas centrā ir atrodami divistabu dzīvokļi, kurus piedāvā par 20–22 tūkstošiem latu.

Ārzemniekiem un ienācējiem no citām pilsētām, pievilcīgākā vieta dzīvošanai Liepājā ir rajons līdzās Piejūras parkam. Trīs, piecas minūtes ilga pastaiga pa brīnišķīgu parku un tu jau esi jūras krastā. Taču cenu diapazons mājokļiem Liepu, Dzirnavu, Uliha, Tomas un Alejas ielās un tām piegulošajos kvartāliņos ir ļoti plašs. Mājoklis vecā koka mājā izmaksās, sākot ar 400 Ls/m2, bet pilnībā renovētā mājā – aptuveni 1000 Ls/m2. Viss ir atkarīgs no atrašanās vietas. Mākleri apgalvo, ka tieši Piejūras parka rajonā, neraugoties un tirgus kopējo lejupslīdi, dzīvokļu cenas krītas visnegribīgāk. Lūk, ko nozīmē laba vieta.

Vēl viens piemērs tam, kā atrašanās vieta ietekmē cenu, ir Liepājas Kara pilsētiņas un Tosmares rajoni. Ja godīgi, tad tie vairāk atgādina rajonus, kas rezervēti pilsētas mazturīgajiem iedzīvotājiem (lielāko tiesu - krievvalodīgajiem). Pierasts šejienes ainavas atribūts ir neapdzīvotas daudzstāvu mājas ar tukšām logu ailēm. Kādu laiku šis atgādinājums par Liepāju kā vienu no lielākajām PSRS Jūras kara flotes bāzēm tika jaukts nost taču tad to darīt pārtrauca. Tas tad tagad «priecē» vietējo iedzīvotāju un tūristu acis, kam demonstrē uzskatāmu atgādinājumu par padomju pagātni. Tosmarē un Kara pilsētiņā dzīvokļus var iegādāties par 200-300 Ls/m2. Taču, ja varētu abstrahēties no apkārtējās ainavas un šo rajonu iedzīvotāju sociālā statusa, tad pati vieta un daba ap to ir vienkārši lieliskas. Netālu ir gan smilšaina pludmale, gan piejūras priedes, ekoloģija tāda, ka nenopriecāties. «Ja godīgi, tad pēdējā pusotra gada laikā Kara pilsētiņā esmu pārdevis rīdziniekiem kādus desmit dzīvokļus. Viņi apgalvo, ka nekur citur nevar nopirkt tik lētus dzīvokļus pie jūras», - «m2» pastāstīja viens no Liepājas mākleriem.

Labs pieprasījums ir pēc dzīvokļiem Jaunliepājā. Tās raksturīgā īpatnība ir ķieģeļu un koka mājas ar krāsns apkuri. Tas savukārt nodrošina mazus komunālos maksājumus. Divistabu dzīvoklis šeit izmaksās 15-18 tūkstošus latu.

Attīstītāju izrāviens

Ja neņemam vērā Rīgu un tās tuvumā esošās pilsētas, tad var teikt, ka tik daudz, cik ceļ un būvē mājas Liepājā, neceļ nevienā citā reģiona centrā (pietiek atcerēties, ka, piemēram, Ventspilī pēdējo 15 gadu laikā nav uzcelta neviena jauna daudzdzīvokļu māja). Māju renovācija Liepājā sākās pirms gadiem trim-četriem. Un, jādomā, ka attīstītājiem tā noritēja sekmīgi. Dzīvojamās platības tādos projektos kā «Ezerkrasta nams» un «Ezermalas nams», māja Eduarda Tise ielā 83 tika izpārdotas visai ātri. Tiesa, ja spriež pēc gaismām māju logos vakara stundās, aktivitāti izrādīja ne tikai gala pircēji. Pārdoti un atkal pārdoti tika dzīvokļi jaunajā projektā «Vītolu nams» pilsētās centrā. Taču visi šie objekti, kā jūs saprotat, tirgū ienāca vēl pirms bija sākusies krīze. Tiesa, jaunie projekti pilsētā tiek pārdoti arī tagad.

Ja ticēt interneta mājas lapai, tad visai sekmīgi lietas kārtojas pabeigtajā un renovētajā dzīvojamajā projektā «Barons». Seši no tā 19 dzīvokļiem ir pārdoti, un vēl septiņi ir iznomāti. Dzīvokļi ar balto apdari šajā objektā tiek piedāvāti par 940 latiem kvadrātmetrā.

Burtiski pirms dažām dienām ekspluatācijā tika nodota deviņstāvu ēka Reiņu meža ielā 9. Kā apgalvo projekta pasūtītājs, no 71 dzīvokļa savu pircēju ir atradis 21. Pārdošanas cena dzīvokļiem bez apdares ir 1 250 eiro/m2, bet ar pilnu apdari – 1 400 eiro/m2. visai liels komplekss tiek būvēts Klaipēdas ielā. Projektā «Rietumu krasts», kura pabeigšana ir ieplānota oktobrī, jābūt sešām ēkām. Pārdošanai izliktas ir pirmās divas. Dzīvokļi ar platību no 48 līdz 217 kvadrātmetri tiek piedāvāti par 1 005 Ls/m2. un pat vislētākais piedāvājums «velk» uz 79 000 latu. 4 000 latus pircējam izmaksās vieta automobilim pazemes garāžā. Kā paskaidroja Guntis, Murens, kas «m2» parādīja telpu iekšējo apdari, ar mājas pārvaldīšanu nodarbosies apbūvētajam radniecīga kompānija. Mājas apkalpošana mēnesī izmaksās orientējoši 43 santīmus par kvadrātmetru. Bonuss dzīvošanai «Rietumu krastā» 300 metrus attālumā esošā pludmale. Bez tam tuvumā tiek celts jauns tirdzniecības centrs.

2008. gada beigās - 2009. gada sākuma jābūt nodotam ekspluatācijā kā projektam «Alejas dārzs», kas tiek pozicionēts kā ekskluzīvs projekts. Tajā būs 13 dzīvokļi, divi no kuriem ir jau rezervēti. Dzīvokļi ir pieejami par 1 500 Ls/m2. «Alejas dārza» pasūtītājs 2008. gadā pabeidza dzīvojamā projekta «Vaiņodes dārzs» celtniecību. Šajā gadījumā runa ir par astoņām atsevišķām mājām, kas pieejamas bez iekšējās apdares par cenu, sākot ar 1 000 Ls/m2, bet ar iekšējo apdari – sākot ar 1 300 Ls/m2. Ar šā projekta pārdošanu nesaistītie neatkarīgie eksperti apgalvoja «m2», ka celtniecībā izmantoto materiālu kvalitāte ir augsta. Tā teikt, mājas ir tās naudas vērtas, kas par tām tiek prasīta. Taču projekta īpašnieks telefona sarunā ar «m2» nenoliedza elastīgas cenu politikas iespēju. «Mēs visi lieliski redzam un saprotam, kas notiek tirgū», - viņš atzīmēja.

Jo vairāk tāpēc, ka ir arī bēdīgi piemēri. Daugavpils ielā slejas svaigi krāsota piecstāvu ēka. Tas ir kādreizējais padomju laiku ieilgušās celtniecības objekts, kas, cerot uz augstu pieprasījumu pēc dzīvokļiem, tika pabeigts. Taču laikam jau liktenis nav bijis labvēlīgs. Attīstītājs, liekas, ir nolēmis projektu slēgt.

Neslinkot un strādāt

Tirgus segments, kas piedzīvo dinamisku attīstību, ir dzīvokļu īre. «Ja vienlaicīgi ieliksi avīzē sludinājumu par dzīvokļa pārdošanu un izīrēšanu, tad zvanītāji vairumā gadījumu interesēsies par īrēšanu. Gadās, ka atsevišķi piedāvājumi aiziet jau pirmajā dienā», - stāsta Miervaldis Ķikuts. Stabils pieprasījums visu gadu šajā segmentā ir pēc dzīvokļiem Ziemeļu priekšpilsētā un Ezerkrastā. Dzīvokļu īpašnieki parasti orientē klientus uz īres maksu 2,5-3,5 Ls/m2 plus komunālie maksājumi.  Pilsētas centrā labs vienistabas dzīvoklis izmaksās 100 latus mēnesī plus komunālie maksājumi. Divistabu dzīvoklis – 150-200 lati, bet, piemēram, Piejūras parka tuvumā mēbelētu četristabu dzīvokli var noīrēt par 300 latiem. Jau pieminētajā Tosmarē un Kara pilsētiņā piedāvājumi ir lēti. Vienistabas dzīvokli var atrast arī par 30-40 latiem mēnesī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu