Krievijas spēki sāk atkāpties no Gruzijas teritorijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas spēki Gruzijas teritorijā svētdien aizvāca pirmo kontrolpunktu un sāka demontēt vēl vairākus, pavēstīja Eiropas Savienības (ES) novērotāju misijas pārstāvis.

Saskaņā ar noslēgto pamiera vienošanos līdz 10. oktobrim Krievijas spēkiem jāaiziet no pozīcijām Gruzijas teritorijā.

Krievija dziļi Gruzijas teritorijā izveidotajās «drošības zonās» izvietojusi savus karavīrus, kurus tā dēvē par miera uzturētājiem. Gruzija tos uzskata par nelikumīgiem okupācijas spēkiem.

«ES novērotāji svētdien apmeklēja kontrolposteni Ali un redzēja, ka tas tiek nojaukts. Tas ir pirmais nojauktais kontrolpostenis,» pavēstīja ES pārstāvis.

Ali kontrolpostenis atradās Nabahtevi ciematā, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Gori. Armijas kontrolpunkts bija izveidots uz galvenā autoceļa uz Dienvidosetiju aptuveni 15 kilometru attālumā no separātiskā reģiona faktiskās robežas.

ES misijas vadītājs Hansjergs Hābers apstiprināja, ka Krievijas spēki sākuši gatavoties promiešanai, un pauda pārliecību, ka Maskava turēs savu solījumu atvilkt spēkus līdz 10. oktobrim.

«Mūsu novērotāji ir redzējuši pazīmes, ka vairākos kontrolposteņos notiek gatavošanās aiziešanai. ES novērotāju misija Gruzijā apstiprina, ka pirmais kontrolpunkts ir nojaukts,» viņš sacīja.

Ali kontrolpunkta vietā palikušas tikai tranšejas un bedres, kur agrāk atradās teltis, un atkritumu kaudzes, novēroja žurnālisti, kas apmeklēja pamesto kontrolpunktu. Iepriekš tur atradās 20–30 krievu karavīri un vairāki tanki.

Gruzijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Šota Utiašvili pavēstīja, ka pēc krievu karavīru aiziešanas reģionā nekavējoties atgriezīsies Gruzijas policisti, lai nepieļautu nekādas nelikumības.

Krievu karavīri arī sākuši demontēt kontrolpunktu Perevi pie Dienvidosetijas un trīs kontrolpunktus pie Zugdidi pilsētas.

Svētdienas vakarā aptuveni 15 kravas automašīnas ar karatehniku un četras bruņumašīnas pārbrauca Enguri tiltu, iebraucot Abhāzijā.

Kā jau ziņots, ES novērotāji trešdien sāka misiju Gruzijā, lai uzraudzīto pamiera ievērošanu un Krievijas spēku aiziešanu no Maskavas izveidotajām «drošības zonām» ap Abhāziju un Dienvidosetiju.

ES novērotāju izvietošanās brīdī desmit kontrolpunktos ap Abhāziju un astoņos ap Dienvidosetiju atradās aptuveni 800 krievu karavīri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu