Eksperti: TP cer noturēties pie varas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptaujātie eksperti uzskata, ka Tautas partijas (TP) paziņojums par Saeimas atlaišanu ir mēģinājums noturēties pie varas.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas profesors Juris Rozenvalds uzskata, ka Tautas partija (TP) cer saglabāt varu. «Saprazdami, ka briest Saeimas atlaišana, TP nāk klajā ar šādu paziņojumu cerībā noturēt varu pēc spēkā esošā Saeimas vēlēšanu likuma,» uzskata Rozenvalds, norādot, ka TP cer uz to, ka opozīcija ir vāja un nav vienota.

«TP ies uz vēlēšanām ar uzskatu - jā, mēs bijām slikti, bet kur jūs ņemsiet labākus,» domā eksperts. «Opozīcijai nepieciešams izstrādāt skaidru piedāvājumu, kas balstīts uz personālijām un politiku,» teica Rozenvalds, komentējot iespējamo vēlēšanu iznākumu.

Arī politologs Ivars Ījabs uzskata, ka TP ir atgriezusies pie politiskās stratēģijas un taktikas mākslas: «Ir skaidrs, ka vēlēšanu regulējums pašlaik spēlē par labu TP - [Valsts prezidents Valdis] Zatlers nevar rīt atlaist Saeimu, būs jārīko referendums.«

Ījabs uzskata, ka TP izlēmusi par labu šādai rīcībai, jo sapratusi, ka ārkārtas vēlēšanas būs jebkurā gadījumā. «Tagad varēs neko no Zatlera ultimātā pieprasītā nepildīt un soļot uz ārkārtas vēlēšanām ar paceltu galvu. Turklāt varēs arī izvairīties no nepatīkamiem darbiem, kā, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja (KNAB) iecelšanas vai koalīcijas paplašināšanas,» skaidroja Ījabs.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš teica, ka «acīmredzot varai jāveic kaut kādas kardinālas darbības. Neuzticības līmenis ir tik liels, ka politiķu paziņojumi vai ministru aizvietošana neko sabiedrības viedoklī nemainīs».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu