NHL pirmssezonas apskats. 1. daļa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Jau šo sestdien ar pirmajām spēlēm Eiropā (Prāgā un Stokholmā) sāksies 2008./2009. gada NHL sezona, tādēļ piedāvājam iepazīties ar pirmssezonas komandu apskatu, šoreiz aplūkojot pirmos NHL klubus.

Anaheimas «Ducks»

Kluba ģenerālmenedžeris Braiens Burks joprojām nav vienojies par līguma pagarināšanu, tādejādi visas sezonas garumā varam sagaidīt spekulācijas par viņa iespējamo pārcelšanos uz citu komandu (piemēram, Toronto «Maple Leafs»). «Ducks» komandā tas varētu radīt apjukumu, taču varu saderēt, ka Burks neļaus tam notikt. Viņš zina, ka prioritāte ir pašreizējā kluba panākumi šosezon, neskatoties uz to, vai viņš pēc gada atgriezīsies vai nē.
Lai gan pērn Anaheima neaizstāvēja izcīnīto Stenlija kausu, «Ducks» joprojām ir ļoti spēcīga komanda, jo īpaši, ja Skots Nīdermaijers un Tēmu Selanne būs gatavi spēlēt visas sezonas garumā.

Atlantas «Thrashers»

25 gadu vecumā Iļjas Kovaļčuka labākie gadi ir vēl tikai priekšā un aizrautīgais vārtu guvējs būs galvenais brīvais aģents, kad pēc divām sezonām beigsies viņa kontrakts ar «Thrashers». Tādēļ Atlantas klubam ir īss laika posms lai izveidotu ap viņu uzvarētāju komandu. Pēc Mariana Hossas aiziešanas krievu uzburcējs ir vienīgā superzvaigzne komandā, kura tiek būvēta no jauna. Ja nebūs būtisku uzlabojumu, nepaliks arī Kovaļčuks.
«Thrashers» neizskatās pēc kluba ar konkrētu virzienu uz panākumiem - sastāvs salipināts no otrā un trešā līmeņa brīvajiem aģentiem, kas neļauj viņus uzkatīt par perspektīvu komandu nākotnē.

Bostonas «Bruins»

Bostonas sporta fani ir izlutināti ar «Celtics», «Red Sox» un «New England Patriots» komandām, kuras katra savā sporta veidā pēdējo 12 mēnešu laikā sasniegušas čempionātu finālus. Tas padara vienu no NHL «oriģinālā sešinieka» klubiem par autsaideru šajā kompānijā. Taču šķiet, ka ģenerālmenedžeris Pīters Kjarelli un galvenais treneris Klods Žuliēns ved komandu pareizajā virzienā. Ja «Bruins» izdosies uzlabot pērnās sezonas sasniegumus regulārajā sezonā un play-off spēlēs, viņi var tikt pieminēti līdzīgā kontekstā kā jau pieminētie «Celtics», «Red Sox» un «New England Patriots».
«Bruins» komandā ir pāris teicamu izpildītāju, bet, raugoties uz nākotnes perspektīvām, būtiskākais ieguldījums varētu būt sagaidāms no jaunajiem hokejistiem, kuri varētu «atvērties» jau šajā sezonā.

Bufalo «Sabres»

Desmit sezonu laikā komandas galvenais treneris Lindijs Rafs ar «Sabres» ir izgājis cauri ellei un atgriezies atpakaļ. Viņš aizveda komandu līdz 1999. gada Stenlija kausa finālam, bet laika posmā no 2002. līdz 2004. gadam «Sabres» palika bez play-off spēlēm. Ģenerālmenedžerim Dārsijam Regēram būtu viegli nomainīt treneri, lai kaut ko pamainītu. Bet neskatoties uz uzvarām vai zaudējumiem, spēcīgo vai ne tik stipro sastāvu viņš ir paļāvies uz Rafu kā komandas galveno vilcējspēku un taktiķi. «Sabres» ir ticējuši Rafam iepriekš un tic arī tagad, kad komandu piemeklējuši ne tie vienkāršākie laiki.
Lai gan «Sabres» 2007./2008. gada sezonā neiekļuva play-off mačos, komanda joprojām ir ļoti saistoša nākotnes perspektīvā vairāku jaunu un talantīgu uzbrucēju dēļ.

Čikāgas «Blackhawks»

Lai kā «Maple Leafs» līdzjutēji gaustos par to, ka pēdējoreiz Stenlija kauss izcīnīts tālajā 1967. gadā, tieši «Blackhawks» visilgāk nācies iztikt bez NHL galvenās trofejas. Čikāgā svinības par godu Stenlija kausa iegūšanai nav notikušas kopš 1961. gada, un cerības uz komandu kļūst arvien lielākas, pieaugot fanu interesei par «Blackhawks».
Viena no līgas daudzsološākajām jaunajām komandām sezonu uzsāks ar pamatotām cerībām. Patriks Keins debijas sezonā ar 72 rezultativitātes punktiem uzreiz pieteica sevi kā vienu no uzlēcošajām zvaigznēm. Izvairoties no krituma, kurš nereti piemeklē jaunās zvaigznes otrajā sezonā, Keinam vajadzētu krāt vairāk par punktu vidēji mačā. «Blackhawks» vajadzētu būt labākiem šosezon.

Dalasas «Stars»

«Stars» ir atdūrušies pret NHL algu griestiem (56 miljoni ASV dolāru), ar nelielu iespēju izgrozīties sezonas laikā. Ja vien Dalasa neizdomās pārdot kādu no hokejistiem ar lielu līgumu, izskatās, ka «Stars» visu sezonu būs jāiztiek ar sastāvu, kāds ir tagad. Ņemot vērā iepriekš minēto, būs interesanti pavērot kā komandai veiksies ar vasaras jaunieguvumiem Šonu Everiju un Fabiānu Brunstrēmu ierindā.
Veiksmīgs sniegums pagājušās sezonas play-off spēlēs nozīmē, ka jauno sezonu komanda uzsāks ar cerībām un optimisma devu. Iepriekšējā sezonā otro elpu ieguva Brendens Morouvs un Maiks Ribeiro, kuri abi varētu būt komandas līderi arī ilgtermiņā.

Detroitas «Red Wings»

Uzsākot jauno sezonu Stenlija kausa īpašniekiem ir apskaužama problēma - čempionu sastāvs ar vairākiem jaunajiem talantiem, kuri ļoti vēlas un ir gatavi sevi apliecināt NHL. Aiz vārtsargu Krisa Osguda un Taja Konklina mugurām galvenajā komandā savu meistarību AHL klubā Mičiganas «Grand Rapids» nāksies slīpēt Džimijam Hovardam, ar kuru šovasar tika parakstīts vairāku gadu līgums. Jaunajiem aizsargiem konkurenci joprojām rada 46 gadus vecais Kriss Čelioss, kuram joprojām vēl ir enerģija un vēlme cīnīties par Stenlija kausu. Tāpat arī uzbrucējiem Darenam Helmam (jau pērn labi aizvadīja play-off spēles) un Vinnijam Lino priekšā ir milzīga konkurence par vietu sastāvā. Ģenerālmenedžeris Kens Holends varētu veikt pāris maiņas, lai kādu no viņiem iesaistītu pamatsastāvā.
Stenlija kausa izcīņas vērtīgākais hokejists Henriks Zeterbergs pēdējās trīs sezonās vidēji spēlē nopelnījis vairāk nekā punktu un nav iemesla domāt, ka šī tendence mainīsies. Ņemot vērā, talantīgos spēlētājus, kādi ir viņam apkārt, Zeterbergs pirmoreiz karjerā varētu sezonā sakrāt vairāk par 100 rezultativitātes punktiem, ja vien nebūs likstu ar veselību.

Edmontonas «Oilers»

Iesaku pievērst uzmanību «Oilers» jaunajam īpašniekam Derilam Kacam un ģenerālmenedžerim Stīvam Tambellīni. Kacs, kurš ir ilglaicīgs «Oilers» fans ar dziļām kabatām, piedāvājot iespaidīgus līgumus Marianam Hossam un Jaromīram Jagram, apliecinājis, ka ir gatavs šķirties no prāvām naudas summām. Un šāda rocība atšķirs Tambellīni no viņa priekštečiem Edmontonā. Pēdējo 20 gadu laikā Glens Saters un Kevins Lovs mocījās ar konkurētspējīga sastāva izveidošanu ierobežota budžeta apstākļos. Šīs problēmas «Oilers» vairs neskars un komanda var doties uz priekšu.
Labas pērnās sezonas beigas, jauns īpašnieks un spēcīgs jaunu, talantīgu hokejistu kodols vieš optimismu Edmontonā.

Filadelfijas «Flyers»

Filadelfija izpelnījusies reputāciju kā viena no spēcīgākajām sporta pilsētām, tādejādi līdzjutējiem nav problēmu izsvilpt zvaigznes, kuras viņuprāt neattaisno cerības (pajautājiet Ērikam Lindrosam). Pilsēta izmisīgi vēlas nosvinēt čempionu titulu jebkurā sporta veidā, taču līdzjutēji prot novērtēt arī smagu darbu. Filadelfijas sporta tirgū netrūkst konkurences, jo ar lielām cerībām pilsētnieki raugās arī uz citu sporta veidu komandām, tādēļ «Flyers» nāksies pasvīst, lai saglabātu vietu Filadelfijas prožektoru gaismās.

Floridas «Panthers»

Jautājums: kurš pagājušajā sezonā vidēji spēlē laukumā pavadīja visilgāko laiku? Tas nebija ne Džeimsa Norisa trofejas ieguvējs Niklass Lidstrēms, ne Zdeno Hara vai Kriss Prongers. Tas bija Džejs Baumīsters un viņa spēles laiks ir apliecinājums tam, cik daudz viņš nozīmē komandai. Tā vietā, lai augustā piekristu arbitrāžas tiesai, «Panthers» vienojās ar Baumīsteru par 4,9 miljonus vērtu gada līgumu, kas 25 gadus veco aizsargu nākamvasar padarīs par neierobežotu brīvo aģentu. Ja pēc gada abām pusēm neizdosies vienoties par ilgtermiņa līgumu un komanda neiekļūs play-off spēlēs, «Panthers» ģenerālmenedžeris Žaks Martēns nākamvasar būs spiests meklēt jaunu darbu.

Kalgari «Flames»

Kopš 1989. gadā «Flames» izcīnīja Stenlija kausu komanda tikai vienreiz no desmit iespējām pārvarējusi play-off spēļu pirmo kārtu. Kamēr NHL uzliktie algu griesti ļāvuši Kalgari noturēt spožākās zvaigznes, līdzjutēji ir pacietīgi. 2004. gadā «Flames» no Stenlija kausa šķīra tikai viena uzvara un kopš tā laika komandas fani gaida «Flames» atgriešanos finālā. Tādejādi ko varēs uzskatīt par labāku sezonu nekā iepriekšējā: iekļūšanu play-off otrajā kārtā, iekļūšanu finālā vai Stenlija kausa iegūšanu? Ja Kalgari klubam neizdosies neviens no augstāk minētajiem mērķiem (jo īpaši, pirmais), tad ģenerālmenedžerim Derilam Sateram nāksies veikt izmaiņas vairāk nekā tikai komandas otrā plāna spēlētāju rindās.
«Flames» ir vairāki ļoti produktīvi hokejisti, bet vai viņiem apkārt ir pietiekami daudz talantīgu spēlētāju, lai komanda būtu veiksmīga.

Karolīnas «Hurricanes»

Pat neskatoties uz vārtsarga Kema Vorda lielisko sniegumu, «Hurricanes» zaudēto vārtu skaita ziņā bija tikai 25. vietā līgā. Tas rosināja uz vairākiem jautājumiem par komandas aizsardzības līniju, pie kuras vasarā strādāja ģenerālmenedžeris Džims Razerfords. Ja neveiksmes turpināsies, uz nākamo ar pirkstu norādīs uz galveno treneri Pīteru Lavioletu. Uz treneri spiediens tiek izdarīts ne tikai, lai sakārtotu aizsardzību, bet arī, lai komanda atgrieztos play-off. Klubs nevēlas bēdīgo slavu kā vienīgais, kurš pēc Stenlija kausa izcīnīšanas trīs gadus nav spējis iekļūt izslēgšanas spēlēs.
Pēc izcīnītā Stenlija kausa komanda ir nepārtraukti buksējusi, tomēr tajā joprojām ir daudz talantīgu jauno hokejistu. «Hurricanes» komandas seja Ēriks Stāls, pat neatkārtojot 2005./2006. gada 100 punktu sezonu, ir vērtība, uz kuru paļauties, jo četru gadu ilgās NHL karjeras laikā viņš ir izlaidis tikai vienu maču.

Kolorādo «Avalanche»

Pēc tam, kad uz vēl vienu sezonu līgums tika pagarināts ar veterānu Džo Sakiku, «Avalanche» var pievērsties vēl vienam nākamajam NHL Slavas zāles biedram. Peters Forsbergs pērn atgriezās komandā, tomēr pēdas savainojuma dēļ atkal nevarēja spēlēt regulāri. Patlaban Forsbergs trenējas Zviedrijā un vēl nav izlēmis par savu atgriešanos. Zviedru uzbrucēja aģents Dons Beizlijs atklāj, ka Forsbergs joprojām strādā pie veselības uzlabošanas un līdz nopietnām sarunām pagaidām vēl tāls ceļs ejams.
Laiki mainās Kolorādo, kas nozīmē, ka kamēr komandā ir daži talantīgi jaunie spēlētāji, «Avalanche» nevajadzētu asociēties tikai ar vecajiem un jau ierastajiem hokejistiem.

Kolumbusas «Blue Jackets»

Pēc tik daudzām izmaiņām sastāvā būs neieciešams laiks, lai komanda saspēlētos. Un pat tad, kad tas izdosies, «Blue Jackets» būs smagi jāstrādā, lai turētos līmenī, spēlējot vienā divīzijā ar krietni uzlaboto «Blackhawks» un pašreizējiem Stenlija kausa īpašniekiem «Red Wings». Tas ir ļoti augsts kalns, kuru pārvarēt, vienīgajai aktīvajai NHL komandai, kas vēl ne reizes nav iekļuvusi izslēgšanas spēlēs.

Losandželosas «Kings»

Uz papīra izskatās, ka «Kings» varētu rasties problēmas jau no pirmā iemetiena un klubs varētu būt galvenais pretendents uz pirmās izvēles tiesībām nākamās vasaras NHL draftā. Tas nebūtu slaiktākais scenārijs, ja atminamies, ka maijā «Kings» zaudēja loteriju cīņā par šīgada drafta pirmo numuru Stīvenu Stemkosu. Domas par Džona Tavaresa vai Viktora Hedmana dabūšanu draftā ir patīkamas, taču vēl viena sezona līgas kopvērtējuma apakšgalā varētu dārgi maksāt «Kings» ģenerālmenedžerim Dīnam Lombardi, kuram šī būs jau trešā sezona Losandželosā. Tomēr lēns un nepārtraukts ceļš uz vidusmēra līmeni ir uzsākts un komandai ir spoža nākotne.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu