Latvijā veikta līdz šim nepieredzēta operācija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Pagājušajā nedēļā SIA «Brūču klīnika» un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas «Linezera klīnika» mediķu komanda veica Latvijā līdz šim nepieredzētu operāciju, izglābjot 61 gadu vecam vīrietim dzīvību un dodot viņam cerību pēc atveseļošanās atkal būt aktīvam — braukt ar auto, strādāt un darīt dažādus iecienītus darbus.

Operācijas laikā, kas ilga septiņas stundas, vīrietim tika slēgts milzīgs izgulējums, veicot komplicētu audu pārstādīšanu, portālu «Apollo» informēja Ilona Noriete, sabiedrisko attiecību speciāliste.

Pirms 30 gadiem, dzēšot ugunsgrēku pirtī, vīrietim uzkrita degošs baļķis, viņš guva neatgriezenisku muguras smadzeņu bojājumu un arī smagus apdegumus, kā dēļ turpmāko savu dzīvi viņš ir piesaistīts ratiņkrēslam. Gadi darīja savu — lai gan visu šo laiku vīrietis bija aktīvs un strādāja, tomēr, ilgstoši sēžot ratiņkrēslā, viņam bija izveidojušies lieli izgulējumi sēžas apvidū, infekcijai iekļūstot kaulā, parādījās arī osteomielīts. 

«Brūce bija ļoti plaša, un āda mainīta, muskuļaudu vairs nebija, un sēžas apvidū bija izveidojušies milzīgi izgulējumi, līdz ar to viņam nebija, uz kā sēdēt,» informē SIA «Brūču klīnika» ķirurgs Dzintars Ozols. «Tik liels izgulējums agri vai vēlu pacientam atņemtu dzīvību. Sākumā brūci mēģinājām sadziedēt, lietojot vakuuma terapiju (VAC) un pārstādot vietējos audus, bet ārstēšana bija nesekmīga — apdegušie audi nesadzija. Tāpēc tika pieņemts lēmums — izmantot pilnīgi veselus audus no cita apvidus.»

Operācijas laikā ārsti paņēma lielu audu gabalu (21 x 30 cm) no pacienta lāpstiņas, paduses un sāniem un pārstādīja to sēžas apvidū.

Parasti šādās operācijās izmanto standartizētu ādas, zemādas un muskuļu reģionu, ko baro viens barojošais asinsvads. Tā kā šoreiz bija vajadzīgs ļoti liels transplantāts, vienlaikus tika pārstādīti divu blakus esošu reģionu āda, mīkstie audi un muskuļi. Pārstādīto audu asinsapgādi atjaunoja, sašujot barojošos asinsvadus ar atbilstošiem asinsvadiem sēžas apvidū. Šis operācijas posms tika veikts mikroķirurģiskā tehnikā. Donora vietu, no kuras ņēma audus pārstādīšanai, slēdza ar tradicionālu ādas transplantātu. Operācijas laikā ar vietējiem audiem slēdza arī mazāku izgulējumu krustos. Operāciju veica deviņu mediķu brigāde.

Lāpstiņas, paduses un sānu audu vienlaicīga pārstādīšana ir aprakstīta literatūrā, bet Latvijā līdz šim nebija veikta.

«Mūsu gadījumā nav runa par estētiku, skaistumu, bet par pacienta izdzīvošanu un pieņemamu dzīves kvalitāti,» uzskata SIA «Brūču klīnika» vadītājs, plastikas ķirurgs Olafs Libermanis. «Šādas operācijas vienmēr ir izaicinājums mediķiem un pacientam; septiņas stundas ir labs laiks tādai gigantiskai procedūrai.»

Pacients pēcoperāciju periodu pavada īpašā pretizgulējumu gultā, kas ir vienīgā tāda tipa ierīce Latvijā. Gultas matracis ir aktīvs: ar datora regulētu gaisa plūsmu tiek izlīdzināts pacienta ķermeņa radītais spiediens un nerodas jauni izgulējumi.
Pašreiz pacienta stāvoklis ir stabils. Mediķi cer, ka pacients atveseļosies un varēs sēdēt un pārvietoties ratiņkrēslā.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu