Ilgstoša staigāšana augstpapēžu apavos rada kāju deformāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Traumatoloģes ortopēdes Zanes Pavāres darba pieredze liecina, ka Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, zināmai daļai cilvēku iespējams ārstēt vai pat novērst pēdas vai mugurkaula saslimšanas un deformāciju, koriģējot pēdu noslogojumu. Kā norāda mediķe, labu, kvalitatīvu apavu valkāšana ir viens no nosacījumiem, lai rūpētos par savu veselību. Savukārt apavu zīmola «Birkenstock» novērojumi rāda, ka iedzīvotāji paši nopietnāk sākuši domāt par savu pēdu stāvokli, izvēloties apavus uz zemiem papēžiem.

«Pēdas un mugurkaula saslimšana ir viena no izplatītākajām problēmām pasaulē. Pētījumi pierāda, ka trešdaļai planētas iedzīvotāju ir pēdas deformācija, bieži par iemeslu tam ir nepareiza apavu izvēle. Sievietēm viens no izplatītākajiem deformācijas iemesliem ir ilgstoša staigāšana augstpapēžu apavos. Daudzas sievietes pašas sev nodara pāri, ikdienā staigājot nepiemērotos apavos — ar sašaurinātiem purngaliem, kas mākslīgi saspiež pēdu, kā arī ar nepareizu liestes izliekumu un pārmērīgu papēžu augstumu,» stāsta traumatoloģe ortopēde Zane Pavāre.

«Mūsdienās augstpapēžu apavus sievietes valkā kā ikdienā, tā svētkos. Tomēr retais aizdomājas, cik lielu postu mugurkaulam un pēdai nodara vairāk nekā astoņu stundu pavadīšana uz augstiem papēžiem. Pēdas nogurst, un rodas papildu slodze mugurkaulam. Turpretim apavi ar vienotu zoli, bez papēžiem, nodrošina komfortu un labsajūtu — gan darbā un mājās, gan izklaidējoties, strādājot dārzā vai ceļojot. Īpašu uzmanību «Birkenstock» ražotāji pievērsuši tieši apavu zoles izliekumam, tas anatomiski precīzi pielāgots cilvēka pēdas izliekumam un spēj aiztaupīt veselības problēmas nākotnē, kuras, iespējams, izraisītu augstpapēžu apavu valkāšana,» stāsta «Birkenstock» mārketinga direktors Mairis Lasis.

Modes māksliniece Šeila atzīst, ka ikdienā nekad neizvēlas apavus uz augstiem papēžiem. «Ja cilvēkiem būtu jāstaigā uz augstiem papēžiem, mēs jau sākotnēji tiktu radīti ar mākslīgiem izaugumiem papēžu vietā,» stāsta māksliniece. «Arī bezpapēžu apavos ikviens var izskatīties stilīgi un interesanti, un tie noteikti var tikt izmantoti jebkādās dzīves situācijās,» atzīst Šeila.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu