Zalāns atzinīgi vērtē Saeimas komisijā sagatavoto novadu karti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) atzinīgi vērtē Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas paveikto, diskusijās ar pašvaldību pārstāvjiem sagatavojot priekšlikumus Latvijas administratīvi teritoriālajam iedalījumam, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Atsevišķos gadījumos, piemēram, saistībā ar Cēsu rajonu, ministra viedoklis atšķiras no Saeimas komisijā nolemtā. Zalāns rosināja Cēsu novadu veidot no 14 pašvaldībām, savukārt Saeimas komisija nolēma sadalīt Cēsu rajonu septiņos novados.

Ministrs uzskata, ka, pieņemot Saeimā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, tiks pielikts punkts vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālajai reformai, kas dažādu iemeslu dēļ ir pārāk ieilgusi. Tagad svarīgākais uzdevums ir pabeigt pašvaldību darbību regulējošo normatīvo aktu pilnveidošanu, kā arī aktīvi strādāt pie rajona pašvaldību reorganizācijas plānu izstrādes.

RAPLM ir izvērtējusi saņemtos reorganizācijas plānus un konstatējusi, ka atsevišķos gadījumos konkrētā rajona pašvaldībām nav vienprātības par resursu sadali, tāpēc ministrs Zalāns tiksies ar nozaru ministriem, lai pārrunātu šos jautājumus. Pirmā tikšanās notiks nākamnedēļ, 10.decembrī, kad ar veselības ministru Ivaru Eglīti (TP) tiks pārrunāta atsevišķu rajonu veselības aprūpes iestāžu attīstība nākotnē.

Tāpat RAPLM turpina aktīvu darbu pie pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas pilnveidošanas. Tuvāko nedēļu laikā ministrs Zalāns finanšu izlīdzināšanas sistēmas jauno modeli apspriedīs ar LPS priekšsēdi Andri Jaunsleini.

Kā LETA jau ziņoja, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas akceptētajā kartē iezīmēti 109 novadi. Tāpat likumprojekts paredz, ka Latvijā būs deviņas pilsētas ar republikas pilsētas statusu - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu galīgajā lasījumā Saeimas sēdē plānots izskatīt 11.decembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu