Uzturlīdzekļus bērnam varēs piedzīt no Norvēģijā dzīvojoša vecāka

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan Norvēģija nav Eiropas Savienības dalībvalsts un Latvijai nav noslēgts arī tiesiskās palīdzības līgums ar Norvēģiju, Latvijā dzīvojošam vecākam ir iespēja piedzīt no šajā valstī dzīvojoša bērna tēva vai mātes uzturlīdzekļus. Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija apzinājusi institūcijas Norvēģijā, kas nodarbojas ar uzturlīdzekļu piedziņas lietām, portālam «Apollo» pavēstīja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Sabiedrisko attiecību daļā.

Gadījumos, kad Norvēģijas pastāvīgais iedzīvotājs izvairās no pienākuma maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam, otram vecākam, kurš nedzīvo šajā valstī, iespējams vērsties pēc palīdzības īpašā valsts institūcijā — Norvēģijas Sociālās apdrošināšanas iestādē («National Office for Social Insurance Abroad») — šādu iespēju paredz Norvēģijas tiesību akti. Šī institūcija nodarbojas ar pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņas lietām un ir tiesīga pieņemt visus lēmumus, kas skar pārrobežu piedziņu.

http://www.nav.no/805368919.cms

Jāpiebilst, ka gadījumos, kad bērnam Latvijā piešķirts personas kods, no Norvēģijas valsts garantētos bērna uzturlīdzekļus nevarēs saņemt. Turklāt Norvēģijā valsts garantētus uzturlīdzekļus bērni saņem tikai specifiskos gadījumos (piemēram, bērns nedzīvo kopā ar abiem vecākiem, vai arī bērns dzīvo Norvēģijā ilgāk nekā 12 mēnešus). Tomēr Norvēģijas Sociālās apdrošināšanas iestāde pēc iesnieguma saņemšanas to izvērtē un nosaka Norvēģijā dzīvojošam vecākam maksājamo bērna uzturlīdzekļu apmēru un veic vajadzīgās darbības, lai bērna tēvs vai māte pildītu savu pienākumu attiecībā uz savu bērnu.

Jāpiebilst, ka Norvēģija ir viena no valstīm, kurā ļoti sekmīgi izdodas piedzīt uzturlīdzekļus no vecākiem. Valsts aktīvi iesaistās, palīdzot vecākiem šos jautājumus risināt. Rezultātā Norvēģijā tiek piedzīti 97% no visiem paredzētajiem bērnu uzturlīdzekļiem. Kā piespiedu līdzekļi pret personām, kas cenšas izvairīties no uzturlīdzekļu maksāšanas, tiek piemēroti automātiski atskaitījumi no darba algām, pabalstiem. Tāpat tiesību akti paredz tiesības apķīlāt parādnieka īpašumus — mājas, automašīnas, motociklus, lidmašīnas, laivas un citu mantu —, kā arī banku kontus. Šajā valstī parādniekiem tiek piemērots arī arests, paziņojums policijai, policijas uzraudzība, pasu konfiskācija, aizliegums izbraukt uz ārvalstīm un arī maksātnespējas pieprasīšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu