TP akceptē Satversmes grozījumus par Saeimas tiesībām sevi atlaist

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tautas partijas (TP) valde pirmdien akceptēja Satversmes grozījumu projektu par Saeimas tiesībām sevi atlaist, aģentūru LETA informēja TP valdes locekle Vineta Muižniece.

TP sagatavotais likumprojekts paredz papildināt Satversmes 10.pantu, kas nosaka, ka «Saeimu ievēlē uz četriem gadiem». TP rosina Satversmē arī ierakstīt, ka ne mazāk kā 51 deputāts var ierosināt atlaist Saeimu pirms tās darbības termiņa beigām, par ko sēdē jānobalso vismaz divām trešdaļām deputātu - vismaz 67 Saeimas locekļiem.

Pēc Saeimas darbības pirmstermiņa izbeigšanas jaunas parlamenta vēlēšanas jāsarīko divu mēnešu laikā.

TP uzskata, ka, nosakot Satversmē Saeimai tiesības pašai sevi atlaist, tiktu ietaupīti apmēram divi miljoni latu, kurus nāktos iztērēt referenduma rīkošanai par Saeimas atlaišanu.

Jau ziņots, ka 14.janvārī pēc Vecrīgā notikušajiem grautiņiem Zatlers Saeimai izvirzīja ultimātu, proti, viņš gan parlamentam, gan valdībai noteica trīs uzdevumus. Ja tie netiks pildīti līdz 31.martam, viņš rosinās tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu.

Saeimai ir jāpieņem Satversmes grozījumi, kas dotu tiesības tautai atlaist Saeimu, jāveic grozījumi Vēlēšanu likumā, izslēdzot tā dēvēto lokomotīvju principu un liedzot deputātiem mainīt partiju piederību viena parlamenta sasaukuma laikā, kā arī jāizveido finanšu un ekonomikas stabilizācijas procesa uzraudzības padome.

Savukārt Ministru kabinetam ir jāveic valdības un valsts institūciju reorganizācija, pēc profesionalitātes principa jāiekļauj valdībā «jaunas sejas» un jānozīmē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs.

Prezidents apņēmās nedēļas laikā parlamentam nosūtīt konkrētu Satversmes grozījumu redakciju. Pirms tam viņš parlamentā bija iesniedzis vien likumdošanas iniciatīvu par minētajiem grozījumiem.

16.janvārī notika pirmā koalīcijā pārstāvēto politisko partiju vadītāju tikšanās ar Zatleru pēc viņa izteiktā ultimāta. Īsi pirms tikšanās Tautas partijas (TP) līderis Mareks Segliņš paziņoja, ka viņa pārstāvētā partija aicinās Saeimu pieņemt likumu par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām jau šā gada martā, proti, labu laiku pirms Zatlers ultimāta nepildīšanas gadījumā būtu rosinājis tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu.

16.janvārī notikusī abu pušu tikšanās noslēdzās bez rezultāta, un tika pieņemts lēmums tikšanos turpināt šodien.

Valdošās koalīcijas partijām pirms plānotajām sarunām ar Valsts prezidentu bija ļoti atšķirīgi viedokļi, kā Latvijā iziet no politiskās krīzes. Zatlers par izveidojušos situāciju komentārus līdz šim nav sniedzis, tomēr viņa pārstāvji uzsver, ka prezidenta uzdevumi Saeimai un valdībai paliek spēkā. Prezidenta mērķis neesot panākt Saeimas atlaišanu, bet gan vairot tautas uzticību valsts varai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu