Dzīvesvietu varēs deklarēt arī internetā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No nākamā gada 1. jūlija dzīvesvietas deklarēšanai varēs izmantot arī tiešsaistes formu internetā, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas otrdien atbalstītie grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, portālu «Apollo» informēja Saeimas Preses dienestā.

www.latvija.lv

Likumprojekts paredz arī noteikt, ka dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm — pašvaldībām, to iestādēm vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei — lēmums par ziņu anulēšanu par deklarēto dzīvesvietu būs jāizpilda nekavējoties. Tas būs jādara, ja persona par savu deklarēto dzīvesvietu būs sniegusi nepatiesas ziņas vai arī tai nav bijis tiesisks pamats dzīvot norādītajā dzīvesvietā. Lēmums stāsies spēkā ar tā pieņemšanas brīdi, un tā apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs tā darbību, paredz likumprojekts.

Minētās izmaiņas likumā vajadzīgas, lai aizsargātu to nekustamo īpašnieku intereses, kuru īpašumā nelikumīgi deklarējušās svešas personas. Līdzšinējā prakse liecina, ka lēmumi par ziņu anulēšanu nereti tiek apstrīdēti vai pārsūdzēti. Līdz ar to īpašnieki ilglaicīgi nevar atbrīvoties no tiem, kas nelikumīgi deklarējušies viņa īpašumā.  

Ar grozījumiem Dzīvesvietas deklarēšanas likumā tiek precizēts personu loks, kuriem ir pienākums deklarēt dzīvesvietu Latvijā. Sava dzīvesvieta būs jāpaziņo ne tikai Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, bet arī Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomiskās zonas un Šveices Konfederācijas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem. Izmaiņas saskaņotas ar citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka personas tiesisko statusu un uzturēšanās kārtību Latvijā.

No likuma tiek izslēgta norma par iepriekšējās dzīvesvietas norādīšanu. Šādas informācijas iegūšana nav lietderīga un dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm nav vajadzīga, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā galīgajā lasījumā vēl jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu